Κρούσματα στα σχολεία: Συνεχίζεται η μείωση - 6.996 τα κρούσματα σε παιδιά
Καταγράφηκαν 6.996 κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Για δεύτερη εβδομάδα συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών, με την τελευταία εβδομάδα να καταγράφονται 6.996 μολύνσεις σε μαθητές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. 

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, τα κρούσματα που αφορούσαν αυτές τις ηλικίες ήταν 12.794 και αποτελούσαν το 20% των συνολικών κρουσμάτων.

Την τρέχουσα εβδομάδα, καταγράφηκαν 5.798 λιγότερα κρούσματα, τα οποία αποτελούν το 16%, των συνολικών μολύνσεων της χώρας. 

Αναλυτικότερα, το ποσοστό κρουσμάτων ατόμων ηλικίας 4-18 ετών στο σύνολο των κρουσμάτων COVID-19 ανά επιδημιολογική εβδομάδα αναφοράς: 2021-01-04 έως 2022-04-24

Δείτε το διάγραμμα: 

krousmata_koronoios_se_paidia

Πώς επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία μετά το Πάσχα

Μετά το Πάσχα, οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν θα υποχρεούνται πια σε τακτικό, προσυμπρωματικό, αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο που θα ισχύσει στα σχολεία μετά τις διακοπές. 

Τα παιδιά θα επιστρέψουν στα θρανία την Τρίτη, 3 Μαΐου, αφού ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς μεταφέρθηκε τη Δευτέρα 2 Μαΐου, ημέρα που θα άνοιγαν κανονικά τα σχολεία. Ωστόσο, ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος θα είναι απαραίτητος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα. 

Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, στη νέα αυτή φάση ο έλεγχος- όχι μόνο στα παιδιά αλλά γενικά στην κοινότητα- θα επικεντρώνεται στα άτομα με συμπτώματα. Τόνισε επίσης ότι παραμένουν σε ισχύ όλα τα βασικά μέτρα και μέτρα συστηματικής ιχνηλάτησης των επαφών κρούσματος.

Εάν δηλαδή εντοπίζεται με Covid ένα παιδί- ανεξάρτητα με το από πού κόλλησε- θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο τεστ, την πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος.

«Όταν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο, μετά το Πάσχα, δεν θα υποχρεούνται πια σε τακτικό, προσυμπρωματικό, αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα», ενώ κάλεσε τους γονείς να ελέγχουν τα παιδιά τους όταν υπάρχει σύμπτωμα λοίμωξης και να μην τα στέλνουν στο σχολείο ή σε δραστηριότητες.

Επειδή αυτή την περίοδο επειδή υπάρχουν και ιώσεις, οι γονείς, όπως τόνισε, θα «πρέπει να επικοινωνούν με τον παιδίατρο και θα κάνουν τεστ για COVID αν υπάρχει τέτοια σύσταση από τον γιατρό. Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο 24 ωρών από τη στιγμή που έπεσε ο πυρετός».

Τέλος, υπογράμμισε ότι σημαντικός αριθμός παιδιών και εφήβων έχουν νοσήσει ή και εμβολιαστεί, γεγονός που βοήθησε στη δημιουργία ενός τείχους ανοσίας.

Αυξημένα περιστατικά λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού σε παιδιά λόγω «Όμικρον»

Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό JAMA Pediatrics περιγράφηκαν αυξημένα ποσοστά λοιμώξεων ανωτέρου αναπνευστικού την περίοδο έξαρσης του Όμικρον στελέχους του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Το στέλεχος όμικρον φαίνεται προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο σε σχέση με το προηγούμενο επικρατόν στέλεχος δέλτα, κυρίως επειδή το στέλεχος όμικρον πολλαπλασιάζεται δυσχερέστερα στο πνευμονικό παρέγχυμα σε σχέση με το ανώτερο αναπνευστικό. Στα πλαίσια αυτά διενεργήθηκε μία αναδρομική μελέτη κοόρτης για να αποδειχθεί αν αυξήθηκαν οι λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού την περίοδο του στελέχους όμικρον.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική μελέτη.

Ανάμεσα σε 18.849 παιδιά που νοσηλεύτηκαν με νόσο COVID-19 στις ΗΠΑ, το 2% είχε λοίμωξη μόνο ανώτερου αναπνευστικού. Από τα 384 παιδιά με τη λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού, τα 81 είχαν σοβαρή νόσο (χρειάστηκαν αναπνευστική υποστήριξη, έλαβαν αγγειοσυσπαστικά, ή κατέληξαν).

Οι ερευνητές συνέκριναν τα δημογραφικά δεδομένα, τη συννοσηρότητα και το κλινικό αποτέλεσμα σε παιδιά πριν το στέλεχος όμικρον (Μάρτιος 2020-25 Δεκεμβρίου 2021) και κατά την περίοδο του όμικρον (26 Δεκεμβρίου 2021-17 Φεβρουάριου 2022).

Κατά την περίοδο του όμικρον περιγράφηκαν οι 178 από τις 384 περιπτώσεις με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (αύξηση σε σχέση με την περίοδο πριν το όμικρον) και τα παιδιά αυτή τη ερίοδο ήταν κατά μέσο όρο μικρότερα σε ηλικία, έλαβαν λιγότερο συχνά δεξαμεθαζόνη και εμφάνισαν λιγότερο συχνά σοβαρή νόσο.

Τα παιδιά με νόσο στο ανώτερο αναπνευστικό κινδυνεύουν από καρδιακή ανακοπή λόγω της απότομης εγκατάστασης της απόφραξης του ανώτερου αεραγωγού, ενώ μπορεί να χρειαστούν αντιμετώπιση και σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ακόμη και διασωλήνωση.

Παρότι ο αριθμός των περιπτώσεων λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού σε παιδιά δεν είναι μεγάλος είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αυτή τη νέα νοσολογική οντότητα του COVID-19 και την λήψη θεραπευτικών αποφάσεων. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pierrakakis
Πιερρακάκης: «Το Πολυτεχνείο είναι ένα σύμβολο ενότητας απέναντι στον διχασμό»
«Σκύβουμε το κεφάλι με σεβασμό και συγκίνηση σε όσους αγωνίστηκαν», τονίζει, μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας
Πιερρακάκης: «Το Πολυτεχνείο είναι ένα σύμβολο ενότητας απέναντι στον διχασμό»
papadopoulos.jpg
Η αβυσσαλέα αμορφωσιά και η κακοήθεια της χουντικής ρητορικής
Ο «χωροφυλακίστικος» λόγος με την ψευτοκαθαρεύουσα, η αβυσσαλέα αμορφωσιά και η «κουλτούρα» του ασφαλίτη εξασφάλισαν στη Χούντα Μνημείο Γελοιότητας...
Η αβυσσαλέα αμορφωσιά και η κακοήθεια της χουντικής ρητορικής