ελληνικά πανεπιστήμια, ΕΚΠΑ, Αθήνα
48ωρη απεργία διδασκόντων και εργαζομένων στα ΑΕΙ σήμερα και αύριο - «Όχι» στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας - Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την Πέμπτη

Σε 48ωρη απεργία σήμερα, Τετάρτη, και αύριο, Πέμπτη, προχωρούν Σύλλογοι εργαζομένων και διδασκόντων στα ΑΕΙ, αντιδρώντας στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις».

Ήδη το σχέδιο νόμου βρίσκεται εδώ και μέρες προς διαβούλευση στη Βουλή, όπου ψηφίστηκε επί της αρχής μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ενώ η ψήφιση στην Ολομέλεια αναμένεται για την Πέμπτη 14 Ιουλίου.

Κυβέρνηση και ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιλέγουν να προχωρήσουν σε μία νομοθετική πρωτοβουλία που εισάγει ριζικές αλλαγές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μέσα στο καλοκαίρι, την ώρα που Σύγκλητοι, Σύλλογοι εργαζομένων και διδασκόντων και Πρυτανικές Αρχές καταγγέλλουν έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΣΔΕΠ είχε ήδη πραγματοποιήσει απεργία την Τρίτη 5 Ιουλίου.

«"Γκρίζα" εποχή διαπλοκής για τα πανεπιστήμια αν περάσει ο νόμος-πλαίσιο»

Παρά τις «φωνές» στο χώρο των πανεπιστημιακών που κάνουν λόγο για θετικά στοιχεία, η ΠΟΣΔΕΠ σε ανακοίνωσή της εκφράζει τη ριζική διαφωνία της με τις αλλαγές που εισάγει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ σε επίπεδο διοίκηση και εκλογής πρύτανη, υπογραμμίζοντας ότι «ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα».

Μάλιστα, η Ομοσπονδία σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «για πρώτη φορά από την ίδρυση των Πανεπιστημίων στη Χώρα μας, προ 200 ετών, προτείνεται η κατάργηση των Πρυτανικών εκλογών».

Οι ακαδημαϊκοί στρέφονται παράλληλα και στην ίδια τη Νίκη Κεραμέως, «η οποία ενώ πριν δύο έτη είχε νομοθετήσει τον τρόπο εκλογής των Πρυτανικών Αρχών από όλους τους Πανεπιστημιακούς κάθε Ιδρύματος», τώρα «έρχεται για εντελώς ακατανόητους λόγους να νομοθετήσει το ακριβώς αντίθετο».

Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού κάνει λόγο για «καθολική απόρριψη του νομοσχεδίου», απαριθμώντας πάνω από 69 αποφάσεις Συγκλήτων, πανεπιστημιακών οργάνων, ομοσπονδιών και συλλόγων της πανεπιστημιακής κοινότητας που αντιτίθενται στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας.

«Η ΠΟΣΔΕΠ ομόφωνα καλεί την κυβέρνηση να μην το καταθέσει και ζητά να ξεκινήσει ένας ειλικρινής και οργανωμένος διάλογος με χρονοδιάγραμμα, με όλους τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, για την υιοθέτηση ενός πλαισίου που να συγκεντρώνει τη συναίνεση, η οποία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστήμιου», σημείωνε η Ομοσπονδία σε προ ημερών ανακοίνωσή της.

Αντιδρούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σφοδρές αντιδράσεις προκλήθηκαν όμως και κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Νίκος Φίλης, σημείωσε σε τοποθέτησή του κατά την έναρξη των εργασιών πως το πανεπιστήμιο της Μεταπολίτευσης να επιχειρείται να καταστεί παρελθόν.

«Το Πανεπιστήμιο της μεταπολιτευτικής περιόδου, με την τεράστια συμβολή στην πρόοδο της χώρας, που διακρίνεται στις διεθνείς κατατάξεις, επιχειρείται από την κυβέρνηση της ΝΔ να καταστεί παρελθόν», τόνισε ο κ. Φίλης και συμπλήρωσε πως αποτελεί ένα ακόμη δημόσιο αγαθό προς ιδιωτικοποίηση, «ώστε ο τόπος, από τις κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες που εξασφάλισε η Δημοκρατική Μεταπολίτευση, να οδηγηθεί στην περιορισμένη Δημοκρατία της νεοδεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Βήμα-βήμα η Ελλάδα καθίσταται το διεθνές αντιπαράδειγμα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη».

«Τι ακριβώς επιδιώκουμε; Θέλουμε μια «γιαλαντζί» πανεπιστημιακή εκπαίδευση; Θέλουμε ένα πισωγύρισμα για να διορθώσουμε τις ατέλειες του εγκλήματος του νόμου Γαβρόγλου;», σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία της στην 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ.

«Το σημερινό νομοσχέδιο κουμπώνει τέλεια με τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη. Σημαδεύουν τη νεολαία και τα δικαιώματά της, εργασιακά και μορφωτικά», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, επίσης στην 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.

Συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την Πέμπτη

Παράλληλα, Σύλλογοι διδασκόντων και εργαζομένων στα ΑΕΙ, φοιτητών, καθώς και σωματεία εκπαιδευτικών προχωρούν σε συλλαλητήριο το απόγευμα της Πέμπτης, στα Προπύλαια.

«Το νομοσχέδιο αυτό δεν έρχεται για ν’ απαντήσει στην ανάγκη των φοιτητών για ολόπλευρη μόρφωση, στα σοβαρά ζητήματα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια, στην έλλειψη σύγχρονων και ασφαλών υποδομών, στην έλλειψη επαρκούς και ποιοτικής φοιτητικής μέριμνας, στη σοβαρή δυσκολία που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες να ανταπεξέλθουν στο κόστος των σπουδών των παιδιών τους. Για μια φορά ακόμα, τους μόνους που ωφελεί είναι τις μεγάλες επιχειρήσεις, που θα κάνουν χρυσές μπίζνες στην ανώτατη εκπαίδευση, αξιοποιώντας υποδομές και προσωπικό των πανεπιστημίων», σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΣΕΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη», στο κάλεσμά του στην κινητοποίηση στα Προπύλαια.

Συλλαλητήριο ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ διοργανώνουν επίσης την Πέμπτη στις 19.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ.

«Με το νέο νόμο δεν ανοίγονται "νέοι ορίζοντες για τα ΑΕΙ" αλλά κλείνουν οι "εκκρεμότητες" που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο ξήλωμα των φοιτητικών δικαιωμάτων! Συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της υποχρηματοδότησης, της υποβάθμισης, της εμπορευματοποίησης και επαναφέρει παλιές αντιδραστικές διατάξεις που έμειναν ανενεργές από την πάλη του φοιτητικού κινήματος», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι φοιτητές.

Γιώργος Βασιλείου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα