Γνωστό είναι πλέον το σκηνικό όπου εκπαιδευτικοί απομακρύνονται τρόπον τινά «βιαίως» από τα σπίτια τους στα νησιά, για χάρη της τουριστικής περιόδου και του πλούτου.
Τέτοια φαινόμενα έρχονται στο φως κάθε χρόνο, όταν έντρομοι και ειλικρινώς αβοήθητοι εκπαιδευτικοί αγωνιούν για το πως θα καλύψουν την διαμονή της κατά τη νέα σχολική χρονιά, καθώς οι ιδιοκτήτης των ενοικιαζόμενων προσβλέπουν στην άκρατη εισροή χρήματος από τους τουρίστες που θα κάνουν την καλοκαιρινή τους «έφοδο». Το πρόβλημα, μάλιστα, ξεκινάει ενίοτε και από τα μέσα Μαΐου, πράγμα που σημαίνει πως οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν ολοκληρώσει καν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις στα σχολεία για τη χρονιά 2022-2023.
Ξανά μανά
Το γνωστό πανηγυράκι ξεκίνησε φέτος από τη Μύκονο, όπου σε έγγραφο του Δήμου Μυκόνου που δημοσιεύτηκε στο alfavita.gr, ενημερώνεται ο Σύλλογος Γονέων ΓΕΛ-ΕΠΑΛ του νησιού πως παρά τις προσπάθειες του Δήμου δεν έχουν βρεθεί καταλύματα για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων «που τους βγάζουν από τα σπίτια που είχαν νοικιάσει». Στο δρόμο κύριοι εκπαιδευτικοί, ξανά!
Όπως ανέφερε το δημοσίευμα του alfavita.gr, 25 εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες εξωθούνται σε απομάκρυνση από τα σπίτια τους, για την αξιοποίησή τους ως χώρους βραχύβιας παραμονής, τουτέστιν airbnb.
Σειρά πήρε και η Κέρκυρα, όπου η ΕΛΜΕ του νησιού γνωστοποίησε ότι αντίστοιχες εικόνες ντροπής εκτυλίσσονται πλέον και εκεί, αναφέροντας πως «Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναγνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά "δυστυχώς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, γιατί δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο, για την κάλυψη της στέγασης των εκπαιδευτικών". Παρόλο που στις παρεμβάσεις που έκανε η ΕΛΜΕ Κέρκυρας (και οι υπόλοιπες ΕΛΜΕ των Ιονίων Νήσων στο Περιφερειακό Συμβούλιο), προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να πάρουν, στα πλαίσια που μπορούν».
Άλλη μία φορά, δηλαδή, που ένας δήμος γνωρίζει, αλλά νίπτει τας χείρας του, κλείνει τα αυτιά του και κάνει ότι δε βλέπει. Να μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι τέτοια προβλήματα (μεταξύ άλλων φυσικά) ωθούν καθηγητές και δασκάλους διορισμένους μακριά από το σπίτι τους να παραιτούνται.
Στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ τονίζεται ακόμα ότι, «Ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας και ο Δήμος Παξών, δεν μπήκαν καν στον κόπο να θέσουν το θέμα προς συζήτηση στα Δημοτικά τους Συμβούλια», ενώ παράλληλα, «Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, παρόλο που πήρε ομόφωνη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και παρόλο που ζήτησαν τα ονόματα των εκπαιδευτικών που λειτουργούν στη Βόρεια Κέρκυρα από τον Οκτώβριο (!!!!), ακόμα δεν έχει πάρει κανένα απολύτως μέτρο για τη στέγαση των εκπαιδευτικών».
Κράτος και δήμοι εξαφανισμένοι
Να θυμίσουμε επιπλέον, πως το πρόβλημα της οικίας για τους εκπαιδευτικούς δεν έχει να κάνει μόνο με την ετήσια τουριστική εκδίωξή τους, αλλά και με το ότι οι τιμές ενοικίων είναι ιδιαίτερα υψηλές, κάνοντας το βίο αβίωτο στους διδάσκοντες, ιδιαίτερα τους νεοδιόριστους.
Εν τέλει το κράτος πώς θα επουλώσει τέτοιες πληγές όταν βασική του μέριμνα είναι να ιδιωτικοποιήσει την παιδεία, να δημιουργήσει διακρίσεις στην εκπαίδευση και να «πουλήσει» μούρη στις ΗΠΑ και τα μεγάλα της πανεπιστήμια;
Πού είναι η δράση των δήμων και των επικεφαλής, που στόχο της θητείας τους (θεωρητικά) έχουν να βελτιώσουν τις υποδομές των περιοχών τους, όταν υποτιμητικά παραμελούν να φροντίσουν για την παροχή ανθρώπινων συνθηκών στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με μία βαλίτσα κάνουν κάθε χρόνο το γύρο του κόσμου;
Είναι τόσο μεγάλη η αδυναμία να αντιληφθούν ή και να νοιαστούν για το πώς αυτό επηρεάζει κατ' επέκταση τους μαθητές;
Κατακλείδα όλων αυτών είναι πώς τέτοια φαινόμενα αναμένεται να ανθίσουν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, δημιουργώντας αδιέξοδα, φόβο και οργή για άλλη μία φορά, θυσιάζοντας την εκπαίδευση στο βωμό της κερδοσκοπίας.
Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κέρκυρας
«Μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλούν για μια ακόμα χρονιά, οι «ειδήσεις» από «τουριστικά» νησιά που εκκινούν την τουριστική περίοδο και οι εκπαιδευτικοί (πολλοί αναπληρωτές και νεοδιόριστοι) πετάγονται κυριολεκτικά στον δρόμο ή στην καλύτερη περίπτωση βρίσκονται αντιμέτωποι με εκβιαστικές «συμφωνίες» υπέρογκων αυξήσεων στα ήδη αδιανόητα ακριβά ενοίκια για σπίτια-δωμάτια που διαμένουν.
Είναι οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι που ζουν μακριά από τα σπίτια τους δουλεύοντας για λίγους μήνες τον χρόνο, μετακινούμενοι με μια βαλίτσα στο χέρι, που βιοπορίζονται με μισθούς των 800-900 ευρώ και αναγκάζονται να δίνουν τα μισά για τη διαμονή τους σε σπίτια-τρύπες, που μετράνε τα ευρώ για να βγει ο μήνας εξαιτίας των αυξήσεων και της ακρίβειας. Που έχουν χάσει, όπως όλος ο κλάδος, πάνω από 6 μισθούς τα τελευταία 12 χρόνια και έχουν δει αυξήσεις-κοροϊδία κάποιων cents πριν λίγους μήνες!! Που στις αρχές κάθε Σεπτέμβρη, αναγκάζονται να μετακομίζουν σε 3 μέρες ολόκληρα νοικοκυριά, ενώ θεωρείται σχεδόν αυτονόητο για κάποιους από αυτούς, να μένουν σε αμάξια και σκηνές! σε παραλίες, γιατί δεν βρίσκονται σπίτια σε νησιά με χιλιάδες τουριστικά καταλύματα. Που έζησαν ακόμα μια χρονιά «αναβάθμισης» και «αξιολόγησης» σε σχολεία ακατάλληλα, σε κτίρια που γκρεμίζονται από τα χρόνια και πλημμυρίζουν στην πρώτη μπόρα. Και τώρα, λίγες ημέρες πριν τελειώσει άλλος ένα εργασιακός, εκπαιδευτικός και οικογενειακός «γολγοθάς» τους πετάνε από τα σπίτια τους!! Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση συναδέλφισσας στην Κέρκυρα, την οποία πετάνε έξω από το σπίτι, από τις 15 Μαΐου, 1,5 μήνα δηλαδή, πριν κλείσουν τα σχολεία.
Θα επρόκειτο για ντροπή και αίσχος, αν δεν ήταν το συνηθισμένο αποτέλεσμα της «διαρκούς μέριμνας αλλά και της ουσιαστικής αναγνώρισης του έργου των εκπαιδευτικών», όπως έγραφαν τα Κυβερνητικά επιτελεία σε μια προκλητική φετινή τους ανακοίνωση. Αν δεν ζούσαμε το «κάθε πέρσι και καλύτερα» για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών με τις πολιτικές που έχουμε γνωρίσει, μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, από όλες τις Κυβερνήσεις, όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Ανάλογη είναι και η αντιμετώπιση από την τοπική Διοίκηση, όπου:
- Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναγνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά «δυστυχώς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, γιατί δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο, για την κάλυψη της στέγασης των εκπαιδευτικών». Παρόλο που στις παρεμβάσεις που έκανε η ΕΛΜΕ Κέρκυρας (και οι υπόλοιπες ΕΛΜΕ των Ιονίων Νήσων στο Περιφερειακό Συμβούλιο), προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να πάρουν, στα πλαίσια που μπορούν.
- Ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας και ο Δήμος Παξών, δεν μπήκαν καν στον κόπο να θέσουν το θέμα προς συζήτηση στα Δημοτικά τους Συμβούλια.
- Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, παρόλο που πήρε ομόφωνη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και παρόλο που ζήτησαν τα ονόματα των εκπαιδευτικών που λειτουργούν στη Βόρεια Κέρκυρα από τον Οκτώβριο (!!!!), ακόμα δεν έχει πάρει κανένα απολύτως μέτρο για τη στέγαση των εκπαιδευτικών.
Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα, έχουμε πλέον μεγάλη πείρα, ξέρουμε, πως μόνο με την αγωνιστική μας στάση και επιλογή, τη διεκδίκηση και τη συλλογική δράση τα «βγάζουμε πέρα».
Εδώ και τώρα, με ευθύνη του Υπουργείου, των Δήμων και των φορέων των νησιών, να εξασφαλιστεί φθηνή και ανθρώπινη κατοικία για όλους τους εκπαιδευτικούς.
Καλούμε λοιπόν του Δήμους της Κέρκυρας και την Περιφερειακή Αρχή, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, που χάνουν το σπίτι τους, πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς!
Καλούμε άμεσα τα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να προχωρήσουν σε κεντρική παρέμβαση στο ΥΠΑΙΘ προκειμένου να υπάρξει άμεση λύση και να μην αναγκαστούν να ξεσπιτωθούν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί.»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη