Εκτός των φοιτητικών εστιών Ξάνθης έμειναν περίπου 50 φοιτητές που είχαν ήδη δωμάτιο, λόγω ανακαίνισης του κτιρίου ενώ στον «αέρα» βρίσκονται και εκατοντάδες πρωτοετείς φοιτητές που αναζητούν στέγαση στις εστίες χωρίς, ωστόσο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να έχει μεριμνήσει για τη διαμονή τους, όπως καταγγέλλουν οικότροφοι.
Στους 40-50 φοιτητές που έμεναν ήδη στο κτίριο των εστιών, στάλθηκε ένα email με το οποίο τους ανακοινώθηκε ότι μέχρι 31 Ιουλίου έπρεπε να εκκενώσουν τα δωμάτιά τους διότι από 1η Αυγούστου θα ξεκινούσαν οι διαδικασίες ανακαίνισης του κτιρίου. Σε δηλώσεις της στο ThessToday.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης, Νάσια Κοντίδου ανέφερε με δυσαρέσκεια ότι το Πανεπιστήμιο δεν έχει μεριμνήσει για το που θα στεγαστούν οι φοιτητές, αφήνοντας τους στον δρόμο σε μια περίοδο που βιώνουμε το κύμα της ακρίβειας και οι περισσότεροι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα υψηλά ενοίκια και τα μηνιαία έξοδά τους.
«Δεν μπορούν όλοι οι φοιτητές να νοικιάσουν σπίτι, είχαν ήδη ένα δωμάτιο στις εστίες και λόγω της ανακαίνισης βρέθηκαν στον δρόμο χωρίς να έχει μεριμνήσει κανείς ώστε να μεταφερθούν σε άλλους χώρους και να μείνουν. Η ανακαίνιση θα ξεκινούσε από 1η Αυγούστου ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουμε παρατηρήσει κάποια αλλαγή στο κτίριο ή να γίνονται εργασίες, αν και είμαστε υπέρ της απόφασης αυτής αλλά όχι χωρίς να φροντίσουν για το που θα μείνουν οι οικότροφοι. Χωρίς δωμάτιο βρίσκονται και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές των οποίων οι εστίες ανακαινίζονται εδώ και τρία χρόνια με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στις δικές μας αλλά και έμειναν εκτός ξανά λόγω της νέας ανακαίνισης», εξήγησε η κα Κοντίδου.
Στον «αέρα» εκατοντάδες πρωτοετείς φοιτητές
Στην αβεβαιότητα βρίσκονται παράλληλα εκατοντάδες πρωτοετείς φοιτητές που έχουν ανάγκη να μείνουν στις εστίες ενόψει του νέου ακαδημαϊκού έτους αλλά ακόμη η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων παραμένει κλειστή. «Η ζήτηση για τις εστίες έχει ξεκινήσει και δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το πότε ακριβώς θα ανοίξει η πλατφόρμα με αποτέλεσμα πολλοί νέοι φοιτητές να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός τόσο από τα δωμάτια όσο και από το Πανεπιστήμιο. Όσοι δεν μπορούν να νοικιάσουν σπίτι, πώς θα έρθουν να σπουδάσουν αν και η εστία τους κλείνει την πόρτα;» διερωτήθηκε η κα. Κοντίδου.
Με πρωτοβουλία μάλιστα του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης μέχρι να επαναλειτουργήσει η ιστοσελίδα του ΔΠΘ, αναλαμβάνουν τα μέλη τη δημιουργία και λειτουργία ηλεκτρονικής φόρμας αιτήσεων για δωμάτιο στις εστίες, ώστε να αποτυπωθεί το νούμερο των φοιτητών που έχουν ανάγκη από δωρεάν στέγη.
134 δωμάτια ακατάλληλα για διαμονή
Σύμφωνα με την πρόεδρο, οι εστίες της Ξάνθης διαθέτουν 568 δωμάτια από τα οποία μόνο τα 434 διατίθενται σήμερα προς τους φοιτητές. Τα υπόλοιπα 134 έχουν κριθεί ακατάλληλα για διαμονή και 40-50 δωμάτια εκκενώθηκαν λόγω των εργασιών. Πλέον, η ζήτηση για στέγαση στις εστίες έχει αυξηθεί ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι τα διαθέσιμα δωμάτια μειώνονται και δεν αρκούν ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών. «Απαράδεκτες είναι οι συνθήκες που επικρατούν στον 21ο αιώνα στις εστίες καθώς αρκετά δωμάτια έχουν κριθεί ακατάλληλα για διαμονή ενώ στα υπόλοιπα που κατοικούνται υπάρχουν προβλήματα όπως καθίζηση του κτιρίου, σωληνώσεις χωρίς συντήρηση, ψευδοροφές στους διαδρόμους, διαρροές νερού, μούχλα στους τοίχους αλλά και προβλήματα με ποντίκια και κατσαρίδες», σημείωσε η κα. Κοντίδου
Τί ζητούν οι οικότροφοι
Οι οικότροφοι απαιτούν από το Πανεπιστήμιο μια επίσημη ενημέρωση και απάντηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η ανακαίνιση αλλά και τι θα γίνει με όσους δεν μπορούν να μείνουν στις εστίες λόγω των εργασιών. Ζητούν ακόμη από τους αρμόδιους να προχωρήσουν στην ενοικίαση δωματίων, ξενοδοχείων και αδιάθετων διαμερισμάτων της πόλης και να στεγαστούν όσοι φοιτητές μείνουν εκτός των εστιών. Καταδικάζουν ομόφωνα αυτήν την πρακτική της Πρυτανείας, του Πανεπιστημίου αλλά και της κυβέρνησης που δεν λαμβάνουν μέτρα για να λυθούν τα προβλήματα.
Όσοι φοιτητές επιθυμούν να μείνουν στις εστίες της Ξάνθης μπορούν να επικοινωνούν με τον Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητών εδώ.
Δείτε και την ανακοίνωση του Συλλόγου:
«Δεν έχει προλάβει να τελειώσει ο Αύγουστος και ήδη οι οικότροφοι φοιτητές της Ξάνθης αντιληφθήκαμε πως τον Σεπτέμβρη δεν θα δοθεί ούτε ένα δωμάτιο στις εστίες της πόλης με την δικαιολογία ότι η ανακαίνιση των εστιών βρίσκεται εν εξελίξει…Με άλλα λόγια, το ακαδημαϊκό έτος ξεκινά με το πέταμα εκατοντάδων πρωτοετών φοιτητών που έχουν ανάγκη δωρεάν δωμάτιο στο δρόμο!!!!!!
Το ΔΠΘ μάλιστα, ανακοίνωσε -για να το καταλάβουν καλά οι πρωτοετείς φοιτητές- πως δεν θα ανοίξει καν η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων δωματίου στις εστίες της πόλης (!!)..Όλοι αυτοί οι φοιτητές, εύλογα αναρωτιούνται μέχρι πότε θα κρατήσει αυτή η κατάσταση, σε ποιόν να απευθυνθούν, και εν τέλει…αν θα μπορέσουν να έρθουν να σπουδάσουν! Ξεκρέμαστους αφήνουν ακόμη και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές των οποίων το έργο ανέγερσης των εστιών τους εδώ και 3 χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί!
Έχουν το θράσος να αποκλειστούν οι πρωτοετείς από το δικαίωμα στη δωρεάν στέγη την ίδια ώρα που οι οικογένειες μας παίζουν τζόκερ το ΑΝ και ΓΙΑ ΠΟΣΟ θα μπορούν να μας βοηθούν να σπουδάζουμε σε άλλες πόλεις, που τα πανάκριβα νοίκια για «τρύπες» ή «ερείπια» προστίθενται στις αυξήσεις-φωτιά στο ρεύµα, στα καύσιµα, στο supermarket. Μαζί µε τους λογαριασμούς και τα πάγια έξοδα ενός φοιτητή δεν φτάνει ένας µισθός!
Αυτή την πολιτική υλοποιεί η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των προηγούµενων! Όλα τα κόµµατα που κυβέρνησαν θεωρούν «ατοµική ευθύνη» την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, κόβουν τη χρηµατοδότηση για τη φοιτητική µέριµνα, για να εξοικονοµείται ζεστό χρήµα για τους µεγάλους επιχειρηµατικούς οµίλους!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• ΑΜΕΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΓΙΑ ΕΣΤΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ!
• ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΣΤΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ
• ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΤΑΧΤΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΕΣΤΙΑΚΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ
• ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση