Μπορεί οι γονείς και οι δάσκαλοι να προσπαθούν αδιάκοπα για την πρόοδο ενός παιδιού, αλλά, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα, το κλειδί της επιτυχίας ίσως κρύβεται ήδη μέσα στο DNA του.
Η προσωπικότητα ως καθοριστικός παράγοντας
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχολογίας της Προσωπικότητας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, Eivind Ystrøm, η προσωπικότητα ενός παιδιού είναι ο βασικός μοχλός για τις επιδόσεις του στο σχολείο, περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε. «Η προσωπικότητα μοιάζει με λοταρία», δηλώνει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι τα υψηλά ακαδημαϊκά αποτελέσματα εξαρτώνται εν μέρει από την τύχη των κληρονομικών χαρακτηριστικών.
Η μελέτη του, που βασίστηκε στη νορβηγική βάση δεδομένων MoBa (Norwegian Mother, Father and Child Cohort Study), περιέλαβε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και επικεντρώθηκε στην επίδραση των λεγόμενων πέντε βασικών χαρακτηριστικών προσωπικότητας: νευρωτισμός, εξωστρέφεια, δεκτικότητα, προσήνεια και ευσυνειδησία.
Τα χαρακτηριστικά που δίνουν προβάδισμα
Μέσα από την ανάλυση των σχολικών επιδόσεων σε ανάγνωση, μαθηματικά και γλώσσα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η δεκτικότητα και η ευσυνειδησία ήταν οι ισχυρότεροι σύμμαχοι.
Η δεκτικότητα, που σχετίζεται με τη φιλομάθεια και την αγάπη για τις νέες εμπειρίες, φάνηκε να ενισχύει σημαντικά την ακαδημαϊκή απόδοση.
Η ευσυνειδησία, χαρακτηριστικό ατόμων με οργανωτικότητα και υπευθυνότητα, επίσης αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας για τη σχολική επιτυχία.
Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι αυτά τα χαρακτηριστικά δεν αντικατοπτρίζουν την ευφυΐα, αλλά μάλλον τις συναισθηματικές αποκρίσεις και τις προσωπικές στρατηγικές διαχείρισης προκλήσεων.
Ο νευρωτισμός: Φίλος ή εχθρός;
Από την άλλη πλευρά, ο νευρωτισμός φαίνεται να αποτελεί δίκοπο μαχαίρι. Ο καθηγητής Jan Ketil Arnulf από το BI Norwegian Business School, σχολίασε ότι τα άτομα με υψηλό νευρωτισμό δυσκολεύονται να εστιάσουν λόγω υπερβολικών αρνητικών συναισθημάτων.
Οι ανησυχίες, το άγχος και οι φόβοι μπλοκάρουν τη συγκέντρωση και διαταράσσουν τον ύπνο, μειώνοντας τις σχολικές επιδόσεις.
Ωστόσο, υπάρχει και η φωτεινή πλευρά: σε σπάνιες περιπτώσεις, ο νευρωτισμός έχει συνδεθεί με υψηλή δημιουργικότητα και καλλιτεχνική παραγωγή.
Η μικρή επίδραση της εξωστρέφειας
Αντίθετα με ό,τι ίσως περίμενε κανείς, η εξωστρέφεια δεν έδειξε να έχει ιδιαίτερη επιρροή στην ακαδημαϊκή επιτυχία. Παρά τις καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες και αλληλεπιδράσεις, η εξωστρέφεια δεν συνοδευόταν από υψηλότερες σχολικές βαθμολογίες.
Το σχολικό περιβάλλον: Ένας παράγοντας κλειδί
Τόσο ο Ystrøm όσο και ο Arnulf συμφωνούν ότι, εκτός από την προσωπικότητα, το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει και μαθαίνει ένα παιδί παίζει τεράστιο ρόλο. Η ψυχολογική ασφάλεια και η ηρεμία στην τάξη αναδεικνύονται ως αναγκαίες συνθήκες για τη σωστή μαθησιακή διαδικασία.
«Δεν υπάρχει λόγος οι μαθητές να βιώνουν χειρότερο εργασιακό περιβάλλον από τους ενήλικες», επισημαίνει ο Arnulf, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σχολεία που σέβονται την ανάγκη κάθε παιδιού για ήρεμη και υποστηρικτική ατμόσφαιρα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ