ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Ιδού το ερώτημα: Θετικών ή Ανθρωπιστικών Σπουδών;

Ένας 15χρονος έφηβος, φοιτώντας στην Α Λυκείου με ένα φορτωμένο πρόγραμμα σπουδών, μαζί με την πρωτόγνωρη, για αυτόν, εξέταση με θέματα κατά 50% από την τράπεζα θεμάτων, καλείται να αποφασίσει ποια ομάδα προσανατολισμού θα ακολουθήσει στη Β΄ Λυκείου. 

Ιδού το ερώτημα: Θετικών ή Ανθρωπιστικών Σπουδών;

Τα κριτήρια αυτής της απόφασης ποικίλλουν ανά περίπτωση και συγκλίνουν σε ορισμένους παράγοντες, που θα αποκαλέσω, «Η Σκύλλα και η Χάρυβδη».

Από τη μια, η πληθώρα των μαθητών θέλει να αποφύγει τα Αρχαία, δηλαδή τη Σκύλλα, καθώς από το Γυμνάσιο δεν είχαν αποκτήσει βασικές γραμματικές γνώσεις (ενδεχομένως ούτε καν τον τονισμό οξείας ή περισπωμένης) με αποτέλεσμα χρονιά με χρονιά να αποτέλεσε το τέρας ενός δύσκολου και απαιτητικού μαθήματος, με όγκο πληροφοριών που απωθεί τους μαθητές που θέλουν ένα γρήγορο και εύκολο διάβασμα, όπως συχνά λένε.

Επομένως, το κριτήριο επιλογής της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών, για πολλούς μαθητές, αποτέλεσε η αποφυγή της Σκύλλας, δηλαδή των Αρχαίων. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, πηγαίνουν οικειοθελώς στη Χάρυβδη, ένα ύπουλο θηρίο που έχει τη δύναμη να σε παρασύρει στον πάτο...αυτό δεν είναι άλλο από τα Μαθηματικά.

Αναλύοντας και μόνο τα αποτελέσματα μιας δεκαετίας πάνω στους βαθμούς των Πανελληνίων, γίνεται διακριτό πως ακόμη και ένας χαμηλός βαθμός, κοντά στη βάση, κατακτιέται με μεγάλη δυσκολία στα Μαθηματικά. Υπάρχουν μαθητές που αφέθηκαν στην απόφασή τους και θεώρησαν δεδομένο ότι θα ανταποκρίνονταν επαρκώς στις μαθηματικές προκλήσεις...και σε όσα κριτήρια αξιολόγησης τυχόν αποτύγχαναν, το απέδιδαν στο επιφανειακό διάβασμά τους. Μάλιστα, αρκετοί μαθητές έχουν, έντονα, μέσα τους την πεποίθηση ότι "αν και εφόσον το πάρουν σοβαρά", ώστε να καλύψουν τα κενά τους, θα γράψουν καλά χωρίς πολύ κόπο...

Γίνεται κατανοητό, λοιπόν, πως αυτή η καλά ριζωμένη αντίληψη περί τεράστιου όγκου ύλης στα αρχαία, σε συνδυασμό με την ενδόμυχη απόρριψή τους ως νεκρή και ακαταλιβίστικη γλώσσα, κάνει τη Χάρυβδη να κερδίζει σε αριθμό νέων αντιπάλων...που θα τους καταπιεί στη δίνη της, ειδικά τους ανίσχυρους και απροετοίμαστους για τη μάχη. 

Σαφώς, η επιλογή ομάδας προσανατολισμού δε μπορεί να γίνει εν μια νυκτί, παρορμητικά και επιπόλαια. Είναι μια απόφαση ζωής, καθώς χαράζει το μονοπάτι που οδηγεί σε συγκεκριμένες επαγγελματικές διαδρομές. Η ουτοπία του εύκολου διαβάσματος και της άνευ θυσιών επιτυχίας συναντάται, συχνά, στην εφηβική νοοτροπία και αποτελεί ένα επιπλέον αγκάθι στη λήψη ώριμων αποφάσεων.

Μαυροπούλου Ελευθερία, Φιλόλογος στον ιδιωτικό τομέα της Εκπαίδευσης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αφισα
«Ένα σεντούκι παραστάσεις»: Το 1ο πανελλήνιο μαθητικό φεστιβάλ θεάτρου στην Ιεράπετρα, 7-11 Απριλίου
Πέρα από τις θεατρικές παραστάσεις, το φεστιβάλ περιλαμβάνει παράλληλες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, όπως συναντήσεις με καλλιτέχνες,...
«Ένα σεντούκι παραστάσεις»: Το 1ο πανελλήνιο μαθητικό φεστιβάλ θεάτρου στην Ιεράπετρα, 7-11 Απριλίου
sxoles aei
Πανεπιστημιακοί: Οι μισθοί τους σήμερα είναι κατά 9% χαμηλότεροι σε ονομαστικές τιμές από ...το 2003!
ΠΟΣΔΕΠ: Ωρα για νέο μισθολόγιο για την αποκατάσταση των αποδοχών των μελών ΔΕΠ, που πρακτικά αμείβονται με το μισθολόγιο του 2003, σε επίπεδα αντάξια...
Πανεπιστημιακοί: Οι μισθοί τους σήμερα είναι κατά 9% χαμηλότεροι σε ονομαστικές τιμές από ...το 2003!
Μαθητικό Συνέδριο «Φύλακας του αδελφού μου. Η κοινότητα υποστηρίζει και διαφυλάσσει τον Άνθρωπο»
ΥΠΑΙΘΑ: Μαθητικό Συνέδριο «Φύλακας του αδελφού μου- Η κοινότητα υποστηρίζει και διαφυλάσσει τον Άνθρωπο»
Οι μαθητές/μαθήτριες συμμετείχαν είτε ως σύνεδροι είτε/και ως ομιλητές/ομιλήτριες με γραπτό δοκίμιο είτε δημιουργώντας αφίσα
ΥΠΑΙΘΑ: Μαθητικό Συνέδριο «Φύλακας του αδελφού μου- Η κοινότητα υποστηρίζει και διαφυλάσσει τον Άνθρωπο»