Αναφορά στην Βουλή, για την κάλυψη των αναγκών στην παράλληλη στήριξη, κατέθεσε το ΚΚΕ.
Την αναφορά κατέθεσαν οι βουλευτές Δελής Γιάννης, Κανέλλη Λιάνα, Καραθανασόπουλος Νίκος, Κομνηνάκα Μαρία, Λαμπρούλης Γιώργος, Μαρίνος Γιώργος, Παπαναστάσης Νίκος, Συντυχάκης Μανώλης.
Μετά τις τελευταίες τοποθετήσεις αναπληρωτών την προηγούμενη βδομάδα, τα κενά εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στον Νομό Ιωαννίνων είναι περισσότερα από 40 (μόνο στην Παράλληλη Στήριξη), ενώ στη Δευτεροβάθμια, τα Τμήματα Ένταξης ακόμη περιμένουν εκπαιδευτικούς.
Επίσης καταγγέλλουν ότι το Υπουργείο Παιδείας καταφεύγει πλέον σε «πατέντες» για να εμφανίσει μια εικόνα «κανονικότητας».
«Όπως μας ενημέρωσε ο Σύλλογος Γονέων του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, με απόφαση της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετακινήθηκε η Σχολική Νοσηλεύτρια που κάλυπτε μέρος του πρωινού ωραρίου και το Ολοήμερο Πρόγραμμα του 2ου Ειδικού Σχολείου, στο 4ο Ειδικό Δημοτικό, με τη δικαιολογία ότι «το 4ο Ειδικό δεν έχει νοσηλεύτρια και η φοίτηση στο Ολοήμερο Πρόγραμμα του 2ου Ειδικού δεν είναι υποχρεωτική» για τους μαθητές!!!. Ουσιαστικά δηλαδή ζητάει από τους εργαζόμενους γονείς των παιδιών, να αλλάξουν Δεκέμβρη μήνα, τον οικογενειακό τους προγραμματισμό και να παίρνουν τα παιδιά τους στο σπίτι στις 12:30 το μεσημέρι αντί για τις 4μμ που τα παίρνουν σήμερα», τονίζουν.
Η επιστολή της Πρωτοβουλίας Φιλολόγων ΕΑΕ
Η Γ΄ φάση Ειδικής Αγωγής είναι πλέον γεγονός και τα αποτελέσματα αυτής είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικά. Πιο συγκεκριμένα, οι ανάγκες σε προσλήψεις φιλολόγων ειδικής αγωγής που καταχωρήθηκαν από όλες τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΔΕ) της επικράτειας ανέρχονται στις 638. Ωστόσο, παρά τις αυξημένες ανάγκες, ο αριθμός των προσλήψεων άγγιξε μόλις τις 196. Αν μεταφράσουμε αυτούς τους αριθμούς σε ποσοστά, τότε θα διαπιστώσουμε ότι πρόκειται μόλις για 30,72% κάλυψη των αναγκών ΠΕ02.50.
Ενδεικτική της κατάστασης, όπως αποτυπώνεται αναλυτικά στον ακόλουθο πίνακα, είναι η περίπτωση της περιφέρειας της Αττικής, αφού οι ΔΙΔΕ καταχώρησαν στον ΟΠΣΥΔ την ανάγκη 258 προσλήψεων, ενώ το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησε μόλις 65.
Ανάλογη εικόνα με αυτή της Αττικής επικρατεί δυστυχώς σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση δεν εντάσσεται στις προτεραιότητες της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Τόσο οι ανάγκες σε Παράλληλη Στήριξη, όσο και σε Τμήματα Ένταξης παραμένουν υπέρογκες, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η οποία αφορά παιδιά με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε μας επικοινωνία με τους ιθύνοντες του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με αυτήν την δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο μας η απάντηση είναι μία: «Δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες πιστώσεις». Επομένως, πρόκειται για μια ξεκάθαρη παραδοχή των αναγκών και συνεπώς των ελλείψεων, ενώ αυτομάτως προκύπτει και το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν χρήματα γι’ αυτά τα παιδιά ή ότι τουλάχιστον δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας η εξοικονόμηση των αναγκαίων πόρων, ώστε να απολαμβάνουν κι αυτά τα παιδιά την εκπαίδευση που δικαιούνται και αξίζουν να έχουν. Τι απέγιναν, λοιπόν, τα χρήματα του ΕΣΠΑ που προορίζονται για τις ανάγκες της ειδικής αγωγής και πιο συγκεκριμένα για την Παράλληλη Στήριξη; Και αν πράγματι έγινε μία λανθασμένη διαχείριση των διαθέσιμων πιστώσεων, που είναι το κράτος να μεριμνήσει για την παιδεία αυτής της χώρας και πόσο μάλλον για τους μαθητές με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες;
Στο πλαίσιο αυτό καλούμε την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να αρθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να προβεί άμεσα στην κάλυψη όλων των αναγκών. Είναι αδιανόητο να απέχουμε μόλις ένα μήνα από τις διακοπές των Χριστουγέννων και να υπάρχουν ΠΑΙΔΙΑ τα οποία ακόμη δεν έχουν λάβει τη στήριξη που δικαιούνται σύμφωνα με τις αντίστοιχες γνωματεύσεις των Κέντρων Διεπιστημονικής, Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ). Οι ανάγκες σε προσλήψεις φιλολόγων ΕΑΕ υπερβαίνουν τις 440 και πρέπει κάποια στιγμή να καταστεί σαφές ότι πίσω από αυτές τις ανάγκες βρίσκονται περισσότερα από 440 ΠΑΙΔΙΑ, τα οποία έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε μια ισότιμη εκπαίδευση. Άλλωστε, όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει «πίσω από κάθε αριθμό βρίσκεται τουλάχιστον ένα ΠΑΙΔΙ».
Κατόπιν τούτων, ζητούμε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προβεί έστω και την ύστατη στιγμή στην πλήρωση όλων των αναγκών στην Παράλληλη Στήριξη, στα Τμήματα Ένταξης (παλαιών και νεοσύστατων), και στα Ειδικά Σχολεία (ΕΝΕΕΓΥΛ, ΕΕΕΕΚ, ΣΜΕΑΕ).
Με εκτίμηση,
Πρωτοβουλία Φιλολόγων ΕΑΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση