διανα βουτυρακου
«Να θυμόμαστε λοιπόν, όταν εύκολα υιοθετούμε κυβερνητικά αφηγήματα όπως αυτό της ΕΒΕ, ότι η δημοκρατία μας οφείλει να ενθαρρύνει, να βοηθά και να επιδιώκει ίσες (και εδώ το τονίζω ίσες και όχι ίδιες) ευκαιρίες για όλους. Η δημοκρατία δίνει, δε στερεί»

Η ιστορία της Τζώρτζιας,  αποτελεί τον ορισμό του παραδείγματος: Ιδού γιατί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θέσπισε η πρώην υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως λειτουργεί εντέλει σε βάρος των νέων. Αποδεικνύει ότι υποψήφιοι που δεν έπιασαν τη βάση μιας σχολής και σήμερα αποκλείονται,  όχι μόνο μπορούν να την τελειώσουν -εφόσον φυσικά ενδιαφερθούν πραγματικά-  αλλά και να αριστεύσουν. 

Τη δημοσιοποίησε η φίλη της Διάνα Βουτυράκου, Μηχανικός Υπολογιστών, Ιδρύτρια και Γενική Διαχειρίστρια της Unique Minds, πρωταθλήτρια ρομποτικής και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν υπήρχε ΕΒΕ όταν έδωσε η Τζώρτζια, δεν θα περνούσε. Ομως πέρασε. Και  όχι μόνο τελείωσε το Μαθηματικό, ενώ παράλληλα εργαζόταν όλα τα χρόνια των Σπουδών της, αλλά έπειτα έκανε Μεταπτυχιακό με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στα Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής και εδώ και 2 χρόνια βρίσκεται στην Καλιφόρνια, όπου κάνει διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Riverside στην Καλιφόρνια στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Εργαστήριο Τεχνολογίας για Παιδιατρική Αποκατάσταση.

Εκατοντάδες παιδιά όμως δεν έχουν την ίδια ευκαιρία λόγω της ΕΒΕ. Ας δούμε την ιστορία:

Η ιστορία της Τζώρτζιας

Μιας και ήταν η περίοδος εγγραφών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το βρίσκω καλή αφορμή να μιλήσω ξανά για τους "καταστροφικούς" νόμους της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, επί υπουργίας της κ. Κεραμέως, σε αυτό που ονομάζουμε δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Και επειδή πάντα μου αρέσει να βασίζω την κριτική μου σε παραδείγματα, αυτό θα κάνω και σήμερα.

Λίγο πριν επιστρέψω στη Γερμανία, συναντήθηκα με την Τζώρτζια, παιδική μου φίλη. Γνωριστήκαμε πριν από τουλάχιστον 15 χρόνια χάρη στην ενασχόλησή μας με τη ρομποτική, αφού μαζί είχαμε συμμετάσχει ως ομάδα στο γυμνάσιο, στον 1ο πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής και εν συνεχεία στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Κορέα. Η εμπειρία αυτή μας άλλαξε τις ζωές, και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την πορεία μας μέχρι και σήμερα.

Όταν δώσαμε πανελλήνιες εξετάσεις, η Τζώρτζια πέρασε στο Μαθηματικό Πατρών. Και πέρασε γιατί ευτυχώς δεν υπήρχε ακόμα τότε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής της κ. Κεραμέως. Διαφορετικά δεν θα μπορούσε καν να δηλώσει το Μαθηματικό στο μηχανογραφικό της. Σύμφωνα με τα επιχειρήματα της πρώην υπουργού λοιπόν, η Τζώρτζια δεν θα έπρεπε να περάσει Μαθηματικό γιατί δεν θα μπορούσε να τελειώσει τη Σχολή της.

Η Τζώρτζια να σας πω κάπου εδώ ότι είναι ένα από τα πρότυπα που έχω και με εμπνέει και με παρακινεί σε πολλά επίπεδα μέχρι και σήμερα. Είναι επίσης ένας από τους πιο χαρισματικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει.

Η Τζώρτζια λοιπόν όχι μόνο τελείωσε το Μαθηματικό, ενώ παράλληλα εργαζόταν όλα τα χρόνια των Σπουδών της, αλλά έπειτα έκανε Μεταπτυχιακό με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στα Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής και εδώ και 2 χρόνια βρίσκεται στην Καλιφόρνια, όπου κάνει διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Riverside στην Καλιφόρνια στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Εργαστήριο Τεχνολογίας για Παιδιατρική Αποκατάσταση.

Και κάπου εδώ να αναφέρω ότι η Τζώρτζια παίρνει και μια υποτροφία όσο κάνει το διδακτορικό της ως το πρώτο μέλος στην οικογένειά της που κάνει πανεπιστημιακές σπουδές. Και αυτό κατά τη γνώμη μου, είναι κάτι μοναδικό που επιτρέπει το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης που έχουμε, την κοινωνική κινητικότητα. Επιτρέπει σε κάθε παιδί που το αξίζει (και η Τζώρτζια το αξίζει και με το παραπάνω) να προσπαθεί, να πετυχαίνει, και ακόμα πιο ρομαντικά αν θέλετε, να ονειρεύεται.

Να θυμόμαστε λοιπόν, όταν εύκολα υιοθετούμε κυβερνητικά αφηγήματα όπως αυτό της ΕΒΕ, ότι η δημοκρατία μας οφείλει να ενθαρρύνει, να βοηθά και να επιδιώκει ίσες (και εδώ το τονίζω ίσες και όχι ίδιες) ευκαιρίες για όλους. Η δημοκρατία δίνει, δε στερεί.

May be an image of 1 person and smiling

H Διάνα Βουτυράκου (αριστερά στη φωτό) είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών, Ιδρύτρια και Γενική Διαχειρίστρια της Unique Minds. Το 2018 κατέκτησε την πρωτιά στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στη Σανγκάη. Είναι η πρώτη Ελληνίδα που έγινε δεκτή σε Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής ως μέλος κριτικής επιτροπής και η νεότερη ηλικιακά που βρέθηκε σε αυτή τη θέση. Παράλληλα εργάζεται στον ίδιο τομέα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 2016 έχει ιδρύσει ΜΚΟ τη Unique Minds, που υποστηρίζει μαθητές στην επιλογή σπουδών τους, γεφυρώνοντας το χάσμα σχολείου και πανεπιστημίου. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 20.000 μαθητές έχουν βοηθηθεί από δράσεις του οργανισμού. Το 2020 μαζί με άλλους δύο συγγραφείς δημιούργησαν βιβλίο εκπαιδευτικής ρομποτικής που κυκλοφορεί στα ελληνικά ενώ το 2023 με ομάδα συγγραφέων έγραψαν το επίσημο βιβλίο για το μάθημα εκπαιδευτικής ρομποτικής του σχολείου Seeds of Light στη Ζανζιβάρη. To Forbes την έχει συμπεριλάβει στην ελληνική λίστα του 30 under 30 με τους 30 πιο πετυχημένους Έλληνες κάτω των 30 ετών. Aπό το 2019 είναι και σύμβουλος σε θέματα εκπαιδευτικής ρομποτικής. Το 2016 μετά από υποτροφία που έλαβε μέσω του προγράμματος Educational Trip. Ιδρυσε τη ΜΚΟ Unique Minds που ασχολείται με τον ακαδημαϊκό προσανατολισμό μαθητών. Το 2021 εντάχθηκε σε δεξαμενή σκέψης του ΣΥΡΙΖΑ, σε ομάδα ψηφιακής μετάβασης. Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου ήταν υποψήφια βουλευτής.

 

 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα