Στις αρχές Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους υπήρξε μια πρωτοφανής εξέλιξη σε σχολείο της χώρας μας η οποία πέρασε στο περιθώριο των ειδήσεων. Υπό εισαγγελική επιτήρηση βρίσκεται επί της ουσίας με την επανέναρξη των μαθημάτων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων (9 Ιανουαρίου) το Γυμνάσιο της Αργαλαστής του ν. Μαγνησίας, όπου ένα κορίτσι κατήγγειλε πως ζούσε “εφιάλτη” στα χέρια 4 συμμαθητών της, ένας εκ των οποίων της έσπασε το δάχτυλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι γονείς όλων των εμπλεκομένων στα επεισόδια μαθητών με θύμα την 14χρονη, τα ίδια τα παιδιά, οι δικηγόροι τους, η διεύθυνση του σχολείου και σχολικός σύμβουλος συναντήθηκαν με την Εισαγγελέα Ανηλίκων Βόλου, η οποία έχει διατάξει προκαταρκτική για το bullying και τις καταγγελίες για όσα εκτυλίσσονται στον σχολικό χώρο, που δημιούργησαν μια εκρηκτική κατάσταση.
Η βια που δεχόταν η 14χρονη -αρχικά με λοιδωρίες και σπρωξίματα- κατέληξε στον σοβαρό τραυματισμό της, ενώ την είχε οδηγήσει στην "απόφαση να αγοράσει μαχαίρι που είτε θα χρησιμοποιούσε για αυτοάμυνα, είτε εναντίον της", όπως η ίδια είχε καταθέσει.
Οι θύτες, το θύμα αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου μπήκαν στο “μάτι” της εισαγγελικής αρχής. Εκτός από την προκαταρκτική, υπό συνεχή παρακολούθηση από κοινωνικούς λειτουργούς και παιδοψυχολόγους- που θα αναγκάζονται πλέον να μεταβαίνουν στο σχολείο για συνεδρίες ώστε να δίνουν αναφορά στην εισαγγελία- θα βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι με τα περιστατικά βίας μαθητές, αλλά και το θύμα. Υπό παρακολούθηση και το γενικό σχολικό περιβάλλον του Γυμνασίου, καθώς εκτιμήθηκε πως το μαθητικό δυναμικό λειτουργεί εκτός πλαισίου σε πολλές περιπτώσεις. Εκτός κάδρου ελέγχου δεν μένει κανείς, δηλαδή οι θύτες, το θύμα, οι γονείς και η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου. Για πρώτη φορά στα χρονικά, σχολείο θα παραδώσει αντίγραφα του ημερολογίου σχολικής ζωής σε εισαγγελέα, για να ελεγχθούν τα καταγεγραμμένα περιστατικά, ενώ εάν από την επόμενη εβδομάδα που ξεκινήσουν τα σχολεία υπάρξει το παραμικρό επεισόδιο, θα κινηθούν νομικές διαδικασίες εναντίον κάθε υπευθύνου, είτε ανηλίκου, είτε ενηλίκου.
Και ποιο είναι το πρόβλημα; θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος. Δεν είναι οι εκπαιδευτικοί υπεύθυνοι για τη βία στις σχολικές τάξεις;
Και εδώ αρχίζουν όλα. Για να μη γίνει καμιά αχρείαστη παρεξήγηση προφανώς δεν θεωρούμε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ολοκληρωτικά αθώοι για όσα συμβαίνουν στα σχολεία αλλά επίσης δεν θεωρούμε ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για όλα. Γιατί αυτό προσπαθεί να «περάσει» το υπουργείο Παιδείας και η κυρίαρχη εκπαιδευτική πολιτική μέσα από τα πρόθυμα «κανάλια» διαμόρφωσης της κοινής γνώμης.
Ναι. Αυτό διαλαλεί το υπουργείο με όλους τους τρόπους: Υπεύθυνοι και ένοχοι για την «αντιμετώπιση περιστατικών βίας και ακραίων συμπεριφορών» είναι οι εκπαιδευτικοί. Για παράδειγμα στο τελευταίο Έγγραφο του ΥΠΑΙΘ με θέμα την ασφάλεια των μαθητών, σε μια συγκυρία που τα φαινόμενα βίας στα σχολεία αυξάνονται ανταναλώντας τη βία που διαχέεται στην κοινωνία, η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ επιδιώκει να ενοχοποιήσει τους εκπαιδευτικούς. Το μαγικό ραβδί για το ΥΠΑΙΘ είναι η ένταση της επιτήρησης και των εφημεριών. Αδυνατεί να κατανοήσει ότι η επέλαση της βίας σε όλη την κοινωνία τροφοδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις και στα σχολεία. Όσο η φτώχεια και η κοινωνική εξαθλίωση εντείνονται, τόσο η βία θα διαχέεται και στα σχολεία. Πολύ περισσότερο που η εκπαιδευτική πολιτική αποσαθρώνει το δημόσιο σχολείο.
Κάθε πόλεμος αρχίζει με τα λόγια και το υπουργείο Παιδείας βιάζεται να συμπληρώσει πολλά ένσημα στην προσπάθειά του να πείσει την κοινή γνώμη ότι έχει κάνει τα πάντα για την ασφάλεια των μαθητών και να οι ψυχολόγοι, να οι σύμβουλοι σχολικής ζωής, να η κοινωνικοί λειτουργοί και δώστου το σανό!
Αστυνομία προς τους εκπαιδευτικούς: Αυτά είναι τα καθήκοντά σας!
Μετά από όλα αυτά ως επιδόρπιο ήρθε και το «Ραβασάκι» με ... τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών από το Αστυνομικό Τμήμα της Κορίνθου προς τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Κορινθίας, η οποία (χωρίς αιδώ) το «διάχυσε» σε όλες τις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας (μετά από λίγες ώρες θυμήθηκε ότι «Τα θέματα ασφάλειας των μαθητών στις σχολικές μονάδες, τα χειρίζονται τα διοικητικά όργανα της εκπαίδευσης και οι εκπαιδευτικοί σύμφωνα με την κείμενη εκπαιδευτική νομοθεσία» και έκανε ανάκληση του Εγγράφου της αστυνομίας από τα σχολεία)
Στο Έγγραφο, μεταξύ άλλων, η αστυνομία «υπενθυμίζει» στους εκπαιδευτικούς τα καθήκοντα τους ως προς τις εφημερίες και τα εγκλήματα που τελούνται με παράλειψη, απειλώντας τους με ποινικές διώξεις για τη σχολική βία, καθώς επισημαίνει πως για τέτοια περιστατικά «προκύπτει ανεπιφύλακτα το ενδεχόμενο να ασκηθεί ποινική δίωξη και να επιβληθούν από αρμόδιο δικαστήριο ποινικές κυρώσεις ακόμα και σε βάρος εκπαιδευτικών».
Με λίγα λόγια η αστυνομία αναγορεύεται σε επόπτη της λειτουργίας των διοικητικών αρχών της εκπαίδευσης, τις υπερβαίνει και τις υποκαθιστά. Ωστόσο η ενέργεια αυτή είναι απολύτως συμβατή με την πολιτική που ασκείται από το Υπουργείο Παιδείας για τη βία και την παραβατικότητα στα σχολεία. Μια πολιτική που δεν στοχεύει στην αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών και στην αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά στην μετακύλιση των ευθυνών της ηγεσίας του υπουργείου στις πλάτες των εκπαιδευτικών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη