Πυρ ομαδόν από τα Πανεπιστήμια για το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων 14 Γεωπονικών Τμημάτων σε 7 ιδρύματα, που δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του Γεωπόνου!
Στον απόηχο της προχτεσινής παραίτησης όλων των καθηγητών της Γεωπονικής Σχολής Ιωαννίνων, εκδηλώθηκε χθες νέο κύμα αντιδράσεων από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΕΛΜΕΠΑ, ενώ και άλλα ιδρύματα ετοιμάζουν, κατά πληροφορίες, ανάλογες αντιδράσεις. Εξυπακούεται ότι το ζήτημα έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση
Αιτία είναι ότι η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για την επίλυση του προβλήματος, αντί να το επιλύσει το περιπλέκει ακόμα περισσότερο, αφού με τη διατύπωση της παραμένει το καθεστώτος ομηρίας των αποφοίτων των Σχολων, καθώς διατηρεί το διαχωρισμό σε κάποιες Γεωπονικές Σχολές και Τμήματα που αναφέρονται ονομαστικά και θέτει όλες τις άλλες σε ανώνυμο σύνολο. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι Σχολές αυτές θα πρέπει να αιτηθούν την αναγνώρισή τους, αφού πρώτα γνωμοδοτήσουν αναρμόδιοι με την άσκηση του επαγγέλματος φορείς, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες για την ευόδωση του αιτήματός τους..,
Με ανακοινώσεις τους, τόσο το Πανεπιστημιο Πατρών όσο και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο απαιτούν την άμεση επίλυση του προβλήματος, ενώ ο πρύτανης του Π.Πατρών κ.Χρ.Μπούρας απέστειλε και επιστολή στους βουλευτές με το εξής περιεχόμενο:
«Αξιότιμοι κ. κ. Βουλευτές,
Σας προωθούμε Ομόφωνο Ψήφισμα της Συνέλευσης της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο της κατάθεσης τροπολογίας προς ψήφιση στη Βουλή την Πέμπτη 30 Μαρτίου σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της Σχολής. Παρακαλούμε θερμά για την υποστήριξή σας προκειμένου να μεταβληθεί το Άρθρο 126 στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει ονομαστικά και διακριτά τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, με τα πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα νυν και πρώην καθώς και τα πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα Γεωπονικών σχολών που δημιουργήθηκαν με τον νόμο 4610/2019 σε άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, στην παράγραφο α’ του εν λόγω άρθρου»
Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών
ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ της Συνέλευσης της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών (Συνέλευση Σχολής /27.03.2023)
Την Δευτέρα 27/3/2023 πραγματοποιήθηκε Συνέλευση της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της Σχολής, στα πλαίσια της κατάθεσης τροπολογίας προς ψήφιση στη Βουλή την Πέμπτη 30/3/2023. Η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών απαρτίζεται σήμερα από τέσσερα Τμήματα (Αειφορικής Γεωργίας, Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονίας και Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών), τα οποία προέκυψαν από τη συγχώνευση που έλαβε χώρα με το Π.Δ. 52/2022 και περιλαμβάνουν και τους απόφοιτους των πρώην Τμημάτων 5ετούς φοίτησης (πρώην Τμήμα Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, πρώην Τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Μεσολόγγι, και πρώην Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, με έδρα το Μεσολόγγι). Όλα τα παραπάνω Τμήματα ιδρύθηκαν ως πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα της νεοσύστατης Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών το Μάϊο του 2019 (Νόμος 4610/2019 ΦΕΚ 70/Α/7-5-2019). Τα τέσσερα Τμήματα υλοποιούν σύγχρονα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών πενταετούς διάρκειας, ενώ η επιτυχής ολοκλήρωση των Προπτυχιακών Σπουδών αναμένεται να αποδώσει στους αποφοίτους τους πτυχίο ισοδύναμο με ενιαίο και αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master’s) που έχει αντιστοιχηθεί στο Επίπεδο 7 του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, όπως όλα τα Διπλώματα Master’s πανευρωπαϊκά.
Ωστόσο, οι απόφοιτοι της Σχολής δεν έχουν ακόμη επαγγελματικά δικαιώματα, γεγονός που υποβαθμίζει κατάφωρα το πτυχίο τους. Πρόσφατα κατατέθηκε ένα σχέδιο με τη μορφή τροπολογίας, και συγκεκριμένα το Άρθρο 126 σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με το οποίο επιχειρείται να διευθετηθεί το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των γεωπόνων.
Δυστυχώς όμως στη διατύπωση της τροπολογίας διατηρείται το καθεστώτος ομηρίας των αποφοίτων της Σχολής μας καθώς το συγκεκριμένο άρθρο δεν δίνει καθαρή λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι αφού διατηρεί το διαχωρισμό σε κάποιες Γεωπονικές Σχολές και Τμήματα που αναφέρονται ονομαστικά και θέτει όλες τις άλλες σε ανώνυμο σύνολο. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι Σχολές αυτές μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών με τα τέσσερα Τμήματά της, θα πρέπει να αιτηθούν την αναγνώρισή τους, αφού πρώτα γνωμοδοτήσουν αναρμόδιοι με την άσκηση του επαγγέλματος φορείς, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες για την ευόδωση του αιτήματός τους.
Με τον τρόπο αυτό η ρύθμιση που προτείνεται στο Άρθρο 126 καταλήγει σε μία αόριστη αναφορά για έκδοση μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, την οποία θα πρέπει να περιμένουν και να εύχονται χιλιάδες απόφοιτοι, ευρισκόμενοι σε ομηρία. Επιπλέον, τέτοιας μορφής επαγγελματικές ανισότητες και κοινωνικοί αποκλεισμοί, θα επιδράσουν σίγουρα και στην προσέλκυση νέων εισακτέων στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, γεγονός που θα την καταδικάσει σε μαρασμό και αποσύνθεση.
Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις, η ολομέλεια της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών ζητά ομόφωνα να μεταβληθεί το Άρθρο 126 στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει ονομαστικά και διακριτά τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, με τα πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα νυν και πρώην καθώς και τα πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα Γεωπονικών σχολών που δημιουργήθηκαν με τον νόμο 4610/2019 σε άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, στην παράγραφο α’ του εν λόγω άρθρου.
Τα μέλη της Συνέλευσης της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών
Η ανακοίνωση του ΕΛΜΕΠΑ
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Το Τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) υλοποιεί ένα σύγχρονο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΠΣ) πενταετούς διάρκειας. Σήμερα, στο Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ φοιτούν 631 φοιτητές ενώ έχουν ήδη δοθεί πολλά πτυχία βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Η επιτυχής ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών οδηγεί στην απόκτηση «Πτυχίου Γεωπονίας», το οποίο ισοδυναμεί με ενιαίο και αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master’s) που έχει αντιστοιχηθεί στο Επίπεδο 7 του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, όπως όλα τα Διπλώματα Master’s πανευρωπαϊκά. Επίσης, το ΠΠΣ του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ πιστοποιήθηκε (Νοέμβριος 2022) ως Integrated Master’s από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) με τον καλύτερο δυνατό χαρακτηρισμό «Πλήρη συμμόρφωση» (Fully Compliant) σύμφωνα με το Σχέδιο Έκθεσης Πιστοποίησης που λάβαμε πρόσφατα από την ΕΘΑΑΕ.
Κι όμως, οι απόφοιτοι του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ, όπως και άλλων 13 Τμημάτων σε 7 ελληνικά Πανεπιστήμια, δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του γεωπόνου! Με το Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» (Α’ 297) για πρώτη φορά καθορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών από το από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η άσκηση του επαγγέλματος του Γεωπόνου επιτρέπεται μόνο στους πτυχιούχους Γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής που αναφέρονται στο άρθρο 1 που παραπάνω Π.Δ. όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 41 του ν. 4262/2014.
Το Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ ιδρύθηκε τον Μάϊο του 2019 και δεν συμπεριλαμβάνεται στο άρθρο 41 του ν. 4262/2014. Ως εκ τούτου, οι απόφοιτοι του Τμήματος δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕΕ και να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Οι απόφοιτοί μας στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων Γεωπόνου που δικαιωματικά θα έπρεπε να τους παρέχονται από τη συντεταγμένη Πολιτεία. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί μείζονα θέματα επαγγελματικών ανισοτήτων και κοινωνικών αποκλεισμών και προφανώς, σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους αποφοίτους του Τμήματος.
Επισημαίνεται ότι το ΓΕΩΤΕΕ, με σχετικό έγγραφο (ΑΠ 4238/26-06-2021), έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη του ώστε να συμπεριληφθεί το Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ στα Τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ και ασκούν το επάγγελμα του Γεωπόνου, ενώ επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων δεδομένου ότι έχει ήδη γίνει δέκτης αιτήσεων εγγραφής σε αυτό ως Μελών των Πτυχιούχων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που ιδρύθηκαν μεταγενέστερα της υπάρχουσας σχετικής νομοθεσίας.
Με βάση τα παραπάνω, το Συμβούλιο Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ζητά ομόφωνα την άμεση, χωρίς περαιτέρω προϋποθέσεις, ένταξη του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στα Τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ, ώστε οι απόφοιτοι του Τμήματος να αποκτούν τα πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα που προβλέπει το Π.Δ. 344/2000.
Η ομόφωνη απόφαση παραίτησης των καθηγητών της Γεωπονικής Ιωαννίνων
Τα μέλη της Συνέλευσης της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διαμαρτυρόμαστε έντονα προς την Ελληνική Πολιτεία για τη συνέχιση της διατήρησης του καθεστώτος ομηρίας των αποφοίτων της Σχολής μας, μη έχοντας νομοθετήσει ακόμη την αυτοδίκαια απόδοση σε αυτούς επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνου.
Παρότι το αίτημά μας είναι απόλυτα δικαιολογημένο και αυτονόητο, καλό είναι να υπενθυμίσουμε στην ελληνική κοινωνία ότι:
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ένα σύγχρονο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, διακριτός περιφερειακός πόλος αριστείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η λειτουργία σε αυτό της Σχολής Γεωπονίας από το 2018 συμβάλλει στην ενίσχυση του κύρους και της αναγνωρισιμότητάς του, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς.
Από το 2019, που η Σχολή Γεωπονίας υποδέχθηκε τους πρώτους φοιτητές πανεπιστημίου, οργανώνει ένα σύγχρονο πρόγραμμα πενταετών προπτυχιακών σπουδών, το οποίο είναι πιστοποιημένο από την ΕΘΑΑΕ (τότε ΑΔΙΠ) και το οποίο κατά 90% ταυτίζεται με το αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών που εφαρμόζουν καθιερωμένες Γεωπονικές Σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ συμπεριλαμβάνει όλες τις σύγχρονες καινοτομίες και τάσεις της Γεωπονικής Επιστήμης. Ταυτόχρονα, ως οφείλουμε, μεριμνούμε για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών τεχνολογικής κατεύθυνσης, που κατά τη διαδικασία ένταξης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σπούδαζαν στη Σχολή, οι οποίοι όμως αποφοιτούν λαμβάνοντας πτυχίο τετραετούς τεχνολογικής κατεύθυνσης (ΤΕΙ), χωρίς να έχουν καμία συσχέτιση με τους φοιτητές πενταετών γεωπονικών σπουδών. Άλλωστε, οι τελευταίοι (απόφοιτοι ΤΕΙ) απολαμβάνουν αναγνωρισμένα από την Πολιτεία επαγγελματικά δικαιώματα από το 1989.
Από το 2019, η Πολιτεία, μέσω της εθνικής διαγωνιστικής διαδικασίας των πανελλαδικών εξετάσεων, επιλέγει υποψήφιους φοιτητές και τους αποστέλλει στη Σχολή μας για να σπουδάσουν τη Γεωπονική Επιστήμη, αποκρύβοντάς τους όμως ότι εισέτι δεν έχει αποδώσει επαγγελματικά δικαιώματα με την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους, καθιστώντας το πτυχίο τους άξιο μόνο για κορνίζα και χωρίς κανένα επαγγελματικό αντίκρισμα στην Ελλάδα.
Είναι πρόδηλο, ότι η έλλειψη επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν περιορίζει απλά την ελκυστικότητα της Σχολής μας αλλά αμφισβητεί στην πράξη την ίδια την υπόστασή της, παρά το κύρος και την αναγνωρισμένη αξία του ακαδημαϊκού προσωπικού που υπηρετεί σε αυτή, το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σπουδών που οργανώνει, τα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια με επιστημονικές υποδομές αιχμής που διαθέτει, τα σύγχρονα θερμοκήπια και το αγρόκτημα που διαχειρίζεται στην πανεπιστημιούπολη της Άρτας.
Το επιτακτικό αίτημα και η διαμαρτυρία των φοιτητών μας είναι απόλυτα αιτιολογημένα, και όλοι μας διακηρύσσουμε ότι επιτέλους θα πρέπει να εισακουστούν έμπρακτα. Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο που οδηγούνται, βλέπουν τα όνειρά τους, τα χρόνια τους, το υστέρημα των οικογενειών τους και τις σπουδές τους να σπαταλούνται και ενώνουν τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα για να πετύχουν αυτό που η Πολιτεία θα έπρεπε να προβλέψει και να έχει ρυθμίσει νομοθετικά εδώ και χρόνια.
Χθες, κατατέθηκε το άρθρο 126, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που «προβλέπει» την απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνου στους αποφοίτους των Σχολών μας. Το συγκεκριμένο άρθρο αποπνέει, ακόμη και τώρα, τη διάθεση της Πολιτείας να μη δώσει καθαρή λύση στο πρόβλημα που η ίδια προκάλεσε. Είναι γραμμένο πρόχειρα και βιαστικά, διατηρώντας το διαχωρισμό σε Γεωπονικές Σχολές που αναφέρονται ονομαστικά και σε όλες τις υπόλοιπες σε σωρό, οι οποίες καλούνται αποσπασματικά και κατά μόνας να αιτηθούν την αναγνώρισή τους, αφού πρώτα γνωμοδοτήσουν αναρμόδιοι με την άσκηση του επαγγέλματος φορείς, χωρίς να προβλέπει ρητές προθεσμίες για την ευόδωση του αιτήματός τους, αλλά καταλήγει στην αόριστη αναφορά έκδοσης μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, δημιουργώντας οφθαλμοφανή περιθώρια για τη διατήρηση των συνθηκών ομηρίας χιλιάδων πτυχιούχων. Όλα αυτά θα τα θέσουμε υπόψη της Εθνικής Αντιπροσωπείας τις επόμενες ημέρες, ώστε κανείς να μην μπορεί να επικαλεστεί εκ των υστέρων άγνοια.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, αισθανόμαστε ότι η Πολιτεία αμφισβητεί στην πράξη το έργο μας και την ποιότητά του. Έχοντας πλήρη επίγνωση για τις πράξεις μας και με αίσθημα ευθύνης και αξιοπρέπειας, τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφασίζουμε να υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας στην αξιότιμη κα. Πρύτανη και να απαλλάξουμε πλέον το Δημόσιο από το κόστος της μισθοδοσίας μας, αφού, όπως φαίνεται, δεν μας χρειάζεται.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Καθηγήτρια παραιτήθηκε λόγω του ChatGPT!
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29/10
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη