«Η πρυτανεία με πετάει έξω από τις εστίες, μου είπε να βρω σπίτι, ε βρήκα». Αυτή είναι η φράση που κρέμασαν πάνω σε μια σκηνή που έστησαν σήμερα το πρωί στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης οι εστιακοί φοιτητές του ιδρύματος, προχωρώντας σε συμβολική κατάληψη ενάντια στις άδικες, όπως τις χαρακτηρίζουν, εξώσεις συμφοιτητών τους.
«Τους πετάνε στο δρόμο»
«Προχωρήσαμε σε συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας ώστε να καταφέρουμε να ακουστούμε. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με το δήμο και την Περιφέρεια, ενώ μόνο στην πρυτανεία έχουμε έρθει τέσσερις φορές μέσα σε ενάμιση μήνα προκειμένου να βρεθεί λύση για τους συμφοιτητές μας που πετάνε στο δρόμο» δηλώνει στο alfavita.gr ο Κώστας Αποστόλου, μέλος του συλλόγου Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Όπως εξηγεί, κάθε Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είναι η περίοδος που εξετάζονται οι αιτήσεις των φοιτητών για ένα δωμάτιο στη φοιτητική εστία. Σημειώνεται ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης διαθέτει το πολύ 240 δωμάτια για 6.500 φοιτητές προσφέροντας περίπου 280 θέσεις σε μονόκλινα ή δίκλινα δωμάτια.
Δεν έχει σημασία αν ένα παιδί δικαιούται δωμάτιο τη μία χρονιά καθώς την επόμενη μπορεί να μείνει εκτός εξαιτίας του παραλογισμού που προκύπτει σε πάρα πολλές περιπτώσεις από τα εισοδηματικά, ακαδημαϊκά κριτήρια και κοινωνικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί, την ώρα η εύρεση στέγης αποτελεί τεράστιο πρόβλημα στα Χανιά.
Οι περιπτώσεις που μας διηγήθηκε ο Κώστας είναι κραυγαλέες:
- Συμφοιτήτριά του που δούλεψε δύο μήνες μαζί με τον αδερφό της για να βγάλουν από 1.000 ευρώ ο καθένας. Κι όμως. Αποκλείστηκε από την εστία γιατί το οικογενειακό τους εισόδημα αυξήθηκε κατά 3.000 στον καθένα και ξεπέρασαν το εισοδηματικό κριτήριο των 25.000 ευρώ. Η Πολιτεία δηλαδή θεωρεί ότι με την εργασία δύο μηνών, περιστασιακά και εν μέσω σπουδών και εξόδων, η οικογένεια αυτή «πλούτισε» και δεν δικαιούται δωμάτιο σε εστία;|
- Άλλη περίπτωση φοιτήτριας που έχασε τη μητέρα της και για ένα εξάμηνο δεν έδωσε κανένα μάθημα λόγω πένθους. Η κοπέλα, αφού κατάφερε να συνέλθει, επέστρεψε δίνοντας τα μαθήματα τον Σεπτέμβριο. Η εξεταστική όμως του Σεπτεμβρίου «δεν πιάνεται» στα κριτήρια καθώς σύμφωνα με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο λαμβάνονται υπόψη μόνο οι εξεταστικές των εξαμήνων. Αποτέλεσμα; Την έδιωξαν από τις εστίες.
- Μητέρα φοιτήτριας έχει διαγνωσθεί με σοβαρό πρόβλημα υγείας, με το κράτος να της χορηγηθεί βοήθημα ύψους 10.000 ευρώ κάθε τέσσερα χρόνια προκειμένου η ίδια να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες της σε φάρμακα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πέρασαν τα τέσσερα χρόνια, η μητέρα της έλαβε το βοήθημα που το ίδιο το κράτος της χορηγεί λόγω της ασθένειας της. Αποτέλεσμα; Διώχνουν την κόρη της από τη φοιτητική εστία επειδή ξεπέρασε το εισοδηματικό κριτήριο.
Πέφτουν σε τοίχο
Παρά τις κινητοποιήσεις και τις συναντήσεις που έχουν γίνει με τις πρυτανικές αρχές, οι φοιτητές των εστιών πέφτουν πάντα στον «ίδιο τοίχο». Σύμφωνα με μαρτυρίες των φοιτητών, οι πρυτανικές αρχές «νίπτουν τα χείρας τους» για τις εξώσεις, προτάσσοντας ως δικαιολογία το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που στο αίτημα να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα έχουν έρθει αντιμέτωποι με ατάκες όπως «και γιατί δουλέψατε ενώ είστε σε εστίες; Δεν ξέρατε ότι αν δουλέψετε έστω και λίγους μήνες θα χάσετε το δωμάτιο;» μας λένε.
«Αυτά που ακούμε είναι εριστικά. Λες και δουλεύουμε από χόμπι ή επειδή δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε» σχολιάζει ο Κώστας Αποστόλου, προσθέτοντας πως τέτοιου είδους εκφράσεις είναι απαράδεκτες μπροστά στο πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει δεκάδες φοιτητές του ιδρύματος.
«Μας λένε να κάνουν τα παιδιά ενστάσεις. Συνεδριάζουν, βλέπουν τα νούμερα, βλέπουν ότι με το ισχύον καθεστώς δεν βγαίνουν, τους κόβουν. Στεγνά. Ρομποτικά. Λες και οι άνθρωποι είναι απλώς νούμερα. Έτσι μας αντιμετωπίζουν» τονίζει, προσθέτοντας πως ο σύλλογος Εστιών του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει καταθέσει προτάσεις τόσο για τα κενά δωμάτια όσο και για τα ακαδημαϊκά κριτήρια.
«Δεν μας ακούει όμως κανείς. Για αυτό προχωρήσαμε σε αυτή τη συμβολική κατάληψη σήμερα στην Πρυτανεία. Για να ακουστούμε. Ο Πρύτανης του ιδρύματος μας είπε πως αυτό που κάνουμε είναι παράνομο.
Είναι παράνομο που διεκδικούμε να μην μείνουν συμφοιτητές μας στο δρόμο; Είναι παράνομο να διαμαρτυρόμαστε για την αδικία σε βάρος τους; Όλα είναι ωραία και καλά όμως, όταν νόμιμα διώχνουν παιδιά από τις εστίες σε μια περίοδο αυξημένων ενοικίων και εξόδων;» διερωτάται ο Κώστας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση των φοιτητών
Ο Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης, πραγματοποιεί σήμερα κατάληψη της πρυτανείας του ιδρύματος, λόγω της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στις υποδομές της στέγασης αλλά και του «διαγωνισμού φτώχειας» που έχει διαμορφωθεί γύρω από αυτές. Οι εστίες, ακόμα και σήμερα με τους λιγότερους εισακτέους των τελευταίων χρόνων, αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και το 5% όλων των ενεργών φοιτητών. Επιπρόσθετα το ζήτημα της εύρευσης κατοικίας για τις οικογένειες όλων των συναδέλφων είναι τραγικό.
Τις περισσότερες φορές το μέσο νοίκι ξεπερνά τα 350 – 400 ευρώ το μήνα και μάλιστα για ένα δωμάτιο που καλά – καλά δεν χωράμε. Πολλοί πρωτοετείς αλλά και μεγαλύτεροι συνάδελφοι, αποκαρδιωμένοι από τα υπέρογκα κόστη, αναγκάζονται να κάνουν διακοπή σπουδών ώστε να τα βγάλουν πέρα ή δουλεύουν σεζόν, ήλιο με ήλιο, ώστε να έχουν ένα κομπόδεμα για να τα βγάλουν πέρα το χειμώνα.
Μπροστά σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση αλλά και στα δίκαια αιτήματα των οικότροφων φοιτητών, η πρυτανεία του ιδρύματος «νίπτει τας χείρας» της. Έχοντας δημιουργήσει απαράδεκτα κριτήρια γύρω από την εξέταση του εκάστοτε οικότροφου φοιτητή, έχει φτάσει στο σημείο να κόβει αιτήσεις συναδέλφων για ακαδημαϊκά κριτήρια ή και για κοινωνικά. Υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που πετιόνται έξω από την εστία διότι δεν έχουν περασμένα μαθήματα στο φοιτητολόγιο, ενώ παρακολουθούν κανονικά την σχολή τους και περνάνε μαθήματα στην επαναληπτική εξέταση του Σεπτέμβρη ή ακόμα και περίπτωση συναδέρφισσας που παίρνει αναδρομικό επίδομα η οικογένειά της για λόγους υγείας και κόβεται λόγω της αύξησης που εμφανίζει στο εκκαθαριστικό της!!!
Ουκ ολίγες φορές, ο σύλλογος πραγματοποίησε κινητοποιήσεις, στην πρυτανεία, την αντιπεριφέρεια, τον δήμο. Όλοι τους επικαλούνται την «αναρμοδιότητά» τους ή το ότι δεν υπάρχουν χρήματα ως δικαιολογία για την επικράτηση αυτής της εξευτελιστικής κατάστασης. Εμείς κάνουμε ξεκάθαρο από μεριάς μας, πως δεν θα αφήσουμε κανέναν και καμία που έχει δικαίωμα στις σπουδές και χρειάζεται δωμάτιο στο έλεος των συνθηκών που έχει φτιάξει η κυβέρνηση, το υπουργείο παιδείας και η πρυτανεία. Διεκδικούμε:
- Κανένας εστιακός που δικαιούται δωμάτιο να μην πεταχτεί έξω από την εστία!
- 300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν.
- Να καταργηθούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και το οικονομικό όριο να ανέλθει στις 30.000 ευρώ.Οι εστίες να δίνονται με οικονομικά-κοινωνικά κριτήρια και όχι ως έπαινος αριστείας.
- Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων, υποδομών στην ιδιοκτησία των ΑΕΙ, των δήμων, του ΕΦΚΑ, αλλά και ενοικίαση ξενοδοχείων για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς σπίτι!
- Κατάργηση των δημοτικών τελών, μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δωρεάν σίτιση, ίντερνετ για όλους τους φοιτητές. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
- Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και κάλυψη με ευθύνη του κράτους των εξόδων για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.
- Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακαίνιση των εστιών. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων εντός της πόλης των Χανίων, αλλά και αχρησιμοποίητων κτιρίων του Δημοσίου, των δήμων και Περιφερειών για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση