πορτογαλία απεργία εκπαιδευτικων
Φαίνεται πως στη χώρα μας έχουμε ξεχάσει ότι οι αυξήσεις και η βελτίωση των εργασιακών συνήθως δε χαρίζονται, αλλά έρχονται μετά από αγώνες και διεκδικήσεις

Οι εκπαιδευτικοί σε Αγγλία και Πορτογαλία ξεσηκώνονται διεκδικώντας ανθρώπινους μισθούς και συνθήκες δουλειάς, την ίδια ώρα που οι Ελληνες εκπαιδευτικοί υπομένουν καρτερικά τη μοίρα τους, ελπίζοντας στις προεκλογικές δηλώσεις Κεραμέως-Μητσοτάκη περί αυξήσεων μισθών, που φυσικά θα ξεχαστούν την επομένη των εκλογών...

Φαίνεται πως στη χώρα μας έχουμε ξεχάσει ότι οι αυξήσεις και η βελτίωση των εργασιακών συνήθως δε χαρίζονται αλλά έρχονται μετά από αγώνες και διεκδικήσεις. Το ξέρουμε, αλλά κάθε φορά το αγνοούμε ελπίζοντας...σε τι άραγε; Περιμένουμε να έρθει η προεκλογική περίοδος ώστε να δεσμευτούν, τάχα, οι πολιτικοί για αυξήσεις, πουλώντας καθρεφτάκια σε ιθαγενείς, όπως έκανε πρόσφατα σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανέφερε: «Ναι, πιστεύω ότι μία από τις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στη δεύτερη τετραετία θα αφορά το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων γιατρών και καθηγητών.». Προσθέτοντας: «Ζητάμε πολλά από τους καθηγητές και τους δασκάλους μας και δίνουμε λίγα».

Αυξήσεις μισθών των εκπαιδευτικών υποσχέθηκε πριν από λίγες μέρες και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επιχειρώντας σε μια ύστατη προσπάθεια, λίγους μήνες προ των εκλογών, να ανατρέψει το αρνητικό σε βάρος της κλίμα που αντικατοπτρίζεται και στις δημοσκοπήσεις όπου καταλαμβάνει εδώ και πολύ καιρό, τις πρώτες θέσεις στις αρνητικές γνώμες ανάμεσα στους υπουργούς της ΝΔ.

Ομως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι εκπαιδευτικοί δεν πείθονται από τις υποσχέσεις, οι οποίες έχουν το κακό συνήθειο να μη... χορταίνουν.  Ηδη στη Βρετανία και την Πορτογαλία προχωρούν σε μεγάλες απεργίες, συντονιζόμενοι μάλιστα με άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Αναλυτικά:

Μ.Βρετανία: Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση από τη συντονισμένη απεργία

Οι εκπαιδευτικοί στην Αγγλία και την Ουαλία, σύμφωνα με το reuters,  ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώνοντας την διαμαρτυρία τους με τους νοσηλευτές, τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους και άλλους, σε έναν ακόμη πονοκέφαλο για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ.

Το Εθνικό Εκπαιδευτικό Συνδικάτο (NEU) δήλωσε ότι η πρώτη απεργία θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία 100.000 εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα πρόκειται να απεργήσουν σε αυτό που θα μπορούσε να γίνει η μεγαλύτερη ημέρα συντονισμένης απεργίας στη Βρετανία εδώ και δεκαετίες. Συνολικά, 23.400 σχολεία στην Αγγλία και την Ουαλία θα επηρεαστούν από τις εκπαιδευτικές απεργίες. Οι εκπαιδευτικοί στη Σκωτία έχουν ήδη πραγματοποιήσει απεργίες που έχουν κλείσει πολλά σχολεία. Ο Σούνακ δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να προσπαθήσει να επιλύσει τις μισθολογικές διαφορές με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους μετά από μήνες απεργιών που έχουν προκαλέσει εκτεταμένη αναστάτωση..

Με αίτημα για αύξηση των μισθών

Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 10%, οι εργαζόμενοι από πολλούς τομείς απαιτούν υψηλότερους μισθούς. Το NEU, το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό συνδικάτο της Βρετανίας, με περίπου 500.000 μέλη, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε προσφέρει στα μέλη του αύξηση μισθών κατά 5%, η οποία, όπως λέει, ισοδυναμεί με μείωση μισθών. Οι χαμηλές αμοιβές των εκπαιδευτικών έχουν ωθήσει πολλούς να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, δήλωσε το συνδικάτο.“Δεν πρόκειται για αύξηση μισθών, αλλά για διόρθωση ιστορικών περικοπών μισθών σε πραγματικές συνθήκες”, ανέφεραν σε κοινή δήλωση οι γενικοί γραμματείς του NEU Mary Bousted και Kevin Courtney.

Η κυβέρνηση έχει πει ότι δεν μπορεί να αντέξει μεγάλες αυξήσεις μισθών και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε μεγάλη αύξηση στους μισθούς θα επιδείνωνε το πρόβλημα του πληθωρισμού. Η υπουργός Παιδείας Gillian Keegan δήλωσε ότι ήταν “βαθιά απογοητευτικό” το γεγονός ότι το NEU ψήφισε υπέρ της απεργίας. “Οι συνομιλίες με τους συνδικαλιστικούς ηγέτες συνεχίζονται και οποιαδήποτε απεργία από ένα συνδικάτο θα έχει επιζήμιο αντίκτυπο στην εκπαίδευση και την ευημερία των μαθητών”, ανέφερε σε δήλωσή της.

Περίπου το 90% των εκπαιδευτικών του NEU ψήφισε υπέρ της απεργίας στην Αγγλία με ποσοστό συμμετοχής 53%, δήλωσε το συνδικάτο, καλύπτοντας το νόμιμο όριο συμμετοχής για να προχωρήσει η δράση. Στην Ουαλία, το 92% ψήφισε ναι στην ανάληψη δράσης, σε ποσοστό συμμετοχής 58%. Οι εκπαιδευτικοί στην Αγγλία πραγματοποίησαν τελευταία φορά απεργία το 2016, αλλά η πλειονότητα των σχολείων παρέμεινε ανοιχτή. Μια μεγαλύτερης κλίμακας απεργία των εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε το 2008.Οι απεργίες θα πραγματοποιηθούν επί επτά ημέρες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αν και κάθε μεμονωμένο σχολείο θα επηρεαστεί μόνο από τέσσερις από αυτές, δήλωσε το συνδικάτο.

Πορτογαλία: 18 μέρες απεργία!

Οκτώ συνδικάτα ηγήθηκαν απεργίας των εκπαιδευτικών από την περασμένη Δευτέρα, η οποία θα διαρκέσει 18 ημέρες, αφού το υπουργείο Παιδείας ανέβαλε τις ημερομηνίες των διαπραγματεύσεων για την προθεσμία απόσυρσης ορισμένων προτάσεων που είχαν υποβληθεί σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις.

Η απεργία των εκπαιδευτικών, γράφει το euractiv.gr, θα επηρεάζει διαφορετικές περιοχές κάθε μέρα, ξεκινώντας από τη Λισαβόνα, όπου έχει προγραμματιστεί διαμαρτυρία στην πλατεία Ρόσιο. Οι εκπαιδευτικοί αμφισβητούν ορισμένες από τις προτάσεις που υπέβαλε το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση του καθεστώτος κινητικότητας και προσλήψεων του εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά ζητούν επίσης λύσεις σε παλαιότερα προβλήματα που σχετίζονται με τη σταδιοδρομία, τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς τους. Τα οκτώ συνδικάτα, τα οποία αρχικά είχαν θεωρήσει ότι δεν ήταν η «κατάλληλη στιγμή» για απεργία, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία διαπραγμάτευσης με το υπουργείο Παιδείας για τις πρακτικές πρόσληψης, αποφάσισαν να προκηρύξουν την απεργία αφού έδωσαν προθεσμία στο υπουργείο να αποσύρει ορισμένες από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις και να ανοίξει νέες διαδικασίες διαπραγμάτευσης για άλλα θέματα.

Η προθεσμία έληξε στις 10 Ιανουαρίου και την προηγούμενη ημέρα το υπουργείο Παιδείας κάλεσε τον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων για τις 18 και 20 Ιανουαρίου, στον οποίο θα συζητούνταν επίσης μια πρόταση για ένα ημερολόγιο διαπραγματεύσεων για άλλα θέματα. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας της Fenprof εξήγησε ότι τα προγράμματα θα παραμείνουν ως έχουν προγραμματιστεί, διότι «η σύγκληση μιας συνάντησης δεν αλλάζει τίποτα». Την Παρασκευή, στο τέλος μιας τετραήμερης κατασκήνωσης μπροστά από το υπουργείο Παιδείας, ο Mário Nogueira δήλωσε επίσης ότι από τις 20 Ιανουαρίου όλα είναι δυνατά. «Θα έλεγα ότι είναι μια μέρα-κλειδί», είπε, προσθέτοντας ότι το υπουργείο πρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, διότι «συναντήσεις χωρίς λύσεις δεν απαντούν στα προβλήματα».

«Θέλουμε η συνάντηση στις 20 του μήνα να είναι ορόσημο και αν δεν υπάρξουν οι απαντήσεις που θέλουμε, θα συνεχίσουμε μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι εκείνη την ημέρα πραγματοποιείται διαδήλωση στη Λισαβόνα.

Και αλλού

Θυμίζουμε εδώ, ότι πέρυσι και οι εκπαιδευτικοί στη Γαλλία πραγματοποίησαν μαζική απεργία διαμαρτυρόμενοι για την αποτυχία της κυβέρνησης να υιοθετήσει μια συγκροτημένη πολιτική για τη διαχείριση της πανδημίας covid-19 στα σχολεία αλλά και να προστατεύσει επαρκώς τους μαθητές και το προσωπικό από τη μόλυνση. Επίσης η Ένωση Πολωνών Εκπαιδευτικών (ZNP), το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας για τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση, απειλεί μήνες τώρα με «κατάσταση έκτακτης απεργίας»  η οποία θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μια πανεθνική γενική απεργία, ζητώντας αυξήσεις μισθών κατά 20% και συνδέοντας τους μισθούς τους με τον εθνικό μέσο μισθό, καθώς και αύξηση των δαπανών για την ανατροφή και την εκπαίδευση. Ακόμα και στην αυταρχικά κυβερνώμενη  Ουγγαρία τον περαμένο Οκτώβριο, εγινε απεργία εκπαιδευτικών. Εκπαιδευτικοί και μαθητές συγκεντρώθηκαν στην Βουδαπέστη ζητώντας από την κυβέρνηση καλύτερους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Υποχρέωσαν έτσι την κυβέρνηση Όρμπαν να ανακοινώσει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προβεί σε μια μικρή αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών, ωστόσο όπως αναφέρουν τα συνδικάτα, αυτό δεν ήταν αρκετό για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Εμείς εδώ όλα καλά; Πάντα καλά!

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

amfitheatro.jpeg
Έγιναν 108 τα Τμήματα ΑΕΙ που μαζί με το πτυχίο παραχωρούν και μεταπτυχιακό τίτλο!
Έγιναν 108 τα τμήματα που απονέμουν ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master)
Έγιναν 108 τα Τμήματα ΑΕΙ που μαζί με το πτυχίο παραχωρούν και μεταπτυχιακό τίτλο!
Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας
Αποκάλυψη alfavita.gr: Επιστολή-κόλαφος προς το Fund που προσπάθησε να απαγορεύσει στους εκπαιδευτικούς αναρτήσεις πολιτικού, οικονομικού ή θρησκευτικού χαρακτήρα
ΟΙΕΛΕ: Η επιχειρηματική ελευθερία υποχωρεί μπροστά σε θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα όπως είναι η ελευθερία λόγου και έκφρασης αλλά και διεκδίκησης...
Αποκάλυψη alfavita.gr: Επιστολή-κόλαφος προς το Fund που προσπάθησε να απαγορεύσει στους εκπαιδευτικούς αναρτήσεις πολιτικού, οικονομικού ή θρησκευτικού χαρακτήρα