Καμία ουσιαστικά θετική εξέλιξη δεν προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο και τον Γενικό Γραμματέα κ. Οδυσσέα Ζώρα, σύμφωνα με την Συσπείρωση των Πανεπιστημιακών.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της ΠΟΣΔΕΠ και αφορούσε τα οικονομικά, θεσμικά και μισθολογικά ζητήματα των Πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών.
Σε σχετική ανακοίνωση, από την πλευρά της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ αναφέρεται πως πέρα από τα ζητήματα που έθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ και άλλα μέλη της ΕΓ, κυρίως σε σχέση με το επίπεδο των αμοιβών των πανεπιστημιακών μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ , ετέθησαν τα εξής ζητήματα με την μορφή ερωτήσεων
- Πως σκέφτεται η πολιτεία να αντιμετωπίσει το ειδικό μισθολόγιο των πανεπιστημιακών όχι μόνο στο επίπεδο των αμοιβών αλλά και ως προς τις θεσμικές του προϋποθέσεις; Υπενθυμίζουμε ότι στο νέο νόμο για τα ΑΕΙ (ν. 4957/2022), οι διατυπώσεις για το μισθολόγιο είναι πανομοιότυπες με τον προηγούμενο νόμο, που κρίθηκε αντισυνταγματικός.
- Τι θα γίνει με τα εκκρεμή έργα του προηγούμενου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που λιμνάζουν και αφήνουν τα Πανεπιστήμια χωρίς δυνατότητες ανάπτυξης των υποδομών τους;
- Τι θα γίνει με την επιβάρυνση των τακτικών προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων από την ενεργειακή δαπάνη, πως σκοπεύει το Υπουργείο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα;
- Τι θα γίνει με την καταργημένη προσωπική άδεια και τις άδειες του διδακτικού προσωπικού γενικώς;
- Τι θα γίνει με το διδακτικό ωράριο των Κοσμητόρων που έχει επιβαρυνθεί;
- Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου σχετικά με τις εξελίξεις στην βαθμίδα του πρωτοβάθμιου καθηγητή όσων καθηγητών των πρώην ΤΕΙ υποχρεώνονται να έχουν ολοκληρώσει 4 διατριβές με τον νέο νόμο, καθώς τα χρονικά όρια είναι πολύ περιοριστικά; Γιατί με διοικητικά μέτρα ακυρώνεται η δυνατότητα αυτών των συναδέλφων για εξέλιξη;
- Πως σκοπεύει το Υπουργείο να αντιμετωπίσει προβλήματα με την πρακτική άσκηση των φοιτητών, καθώς με την αλλαγή του νόμου και την ανάθεση της αμοιβής τους στους φορείς υποδοχής, εμφανίζονται σοβαρά προβλήματα;
- Τι θα γίνει με τα γνωστικά αντικείμενα και τα μητρώα καθώς οι προθεσμίες είναι πολύ περιοριστικές σε σχέση και με τις εξελίξεις;
Με βάση τα όσα ειπώθηκαν σημειώνουμε τα παρακάτω:
- Στα θέματα γνωστικών αντικειμένων και μητρώων η απάντηση που δόθηκε είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αφού ο χρονικός ορίζοντας των εξελίξεων των μελών ΔΕΠ, σύμφωνα με τα ισχύοντα πριν τον ν.4957/2022, είναι το τέλος του 2023. Αυτό συνιστά μη-απάντηση διότι α) οι διαδικασίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με βάση τα νέα μητρώα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν με ακαδημαϊκά ορθό τρόπο μέσα στις ασφυκτικές προθεσμίες του νόμου καθώς περιλαμβάνουν τον επαναπροσδιορισμό γνωστικών αντικειμένων και ταυτόχρονα απαιτούν πανελλαδικό συντονισμό της ακαδημαϊκής κοινότητας μετά και από τον περιορισμό των δύο μόνον ιδίων γνωστικών αντικειμένων ανά μέλος ΔΕΠ και β) δεν λαμβάνει υπόψη τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση ορισμένων εκλογικών διαδικασιών και τα προβλήματα που με βεβαιότητα θα προκύψουν.
- Αναφορικά με το πρόβλημα από την περί 4 διδακτορικών απαίτηση για τις εξελίξεις των καθηγητών πρώην ΤΕΙ δεν δόθηκε καμία ουσιαστική απάντηση. Θυμίζουμε ότι η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών στα πρώην ΤΕΙ θεσμοθετήθηκε μόλις το 2019, τα πρώτα διδακτορικά εγκρίθηκαν κάποιους μήνες μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις, το χρονικό όριο που τίθεται είναι εγγενώς αντιφατικό και θέτει τεχνηέντως μια απαγόρευση στην εξέλιξη των καθηγητών των πρώην ΤΕΙ.
- Στα θέματα του μισθολογίου και των αναδρομικών, δεν δόθηκε καμία ουσιαστική απάντηση για την κατεύθυνση έστω της αντιμετώπισης του μισθολογίου και των αναδρομικών μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Όλα παραπέμφθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών και στα προβλήματα του Δημοσιονομικού Χώρου, με την ευχή της αύξησης των αποδοχών. Καμία δέσμευση, κανένα χρονοδιάγραμμα, όπως άλλωστε προκύπτει και από το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου.
- Στα ζητήματα της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους, αναφέρθηκε ότι «εξετάζονται τα θέματα σε σχέση με τις τοπικές ιδιαιτερότητες σε κάθε ίδρυμα» και ότι θα δοθεί -πότε και πως; - μια ορισμένη ενίσχυση.
- Στα θέματα των προκηρύξεων θέσεων μελών ΔΕΠ, επισημάνθηκε ότι ισχύει σε πανελλαδικό επίπεδο η αναλογία είναι 1 προς 1,1 και όλοι μείναμε με την απορία πως ακριβώς προκύπτει αυτό. Το Υπουργείο ανέφερε ότι «θα δοθούν τα αναλυτικά στοιχεία στην ΠΟΣΔΕΠ». Καθώς όλες/οι γνωρίζουμε την πραγματικότητα, με ενδιαφέρον αναμένουμε μια ακόμα επίδειξη δημιουργικής στατιστικής.
- Στα υπόλοιπα ζητήματα δεν δόθηκαν απαντήσεις.
Από τη συνάντηση αυτή σίγουρα δεν βγήκαμε ιδιαίτερα «σοφότεροι». Διαπιστώσαμε για ακόμα μια φορά όχι μόνο την αδιαφορία του Υπουργείου για τα προβλήματα των πανεπιστημίων αλλά και την επικίνδυνη άγνοια και αδυναμία κατανόησης πολλών προβλημάτων. Αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Αξιοσημείωτη είναι η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα κ. Ζώρα προς το τέλος της συνάντησης που επισήμανε ότι θεωρεί οξύμωρο η ΠΟΣΔΕΠ να συζητάει για ζητήματα του νόμου για τον οποίον έχει προσφύγει ώστε να χαρακτηρισθεί αντισυνταγματικός. Η προσπάθεια απαγόρευσης της κριτικής που εξέφρασε ο κ. Ζώρας δεν μας εκπλήσσει. Συνάδει άλλωστε με όσα βιώνουμε, εμείς, οι φοιτητές/τριες μας και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια εδώ και τρία χρόνια στα πανεπιστήμια.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη