Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο τότε πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θ.Τσούχλος, αν και στέλεχος της ΔΑΚΕ με υπουργό Κεραμέως, δε δίστασε να δηλώσει σε συνέντευξή του σχετικά με τον αυταρχισμό με τον οποίον η λαοπρόβλητη υπουργός του αντιμετώπιζε τις τότε καταλήψεις σχολείων:
Κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας ότι διολισθαίνει συνέχεια, εκβιάζοντας εκπαιδευτικούς για υποχρεωτική τηλεκπαίδευση εν μέσω καταλήψεων και μαθητές για καθημερινές απουσίες. Διεμήνυσε μάλιστα στο υπουργείο πως «οι καθηγητές δεν θα γίνουμε μισθοφόροι και γενίτσαροι εναντίον των παιδιών»
Τρία χρόνια πέρασαν και όπως φαίνεται τα πράγματα χειροτέρεψαν. Και δε μιλάμε μόνο για την τηλεκπαίδευση σε καταλήψεις που ξεκίνησε πάλι, αλλά ακόμα χειρότερα, λέμε ότι αυτό που από τότε εντόπισε ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ, έχει πραγματοποιηθεί σε ένα βαθμό. Και μάλιστα όχι μόνο κατά των παιδιών, αλλά και εναντίον των ίδιων των εκπαιδευτικών:
Υπάρχουν σήμερα «γενίτσαροι» εκπαιδευτικοί, που αν και προέρχονται από τα σπλάχνα του σώματος, εντούτοις τα «αξιώματα» και οι θέσεις ευθύνης στις οποίες τους τοποθέτησαν τους κάνουν να γίνονται «βασιλικότεροι του βασιλέως», και να προσπαθούν με κάθε τρόπο να καθυποτάξουν το πνεύμα αντίστασης των συναδέλφων τους στον κρατικό αυταρχισμό...
Οι άνθρωποι αυτοί δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ότι η αυταρχική τους συμπεριφορά, που πηγάζει από την μικροεξουσία που τους παραχωρήθηκε προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις κυβερνητικές επιδιώξεις μπορεί να είναι προσωρινή, όμως η απαξίωσή τους στον κύκλο των συναδέλφων τους θα μείνει για πολύ καιρό. Ευτυχώς, είναι πολύ λίγοι όσοι λειτουργούν έτσι...
Διώξεις εκπαιδευτικών στην ημερήσια διάταξη
Οι διώξεις εκπαιδευτικών το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν, πράγμα που αποδεικνύει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με «μεμονωμένα περιστατικά», αλλά με πολιτική αντισυνδικαλιστική ατζέντα της κυβέρνησης, η οποία εκφράζεται και ασκείται μέσω των «γενίτσαρων». Εκπαιδευτικοί διώκονται επειδή συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, επειδή έκαναν κριτική στους προϊσταμένους τους και πλέον, εκπαιδευτικοί καλούνται από την αστυνομία να δώσουν εξηγήσεις επειδή συμμετείχαν σε απεργία. Οι πρόσφατες διώξεις από τον ΔΔΕ Πειραιά είναι συνέχεια άλλων διώξεων -και με τη σειρά τους, προηγήθηκαν άλλων. Δεν είναι τυχαίο ότι η δράση του ήταν τόσο εκτός πλαισίου, ώστε τον «άδειασε», ουσιαστικά, η ίδια η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου:
Η Υφυπουργός είπε ότι σε ζητήματα παράβασης καθήκοντος ή κανονισμών από εκπαιδευτικούς θα υποστήριζε την παραπομπή του σε πειθαρχικά όργανα, αλλά ουσιαστικά αναγνώρισε ότι οι περιπτώσεις μας δεν είναι τέτοιες και οι ενέργειες του διευθυντή της ΔΔΕ «είναι τελείως αχρείαστες», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ιδιαίτερα για το άρθρο του Γ. Καββαδία υποστήριξε ότι το διάβασε και η ίδια, ότι μπορεί κάποιος να μην συμφωνεί με αυτό, αλλά δεν αποτελεί κάτι για το οποίο πρέπει να διωχθεί πειθαρχικά. Δεσμεύτηκε ότι θα παρέμβει η ίδια -κι αν χρειαστεί κι ο Υπουργός- στον Προϊστάμενο στην κατεύθυνση της εκτόνωσης του αρνητικού κλίματος που με ευθύνη του έχει δημιουργηθεί.
Σε δουλειά να βρισκόμαστε...
Την τελευταία (!) ημέρα των σχολείων πριν το περασμένο καλοκαίρι 7 συνάδελφοι διώχθηκαν με το παράπτωμα «της αναξιοπρεπούς ή της ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς». Δύο ακόμα μέλη της ΕΛΜΕ Πειραιά αντιμετωπίζουν πειθαρχικά την ίδια κατηγορία γιατί πριν τρία χρόνια το 2020 συμμετείχαν στην κινητοποίηση για την επέτειο από την δολοφονία του 15χρονου Α. Γρηγορόπουλου (όπου και τους συνέλαβαν μαζί με άλλους 62 αγωνιστές).
Όλα αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Τον ΔΔΕ Πειραιά συναγωνίζονται και άλλοι ΔΔΕ. Ο κ. Νικολόπουλος στη ΔΔΕ Α Αθήνας ασκεί το διοικητικό του έργο με εκφοβισμούς, απειλές και διώξεις. Είναι χαρακτηριστικές οι διώξεις εκπαιδευτικών που καταγγέλθηκαν από τις ΕΛΜΕ Αθήνας: Δίωξη 3 εκπαιδευτικών του 4ου ΓΕΛ Γαλατσίου, ενός του 1ο ΓΕΛ Φιλαδέλφειας, πειθαρχική ποινή σε συνάδελφο επειδή τόλμησε να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του για κενά σε σχολείο που υπηρετεί, κλήση σε απολογία του διευθυντή του 19ου Γυμνασίου Αθηνών, κ.ά.
Η παρέμβαση εισαγγελέα και η κλήση 4 καθηγητριών σε αστυνομικό τμήμα του Ρεθύμνου για να δώσουν εξηγήσεις για τη συμμετοχή τους στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 21/9, μετά από καταγγελία μαθητή(!), δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις τους να τρομοκρατήσουν, να φιμώσουν, να κάμψουν τις αντιδράσεις στην αντιλαϊκή πολιτική τους δια πυρός και σιδήρου.
Η προσπάθεια διευθυντών εκπαίδευσης, με αυθαίρετες προφορικές οδηγίες για καθήκοντα και υποχρεώσεις που δεν υπάρχουν πουθενά, για εφημερίες στη διάρκεια των μαθημάτων και απασχόληση μαθητών σε απουσία καθηγητών, για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων και δημιουργία κλίματος φόβου, ελέγχου και παρακολούθησης με στόχο την επιβολή του 30ωρου, εντάσσεται στην ίδια προσπάθεια επιβολής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Η «πρωτοβουλία» της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΠΕ) Δωδεκανήσου να στείλει οδηγίες στα σχολεία με τις οποίες και καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να αποφασίσουν να παρατείνουν από μόνοι τους το ωράριο των σχολικών μονάδων και να ορίσουν εφημερίες πριν από την έναρξη λειτουργίας των σχολείων (όλα τα σχολεία να ανοίγουν στις 8, αλλά στη Ρόδο στις 7.30)
H... αποστομωτική απάντηση «Γιατί έτσι!» του Διευθυντή του 1ου Γενικού Λυκείου Συκεών Θεσσαλονίκης στην ερώτηση της προέδρου της Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, γιατί δεν παραχωρεί την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου στο οποίο προΐσταται τόσο για τη Γενική Συνέλευση όσο και για την αιμοδοσία που κάθε χρόνο πραγματοποιεί η ΕΛΜΕ!
Τα παραπάνω (καθώς και πολλά άλλα που εμφανίζονται καθημερινά) έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά διώξεις που έχουν στηθεί το τελευταίο διάστημα σε εκπαιδευτικούς στην υπόλοιπη Αττική και σε όλη την Ελλάδα. Από παραπομπές σε Πειθαρχικό Συμβούλιο 2 Διευθυντών επειδή συμμετείχαν στη νόμιμα προκηρυγμένη απεργία-αποχή από το θεσμό των Μεντόρων-Συντονιστών, σε συνεχείς οχλήσεις σε συναδέλφους ζητώντας «διευκρινήσεις» με κάθε αφορμή, μέχρι και σε κλήση σε απολογία εκπαιδευτικού από τη Δυτική Αττική, γιατί τόλμησε να ασκήσει κριτική στην δράση του Διευθυντή Δ.Ε. Πειραιά ενάντια στην ΕΛΜΕ Πειραιά. Φυσικά διώξεις εκπαιδευτικών έχουμε και στη ΔΙΔΕ Α’ Αθήνας και στη ΔΙΠΕ Β’ Αθήνας, αλλά και σε άλλες περιοχές.
«Νόμος και τάξη» - Καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης
Όλα τα παραπάνω, τονίζει η Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης (ανάμεσα σε άλλες ΕΛΜΕ) εντάσσονται στο δόγμα «Νόμος και Τάξη». Είναι εκφοβισμός και επιχείρηση χειραγώγησης του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ να επιβάλει. Δικαστικές προσφυγές, αστυνομοκρατία στις διαδηλώσεις, νόμοι Χατζηδάκη και Γεωργιάδη για ποινικοποίηση της απεργίας και της περιφρούρησής της. Είναι φανερό ότι η απάντηση στους αγώνες του κινήματος από την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, την κυβέρνηση της ΝΔ και τον διοικητικό μηχανισμό της εκπαίδευσης (ΔΔΕ) είναι ο αυταρχισμός, οι προσφυγές στα δικαστήρια και η περιστολή των κάθε είδους λαϊκών, εργατικών και νεολαιίστικων δικαιωμάτων.
Το σίγουρο είναι ότι θέλουν έναν εκπαιδευτικό φοβισμένο και υποταγμένο, αναφέρει ενδεικτικά η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, για να αναπαράγει τον εαυτό του στη νέα γενιά. «Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Με τη στάση μας διδάσκουμε το αγωνιστικό πρότυπο, του μαχητικού εκπαιδευτικού, τόσο μέσα στην τάξη, όσο και στους αγώνες του λαϊκού κινήματος. Για μια ακόμα φορά θα πετάξουμε τους σχεδιασμούς τους στα σκουπίδια».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Ηλεκτρικά αμάξια: Γιατί "έμειναν" στην Αράχωβα προκαλώντας κομφούζιο
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση