Οι μηχανές που γράφουν ποίηση, ζωγραφίζουν τοπία και συνθέτουν μουσική δεν υπάρχουν πλέον μόνο στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Στην σημερινή εποχή Τεχνητή Νοημοσύνη και εξελιγμένα ρομποτικά συστήματα έχουν εισέλθει με ταχείς ρυθμούς στην καθημερινότητά μας.
"Το 2022, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις εφαρμογές αυτές, αφού είναι πλέον ανοικτές στο κοινό και δημιουργούν τέχνη, λογοτεχνία, εικόνες και κείμενα με τρόπους που έχουν αξία για τους ανθρώπους", αναφέρει ο καθηγητής Ryan Abbott.
Στο βιβλίο του "The Reasonable Robot: Artificial Intelligence and the Law", ο Ryan Abbott, καθηγητής Δικαίου και Επιστημών Υγείας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Surrey και επίκουρος βοηθός καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή David Geffen του UCLA, υποστηρίζει ότι μια τεχνολογική κοινωνία όπως η δική μας πρέπει να εγκαταλείψει τις διακρίσεις μεταξύ της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, με βάση τον Abbott, θα πρέπει να εστιάσουν στην ανάπτυξη καινοτόμων νομικών αρχών και πολιτικών για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την πνευματική ιδιοκτησία, οι οποίες θα αποδειχθούν επωφελείς για την κοινωνία.
Για το μέλλον της πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ευρώπη και το υπάρχον νομικό καθεστώς μίλησε όμως και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Southampton και blogger, Dr. Eleonora Rosati, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
"Αντί για πηγή ανησυχίας, θα το χαρακτήριζα ως ένα κάλεσμα για βαθύ προβληματισμό πάνω σε δύο βασικά ζητήματα, εκ των οποίων το ένα έχει αυστηρά νομική διάσταση και το άλλο έχει σημασία από πολιτική άποψη.
Το πρώτο αφορά στην ύπαρξη πνευματικών δικαιωμάτων σε έργα που δημιουργούνται από Τεχνητή Νοημοσύνη και μας καλεί να αμφισβητήσουμε τις βάσεις της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων των εννοιών "δημιουργός" και "πρωτότυπο", αλλά και κατά πόσο η προστασία πνευματικών δικαιωμάτων είναι απαραίτητη για την τόνωση των επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Σε επίπεδο νομοθεσίας στην Ευρώπη μόνο τα ανθρώπινα όντα μπορούν να θεωρηθούν ως "δημιουργοί" από τη σκοπιά του Δικαίου Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Το συμπέρασμα αυτό είναι σύμφωνο με τη στάση που υιοθέτησε η Υπηρεσία για τα Πνευματικά Δικαιώματα των Η.Π.Α., η οποία δηλώνει σαφώς ότι μόνο έργα ανθρώπων - δημιουργών θα μπορούσαν να καταχωρηθούν στο εν λόγω Γραφείο.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει ένα "πλάσμα δικαίου" (legal fiction) σχετικά με τα έργα που δημιουργούνται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σύμφωνα με το οποίο το άτομο που έκανε τις απαραίτητες ρυθμίσεις θεωρείται ο δημιουργός του έργου.
Αυτό το πλάσμα δικαίου δεν φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμο στην περίπτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικά μακροπρόθεσμα. Ίσως να είναι αλήθεια ότι προς το παρόν η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί έργα υπό την καθοδήγηση των ανθρώπων, αλλά αυτό δεν αντιπροσωπεύει τις πλήρεις δυνατότητές της στο μέλλον.
Ως εκ τούτου, η εφαρμογή ενός τέτοιου πλάσματος δικαίου μπορεί να είναι αρκετά αλλόκοτη.
Είναι παρόμοιο με το να υποστηρίζει κανείς ότι οι γονείς ενός ατόμου έχουν τα πνευματικά δικαιώματα στα έργα του παιδιού τους, επειδή δημιούργησαν τον δημιουργό τους!"
Πηγές:
1) ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου, newsletter - Ιανουάριος 2023, Τεχνητή Νοημοσύνη και πνευματική ιδιοκτησία)
2) lawspot.gr (Τεχνητή νοημοσύνη, πνευματική ιδιοκτησία και η Πρόταση Οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα : Συνέντευξη με την καθηγήτρια Eleonora Rosati)
Θανάσης Κοπάδης
Μαθηματικός Συγγραφέας
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση