απθ
Τι λένε όσοι έχουν κατανοήσει τον επονομαζόμενο νόμο Κεραμέως, όσο... δύσκολο και αν μπορεί να ήταν αυτό, αφού μοιάζει με σπαζοκεφαλιά

Εξίσωση για δυνατούς λύτες αποτελεί η εκλογή εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης των πανεπιστημίων με τον νέο νόμο. Παρά το γεγονός πως η διαδικασία ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο… βραχνάς, όπως χαρακτηρίζεται από αρκετούς, συνεχίζεται, καθώς τα εσωτερικά μέλη πρέπει να αποφασίσουν αυτήν τη φορά ποιους πέντε θα επιλέξουν για εξωτερικά μέλη, προτού αφήσουν την απόφαση στη Σύγκλητο

Όλοι συμφωνούν πως ο νέος νόμος χρειάζεται τροποποιήσεις, μια θέση αρκετά μετριοπαθής, δεδομένου πως πολλοί κρίνουν τον νόμο 4957/2022, τον επονομαζόμενο νόμο Κεραμέως ως παντελώς ανεφάρμοστο.

Μιας και πολλά έχουν ειπωθεί για τον τρόπο με τον οποίο εξελέγησαν τα εσωτερικά μέλη αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι, η Voria.gr επικοινώνησε με άτομα που έχουν… κατανοήσει τον νόμο, όσο δύσκολο και αν μπορεί να ήταν αυτό.

Το πρώτο χτύπημα

Αρχικά, οι εκλογές για την ανάδειξη των έξι εσωτερικών μελών (που πραγματοποιήθηκαν στο ΑΠΘ στις 26 Σεπτεμβρίου) γίνονται με γύρους καταμέτρησης. Όπως λένε πηγές, στον α΄ γύρο καταμέτρησης μετριούνται μόνον οι πρώτες ψήφοι, πόσα ψηφοδέλτια είχαν ως πρώτη επιλογή έναν συγκεκριμένο υποψήφιο. Τα μέλη ΔΕΠ μπορούσαν να ψηφίσουν έως και έξι άτομα, απλώς οι έξι ψήφοι δεν είναι όλες τις ίδιας βαρύτητας.

Οι πρώτες ψήφοι είναι οι καταγεγραμμένες πρώτες προτιμήσεις (για παράδειγμα 359 άτομα είπαν πως πρώτη προτίμηση ήταν ο κ. Αναστασιάδης). Αφού γίνει ο πρώτος γύρος καταμέτρησης ορίζεται ένα μέτρο (πόσοι είναι οι ψηφίσαντες-μέλη ΔΕΠ δια του 7: εν προκειμένω περίπου 210). Στην πρώτη καταμέτρηση βλέπουν αν υπάρχουν κάποιοι που έπιασαν το μέτρο με τις πρώτες ψήφους: στην περίπτωση του ΑΠΘ ήταν οι Κυριάκος Αναστασιάδης, Ευστράτιος Στυλιανίδης, Χαράλαμπος Φείδας. 

Τότε παρατηρούν ποιος από αυτούς που έπιασαν το μέτρο έχει τις περισσότερες ψήφους. Συγκεκριμένα, ο Αναστασιάδης. Και έτσι εκλέγεται στον πρώτο γύρο.

Στον δεύτερο γύρο παίρνουν τα ψηφοδέλτια που είχαν ως πρώτη επιλογή τον Αναστασιάδη και βλέπουν ποιον είχαν σαν δεύτερη επιλογή. Όποιο όνομα βρίσκεται δεύτερο στα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια παίρνει και τις ψήφους. Όμως, του προσμετρούντε με ένα ποσοστό το οποίο εξαρτάται από το πόσες πολλές ήταν οι πρώτες ψήφοι αυτού από τον οποίο παίρνουμε τα ψηφοδέλτια.

Στη συνέχεια γίνεται εκ νέου καταμέτρηση και ούτω καθεξής. Η διαδικασία ακολουθείται τουλάχιστον έξι φορές και το πολύ μέχρι δέκα (όσοι και οι υποψήφιοι). Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν και υποψήφιοι που δεν έπιασαν το μέτρο σε κάποιες αναμετρήσεις. Τότε, η διαδικασία πάει ανάποδα, δηλαδή βλέπουν ποιος έχεις τις λιγότερες ψήφους και έπειτα αποκλείεται. Αντίστοιχα, ακολουθείται και η διαδικασία που αναλύθηκε παραπάνω με τις δεύτερες ψήφους. 

Το τελικό πρακτικό αναφέρει τις ψήφους που προσμετρήθηκαν στον κάθε υποψήφιο, δηλαδή τις σταθμισμένες ψήφους.

Οι καταμετρημένες είναι οι πρώτες ψήφοι που έλαβε αλλά και αυτές που προσμετρήθηκαν σε επόμενους γύρους από τα άλλα ψηφοδέλτια. Για αυτό και οι σταθμισμένες του κ. Στυλιανίδη εν προκειμένω είναι περισσότερες από αυτές του κ. Ανασταδιάδη, επειδή αυτός είχε ήδη εκλεγεί οπότε δεν του προσμετρούνταν ψήφοι. 

Και πόσες ήταν τελικά οι σταθμισμένες ψήφοι και πόσες οι πρώτοι;

Ο κ. Αναστασιάδης εκλέχθηκε στον 1ο γύρο με 359 ψήφους, ο κ. Στυλιανίδης στον 2ο γύρο με 375,3064 σταθμισμένες ψήφους και 355 πρώτες, ο κ. Φείδας στον 3ο γύρο με 290,6695 σταθμισμένες ψήφους και 225 πρώτες, ο κ. Ζαρωτιάδης στον 6ο γύρο με 210,7907 σταθμισμένες ψήφους και 126 πρώτες, ο κ. Αποστολίδης στον 8ο γύρο με 212,4313 σταθμισμένες ψήφους και 144 πρώτες και ο κ. Ζωγραφίδης στον τελευταίο γύρο με βάση τη διαδικασία της παρ. 5 του άρθρου 9 του Ν.4957/2022 καθώς ήταν από τη Φιλοσοφική και προβλέπεται να υπάρχει εκπρόσωπος από τις μεγάλες σχολές του ιδρύματος. Ο κ. Ζωγραφίδης έλαβε 60 πρώτες ψήφους. Σημειώνεται πως όπως αναφέρθηκε ο κ. Αναστασιάδης δεν έχει σταθμισμένες ψήφους γιατί εκλέχθηκε από τον πρώτο γύρο και άρα δεν του προσμετρήθηκαν οι δεύτερες ψήφοι των υπολοίπων.

Πώς αποφασίζει η Σύγκλητος

Να μην πάει η απόφαση στη Σύγκλητο είναι, όπως φαίνεται, το μέλημα των περισσότερων υποψηφίων. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ μετρά περίπου 60 άτομα. Η ψηφοφορία διενεργείται μεταξύ του συνόλου των υποψηφίων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη θέση του εξωτερικού μέλους. Ως εξωτερικά μέλη αναδεικνύονται κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας οι υποψήφιοι που λαμβάνουν την αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των μελών της Συγκλήτου. Εάν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία κατά την πρώτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα όπου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου. Εάν εξαντληθεί ο ανώτατος αριθμός των συνεδριάσεων και δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την κάλυψη του συνόλου των θέσεων των εξωτερικών μελών, διενεργείται κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων που ισοψήφησαν στην πρώτη θέση και σε περίπτωση μη ισοψηφίας στην πρώτη θέση μεταξύ αυτών που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Η λέξη κλήρωση είναι άλλωστε αυτή που προκαλεί μία περισσότερο κινητοποίηση των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης για να αποφασίσουν για τα εξωτερικά μέλη. Πηγές του πανεπιστημίου φαίνεται πως συμφωνούν ότι δεν συνάδει με τα ακαδημαϊκά ιδεώδη και εν γένει με ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας να εκλέξει το Συμβούλιο Διοίκησης στην… τύχη. «Είναι ντροπή για το πανεπιστήμιο να φθάσει στο σημείο να επιλέξει τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης με αυτόν τον τρόπο», λένε πηγές του πανεπιστημίου, ενώ προσθέτει πως «πρόθεση όλων είναι η απόφαση να μην πάει στη Σύγκλητο. Έχουμε την εντολή της ακαδημαϊκής κοινότητας να επιλέξουμε τα καταλληλότερα μέλη που θα στελεχώσουν το Συμβούλιο Διοίκησης». 

Πάντως, το δεδομένο είναι πως μπορεί όσοι έχουν κάποιο έρεισμα στη Σύγκλητο να μην κάνουν πίσω στην απόφαση των εξωτερικών μελών. Άλλοι λένε πως, ακόμα και να πάει το θέμα στη Σύγκλητο, θέλουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν την κλήρωση. Τα εσωτερικά μέλη έχουν διορία ώς τέλος Οκτωβρίου να αποφασίσουν, καθώς προβλέπεται η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός 30 ημερών από την εκλογή τους, ενώ οι υφιστάμενες πρυτανικές αρχές μπορούν να παραμείνουν μέχρι τέλη Νοεμβρίου, μετά από παράταση που τους δόθηκε. 

Οι συνεδριάσεις αναμένονται να ξεκινήσουν την ερχόμενη Τρίτη. 

Βέβαια, οι νέες προσθήκες των εξωτερικών μελών και οι αποχωρήσεις άλλων δεν φαίνεται να αποτελεί συνθήκη διαφοροποιεί από μόνη της την κατάσταση. Το θέμα επικεντρώνεται ξανά στο πόσο επιθυμεί ο καθένας να κάνει πίσω και να συμφωνήσει για την εκλογή των εξωτερικών μελών.

Πάντως το σίγουρο είναι πως πρέπει να ληφθεί κάποια απόφαση για να ξεκινήσουν οι εργασίες, όπως προβλέπεται. Με τα έως τώρα δεδομένα, ενδιαφέρον για το αξίωμα του πρύτανη έχουν δηλώσει οι: Γρηγόριος Ζαρωτιάδης, Κυριάκος Αναστασιάδης, Χαράλαμπος Φείδας, Ευστράτιος Στυλιανίδης, ενώ φαίνεται να ενδιαφέρεται και ο Απόστολος Αποστολίδης, δηλαδή πέντε στους έξι.

Πηγή: voria.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κοζαν
Φοιτητικοί Σύλλογοι Κοζάνης κατά Πιερρακάκη: «Ήλθον – είδον και Απήλθον»
Ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων Κοζάνης για το γεγονός πως ενώ ήθελαν να του εκφράσουν τα αιτήματα τους εκείνος τους «υποδέχτηκε με μπράβους»
Φοιτητικοί Σύλλογοι Κοζάνης κατά Πιερρακάκη: «Ήλθον – είδον και Απήλθον»
ploia-apergia.jpg
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια
Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια
taksi
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Νέο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για εκπαιδευτικές υποδομές και εξοπλισμό
Η παρούσα πρόσκληση έχει ως στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, μέσω της αναβάθμισης των εκπαιδευτικών...
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Νέο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για εκπαιδευτικές υποδομές και εξοπλισμό