Εκπαιδευτικά εργαλεία για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των νέων στη μετα-Covid εποχή
Το ΚΜΟΠ εκπαίδευσε επαγγελματίες σε μια σειρά εργαλείων ευαισθητοποίησης σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας σε νέους/ες με αναπτυσσόμενες ή προϋπάρχουσες ψυχολογικές δυσκολίες.

Συνολικά 119 επαγγελματίες που εργάζονται σε οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, σε οργανώσεις νεολαίας, σε δομές ψυχικής υγείας, καθώς και στον χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών έλαβαν μέρος σε διαδικτυακά εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργάνωσε το ΚΜΟΠ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, με θέμα την ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία των νέων στη μετα-covid εποχή.

Πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έφερε ξανά στο προσκήνιο τον αρνητικό αντίκτυπο που είχε η πανδημία Covid-19 σε παιδιά και εφήβους, ιδιαίτερα σε εκείνα/ους που προέρχονται από χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Σύμφωνα με νέα έρευνα του ΠΟΥ, το 30% των νέων αναφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία, ενώ το 16% των εφήβων αναφέρουν χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή τους, με τα κορίτσια να πλήττονται περισσότερο. Το ποσοστό της χαμηλής ικανοποίησης από τη ζωή αυξάνεται με την ηλικία και για τα δύο φύλα, με τη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων περίπου να διπλασιάζεται στις ηλικίες 13-15 ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΜΟΠ εκπαίδευσε επαγγελματίες σε μια σειρά εργαλείων ευαισθητοποίησης σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας σε νέους/ες με αναπτυσσόμενες ή προϋπάρχουσες ψυχολογικές δυσκολίες. Στα σεμινάρια παρουσιάστηκαν επίσης τα ευρήματα έρευνας που υλοποιήθηκε την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2023, με σκοπό τη χαρτογράφηση της ψυχικής υγείας των νέων στην εποχή μετά την πανδημία, καθώς και δημιουργικά εργαλεία και πόροι για την έναρξη της συζήτησης σχετικά με την ψυχική υγεία των νέων.

Η «Εργαλειοθήκη Ευαισθητοποίησης» στοχεύει να υποστηρίξει τα ενδιαφερόμενα άτομα να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να συμβάλουν στην ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγικών για τη νεολαία, βοηθώντας τους νέους με ψυχικές διαταραχές να αντιμετωπίσουν κεκαλυμμένες πιέσεις και στρεσογόνους παράγοντες μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας και εξερεύνησης. Η Εργαλειοθήκη περιλαμβάνει μια ανάλυση των επιπτώσεων της πανδημίας σε κοινωνικό, γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο και των κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα νεαρά άτομα, έτσι όπως έγιναν κατανοητές από τους 240 επαγγελματίες από 6 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία, Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο) που συμμετείχαν στην έρευνα. Περιλαμβάνει επίσης δημιουργικά εργαλεία και κατευθυντήριες γραμμές ευαισθητοποίησης, συστάσεις ψυχικής υγείας και προτάσεις χάραξης πολιτικής.

Η Εργαλειοθήκη αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας ARTY, στην οποία συμμετέχει το ΚΜΟΠ, και είναι διαθέσιμη ΕΔΩ.

Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ το εκπαιδευτικό υλικό που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να βοηθήσει τους επαγγελματίες να υποστηρίξουν την ψυχική υγεία των νέων.

Το έργο «ARTY – Ψηφιακή θεραπεία μέσω τέχνης για νεαρά άτομα με αναπτυσσόμενες ή προϋπάρχουσες ψυχικές δυσκολίες» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας 7 ευρωπαϊκών οργανισμών, οι οποίοι επιδιώκουν να αναπτύξουν μια καινοτόμο προσέγγιση της εικαστικής θεραπείας για νέους με αναπτυσσόμενες ή υπάρχουσες ψυχικές διαταραχές.

ℹ️ Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ARTY, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υπεύθυνη διαχείρισης του έργου, Γεωργία Αλεξάνδρου στο [email protected] ή στο 210 3637547.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέα έρευνα συνδέει γνωστά μαγειρικά λάδια με κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 30/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αλτσα
Αλτσχάιμερ: Πώς η αδιόρατη αλλαγή στην ομιλία που μαρτυρά τη νόσο
Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο δείχνει έναν άλλο δείκτη, πιο ακριβή για την υγεία του εγκεφάλου στους ηλικιωμένου: την ταχύτητα...
Αλτσχάιμερ: Πώς η αδιόρατη αλλαγή στην ομιλία που μαρτυρά τη νόσο