θέατρο
Επιστολή των Εκπαιδευτικών Δραματικής Τέχνης ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα που έρχεται να υποτιμήσει τις καλλιτεχνικές σπουδές, εξισώνοντας τα διπλώματα με απολυτήρια λυκείου

Το ΔΣ του Σ.Ε.ΔΡΑ.ΤΕ. χαιρετίζει την μεγάλη κινητοποίηση-αντίδραση-αντίσταση όλων των καλλιτεχνών απέναντι στο Προεδρικό Διάταγμα υπ. αριθμ. 85 (17/12/2022). Αυτό που όλοι διαβάσαμε στο ΠΔ, δεν είναι κάτι καινούριο.

Μόνο οι απόφοιτοι των Καλλιτεχνικών Σχολών μέχρι το 2003 ήμασταν ΤΕ, οι απόφοιτοι μετά το 2003 ήταν ΔΕ. Εδώ και πολλά χρόνια όλοι εμείς οι ηθοποιοί που διδάσκουμε στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (σύμφωνα με το ΦΕΚ 204, τεύχος Β΄, 2/3/2001, οπότε και έγινε η Σύσταση Εκπαιδευτικού Κλάδου) είχαμε ενημερώσει και προειδοποιήσει το Σ.Ε.Η. για τον κίνδυνο να φτάσουμε στην κατάσταση που έχουμε βρεθεί τώρα. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2020 το Σ.Ε.Η. στέκεται στο πλευρό μας και διεκδικεί τα νόμιμα δικαιώματα μας.

Υπενθυμίζουμε τη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία τα Διπλώματα των Καλλιτεχνικών Σχολών ανήκουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

Ο νόμος 1158/81, φεκ127, τεύχος Α, 13/5/1981 αναφέρει ρητά: Η Ανωτέρα Καλλιτεχνική Εκπαίδευση (Θέατρου-Κινηματογράφου-Χορού) ανήκει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, παρέχεται δε εις τας Ανωτέρας Δημόσιες και Ιδιωτικές Σχολές.

Και τα Προεδρικά Διατάγματα που ακολούθησαν:

· Το ΠΔ 370/1983 «Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας Ανώτερων Σχολών Δραματικής Τέχνης» (Α ́130), όπως ισχύει.

· Το ΠΔ 372/1983 «Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας Ανώτερων Σχολών Χορού» (Α ́131).

· Το ΠΔ 598/1985 «Κατάταξη της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ.), στην Ανώτερη Βαθμίδα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, οργάνωση και λειτουργία αυτής» (Α ́212). · Το ΠΔ 336/1989 «Οργανισμός λειτουργίας Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου και Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος» (Α ́156). · ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 64 (ΦΕΚ 85/Α/1.6.2009) Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Ανωτέρων Σχολών Κινηματογραφίας – Τηλεόρασης · ΦΕΚ 446, τεύχος Β΄, 23/7/1990 περί Ισοτιμίας των Καλλιτεχνικών Σχολών με τα ΤΕΙ αρμόδιος φορέας το ΙΤΕ.

· ΦΕΚ 4481, τεύχος Β΄, 20/7/2017 · ΦΕΚ ΚΥΑ 3196, τεύχος Β΄, 23/8/2018 Αυτά μας καθιστούν κατόχους διπλωμάτων ανώτερης βαθμίδας, ισότιμους με τα Τ.Ε.Ι., μέχρι το 2003, με Ισοτιμία από το Ι.Τ.Ε. ή τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Το 2003 τα Τ.Ε.Ι. καταργούνται και κλείνει το Ι.Τ.Ε. (δίνοντας μια προθεσμία 2 ετών). Έκτοτε το χαρτί αυτό κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να αποδείξουν οι απόφοιτοι οποιασδήποτε σχολής Ανώτερης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης ότι είναι ισότιμοι με Τ.Ε.Ι.

Σημειώνεται πως τα περισσότερα Καλλιτεχνικά Σωματεία δεν ενημέρωσαν εγκαίρως, τα μέλη τους για την λειτουργία του ΙΤΕ ο οποίος παραχωρούσε ισοτιμίες. Αποτέλεσμα να την λάβουν ελάχιστοι, σχεδόν 200 άτομα απ’ όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους. Έτσι, ύστερα από αγώνα 15 χρόνων καταφέραμε, πέντε άτομα μαζί με την στήριξη της ΠΟΘΑ, να ψηφιστεί ΚΥΑ 3196 (τεύχος Β΄, 23/8/2018) που έδινε και δίνει ακόμα ο ΕΟΠΠΕΠ, το δικαίωμα στους απόφοιτους μέχρι το 2003, να πάρουν την Ισοτιμία με τα Τ.Ε.Ι.

Αυτή την ΚΥΑ του 2018 προσέβαλε ο Π.Ε.ΣΥ.Θ. με σύσσωμους τους καθηγητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας και μέρος των καθηγητών από τα τμήματα Ναυπλίου και Πάτρας ζητώντας από το ΣτΕ την κατάργηση της Ισοτιμίας. Κι όχι μόνο αυτό. Ζητούσαν και την κατάργηση της Ισοτιμίας και πριν το 2003. Το ΣτΕ εκδίκασε την υπόθεση τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η απόφαση από το ΣτΕ δεν έχει βγει ακόμα.

Γιατί άραγε;

Ο ΠΕΣΥΘ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΟΥΣ ΑΠ’ ΕΞΩ, ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΕ. ΕΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΥΤΗ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ, Ο ΣΕΔΡΑΤΕ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥΣ.

❖ Υπάρχουν δύο ανακοινώσεις της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ που ανήκει το τμήμα Θεάτρου, στις οποίες αναφέρεται ότι είμαστε ΔΕ όλοι και οι πριν το 2003. Η τελευταία ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στις 11/11/2022, σήμερα έχει εξαφανιστεί από το Διαδίκτυο. Εμείς όμως την έχουμε στη διάθεσή μας για όποιον τη ζητήσει. Άρα, στο ΠΔ 85 (17/22/2022) το νέο γεγονός είναι: η κατάταξη και των απόφοιτων πριν το 2003, στην κατηγορία ΔΕ ενώ ως τώρα ήταν στο ΤΕ.

Στο νέο προσοντολόγιο τα διπλώματα μας ανήκουν στις μεταλυκειακές σπουδές και είναι επιπέδου 5, μαζί με τα Ι.Ε.Κ. και τα ΕΠΑ.Λ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ, Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ 5 ΠΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΜΕΡΙΚΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΕ. ΤΟ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, ΑΛΛΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ ή ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ.

Τα τεχνολογικά ιδρύματα σ’ όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη ανήκουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και είναι Ανώτατα, όπως έγιναν και στην Ελλάδα ΑΤΕΙ, πλην επτά τμημάτων ΤΕΙ και των Καλλιτεχνικών Σχολών (ίσως και μερικών άλλων που αυτή τη στιγμή μας διαφεύγουν). Όφειλε λοιπόν η πολιτεία να αναβαθμίσει τα διπλώματα στο επίπεδο 6, με διαδικασίες εξομοίωσης, όπως ζητάμε από το 2018. Η διαδικασία εξομοίωσης είναι δουλειά του κράτους και πρέπει να γίνει από το κράτος. Εξάλλου οι Ανώτατες Σχολές στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι 3 χρόνια, γι’ αυτό και πανεπιστήμια στο εξωτερικό δέχονται τα διπλώματα μας και μας κατατάσσουν στα Μεταπτυχιακά τους Τμήματα, ενώ το ελληνικό κράτος δεν τα δέχεται λόγω μη αναγνώρισης του βασικού πτυχίου.

Σημειωτέον πως αυτό το Δίπλωμα, μας δίνεται από το ίδιο το κράτος μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΩΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ:

· ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ ·

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ

· ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ

Από τη μια έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις ιδεοληψίες και τα συντεχνιακά συμφέροντα και από την άλλη ένα φοβικό, γραφειοκρατικό, τιμωρητικό, κράτος. Φτάνει πια!

Ας ενωθούμε όλοι για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας ως πολίτες ενός κράτους δημοκρατικού, ευνομούμενου το οποίο πρέπει να είναι επικεντρωμένο στον πολίτη και όχι στα συντεχνιακά και κομματικά συμφέροντα.

Οι Ηθοποιοί διδάσκουν στην Δημόσια εκπαίδευση από το 2002, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως μόνιμοι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι διαθέτοντας εκπαιδευτικό κλάδο ΠΕ91.02 Δραματικής Τέχνης. Οι Σκηνοθέτες Κινηματογράφου και οι Χορευτές διδάσκουν από το 2003, μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στα Καλλιτεχνικά Σχολεία, ως ωρομίσθιοι ιδιώτες (με μισθούς πείνας), χωρίς εκπαιδευτικό κλάδο, πράμα ανεπίτρεπτο, αφού διδάσκουν μαθήματα κύριας κατεύθυνσης και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες εδώ και είκοσι χρόνια.

Οι εκπαιδευτικοί στα Καλλιτεχνικά Σχολεία, Κινηματογράφου και Χορού ζητούν δίκαια και νόμιμα, χρόνια τώρα, σύσταση εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ συνυπολογίζοντας τα καλλιτεχνικά διπλώματα με τη φοίτηση τους στην ΑΣΠΑΙΤΕ για Διδακτική και Παιδαγωγική επάρκεια. Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2022 είχαμε το δικαίωμα, οι απόφοιτοι Καλλιτεχνικών Σχολών ως το 2003, με την Ισοτιμία από Ι.Τ.Ε. ή τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. να εισαγόμαστε στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. για να αποκτήσουμε την Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια. Τώρα όχι.

Ζητάμε εκ νέου το δικαίωμα πρόσβασης στην απόκτηση Παιδαγωγικής Επάρκειας, όπως γίνονταν εδώ και χρόνια. Η εισαγωγή στην ΑΣΠΑΙΤΕ γίνεται με κλήρωση. Συνάδελφοι μας ενώ κληρώθηκαν, πλήρωσαν το παράβολο, εγγράφηκαν και λίγο πριν αρχίσουν τα μαθήματα,τους έδιωξαν. Ποιος το έκανε αυτό; Έχουμε απευθυνθεί (και ο Σ.Ε.ΔΡΑ.ΤΕ. και το Σ.Ε.Η.) στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και στον Υφυπουργό Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εδώ και τέσσερις μήνες και δεν έχουμε πάρει σαφή απάντηση. Το πρόβλημα δεν λύθηκε ακόμα, αντ’ αυτού βγαίνει αυτό το ΠΔ και μας καθιστά όλους από το 1981 ΔΕ.

Η ΓΣ του ΣΕΔΡΑΤΕ ζητά:

-ΤΕ για όλους τους απόφοιτους των Καλλιτεχνικών Σχολών, με βάση το νόμο 1158/81, ΤΩΡΑ!

-Αναγνώριση μεταπτυχιακών σπουδών και συνυπολογισμών αυτών, στο εθνικό επίπεδο προσόντων.

-Ανωτατοποίηση καλλιτεχνικών σπουδών με ένα επιπρόσθετο έτος, με ευθύνη των Πανεπιστημίων. Ζητάμε, δηλαδή, να έχουμε τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών μας στα Παιδαγωγικά τμήματα ή στην ΑΣΠΑΙΤΕ όπου θα λαμβάνουμε Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια. Η πιστοποίηση τετραετούς φοίτησης, επιπέδου 6, θα παρέχεται από έναν φορέα του Υπουργείου Παιδείας που θα συνυπολογίζει το Δίπλωμα της τριετούς καλλιτεχνικής σχολής συν την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, διάρκειας 2 εξαμήνων με πτυχιακή εργασία. (Για όσους το επιθυμούν)

- Ίδρυση Ανώτατης Δημόσιας Σχολής Δραματικής Τέχνης, Κινηματογράφου και Χορού, κατά τα πρότυπα της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καλλιτεχνικό φάκελο, χωρίς πανελλήνιες, όπως γίνεται σ’ όλο τον κόσμο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τάξη, έδρα, πίνακας, μαυροπίνακας, τετράδια
Σήμερα στη Βουλή για το Πολλαπλό Βιβλίο και την Πανεπιστημιοποίηση της ΑΣΠΑΙΤΕ
Παρατάσεις, καθυστερήσεις, παλινωδίες σχετικά με τη διαδικασία συγγραφής, αξιολόγησης και εισαγωγής του πολλαπλού βιβλίου στα σχολεία της χώρας -...
Σήμερα στη Βουλή για το Πολλαπλό Βιβλίο και την Πανεπιστημιοποίηση της ΑΣΠΑΙΤΕ