Να μονιμοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί θεάτρου, χορού και κινηματογράφου στα καλλιτεχνικά σχολεία ζητά ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, με την υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή, να απαντά ότι θα αναμένονται επιπλέον μόνιμοι διορισμοί, ενώ εξετάζεται και η σύσταση κλάδου ΠΕ Κινηματογράφου.
Ο κ. Δελής κατήγγειλε τις χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών στην αρχή της χρονιάς εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής της αδιοριστίας. Μάλιστα, κατά τον βουλευτή του ΚΚΕ η κατάσταση στα καλλιτεχνικά σχολεία είναι ακόμα χειρότερη οι μαθητές για μισή περίπου χρονιά στερούνται το μάθημα του χορού ή του κινηματογράφου, μαθήματα βασικά για την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής Παιδείας.
Οι προσλήψεις των εν λόγω ειδικοτήτων, τονίζει ο κ. Δελής, γίνονται στην καλύτερη περίπτωση το Δεκέμβριο, με τα μαθήματα να διδάσκονται από τον Ιανουάριο, ενώ ρωτά την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το ποια μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να καλυφθούν έγκαιρα τα κενά.
Από την πλευρά της, η Ζέττα Μακρή απάντησε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το υπουργείο Παιδείας έχει «σπάσει» κάθε ρεκόρ διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κ. Μακρή, πραγματοποιήθηκαν 16.184 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών την τελευταία διετία, 43.746 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ κατά το τρέχον σχολικό έτος.
Επιπλέον, η υφυπουργός, επικαλούμενη και τις δηλώσεις της Νίκης Κεραμέως, επισήμανε ότι αναμένονται και άλλοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών.
Τι θα γίνει με την κατάρτιση αξιολογικών πινάκων κατευθύνσεων θεάτρου, κινηματογράφου και χορού
Όσον αφορά τις καθυστερήσεις στην κατάρτιση αξιολογικών πινάκων των υποψηφίων στα αντικείμενα των κατευθύνσεων θεάτρου, κινηματογράφου και χορού ανά αντικείμενο και ανά καλλιτεχνικό σχολείο, οφείλονται στο γεγονός ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία των μόνιμων διορισμών και μετά να κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση για την πρόσληψη ωρομίσθιου προσωπικού.
Ακολούθως, η επιστημονική επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας του ΙΕΠ εξετάζει τις αιτήσεις όλων των υποψηφίων, καταρτίζει τους τελικούς πίνακες κατάταξης και τους διαβιβάζει στο υπουργείο Παιδείας, όπως ήδη έγινε.
Οι τελικοί πίνακες κυρώθηκαν με την υπ’ αριθμόν 167784 Υπουργική Απόφαση και την ίδια μέρα με έγγραφο διατέθηκαν στις αρμόδιες διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 859 ώρες για την πρόσληψη ιδιωτών με ωριαία αντιμισθία στα καλλιτεχνικά σχολεία, προκειμένου να προβούν αυτές –οι διευθύνσεις, δηλαδή- στην πρόσληψη του απαραίτητου ωρομίσθιου προσωπικού.
Για το επόμενο σχολικό έτος 2022-23 έχουν ήδη δοθεί από το υπουργείο οδηγίες της αρμόδιας υπηρεσίας να επισπευσθούν οι διαδικασίες, ώστε η πρόσληψη των εκπαιδευτικών των συγκεκριμένων ειδικοτήτων να έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Επιπλέον, η Επιτροπή Ένταξης Πτυχιούχων σε κλάδους εκπαιδευτικών του ΙΕΠ μετά από αίτημα του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, εισηγήθηκε θετικά για τη σύσταση νέου εκπαιδευτικού Κλάδου ΠΕ κινηματογράφου ειδικά για τα καλλιτεχνικά σχολεία.
Για την υλοποίηση αυτής της εισήγησης του ΙΕΠ, ώστε να υπαχθεί ο εν λόγω κλάδος στις διαδικασίες επιλογής μόνιμου προσωπικού και να περιληφθεί σε επόμενη προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τη γενική εκπαίδευση, το υπουργείο με το έγγραφο με αριθμό 136974 ζήτησε από την Επιστημονική Επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας του ΙΕΠ να προσδιορίσει τις οργανικές θέσεις που μπορούν να συσταθούν ανά καλλιτεχνικό σχολείο για τον κλάδο ΠΕ κινηματογράφου και η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αντίθετα, ανάλογη εισήγηση της Επιτροπής ένταξης πτυχιούχων σε κλάδους εκπαιδευτικών του ΙΕΠ για τη δημιουργία εκπαιδευτικού κλάδου χορού δεν υπάρχει.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση