Είναι γνωστό και αποτελεί έναν ιδιαίτερο πονοκέφαλο για τους 170.000 εκπαιδευτικούς ότι τα τελευταία χρόνια «μπαζώνεται» το σύνολο του εργασιακού τους ωραρίου με ατελείωτες αναθέσεις εξωδιδακτικών εργασιών ενώ παραμένει αμείωτος και ο φόρτος εργασίας που έχει ο εκπαιδευτικός μετά το τέλος του εργασιακού του ωραρίου στο σχολείο καθώς μεταφέρει αρκετή δουλειά στο σπίτι του.
Σύμφωνα με το Ν. 4823 "Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις" ο Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας «αναθέτει στο διδακτικό προσωπικό την εκτέλεση εξωδιδακτικών εργασιών, εκτός του διδακτικού και εντός του εργασιακού ωραρίου… όπως η προετοιμασία του εποπτικού εκπαιδευτικού υλικού και των εργαστηριακών ασκήσεων, η διόρθωση εργασιών και διαγωνισμάτων, η καταχώριση - ενημέρωση της αξιολόγησης των μαθητών, η συμμετοχή στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση εορταστικών, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ο προγραμματισμός και η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, η συνεργασία με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα ή που διδάσκουν τα ίδια γνωστικά αντικείμενα, οι παιδαγωγικές συναντήσεις για την κατάρτιση ομαδικών ή εξατομικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης συγκεκριμένων μαθητικών ομάδων ή μαθητών, η επίβλεψη σχολικών γευμάτων, η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, η τήρηση βιβλίων του σχολείου και η εκτέλεση διοικητικών εργασιών».
Ωστόσο, ποτέ δεν πρέπει να ισχυριστεί κανείς ότι σε τούτο το εκπαιδευτικό τοπίο τα έχει δει όλα. Γιατί πολλές φορές η πραγματικότητα στην εκπαίδευση, κοντολογίς όσα συμβαίνουν, μπορεί να ξεπεράσει τη μεγαλύτερη φαντασία.
To νέο “απίστευτο” περιστατικό μας έρχεται από τα Δωδεκάνησα και συγκριμένα από τη Ρόδο.
Συγκεκριμένα η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΠΕ) Δωδεκανήσου πήρε την "πρωτοβουλία" να στείλει οδηγίες στα σχολεία με τις οποίες και καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να αποφασίσουν να παρατείνουν από μόνοι τους το ωράριο των σχολικών μονάδων και να ορίσουν εφημερίες πριν από την έναρξη λειτουργίας των σχολείων (όλα τα σχολεία να ανοίγουν στις 8, αλλά στη Ρόδο στις 7.30)
Δεν έφταναν οι ελλείψεις προσωπικού, ειδικοτήτων, Τμημάτων Ένταξης, ολοήμερων, η σφαγή των παράλληλων στηρίξεων, οι σοβάδες που πέφτουν στα κεφάλια τους, τα κοντέινερ που αναγκάζονται να στοιβάζουν τους μαθητές τους, οι ελλείψεις καθαριστριών/των, οι μεθοδευμένες στρατηγικές του Υπουργείου Παιδείας για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης – κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών, μαθητών μέσω των επικείμενων αξιολογήσεων και η γενικότερη λεηλασία της προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής, την οποία θέλουν να περάσουν σαν μια κανονικότητα…
Ο λαός μας έχει μια παροιμία που λέει «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα δεν γίνεται» και εννοεί αυτούς που προσπαθούν να επωφεληθούν από τους άλλους, σε όλες τις περιπτώσεις και με κάθε τρόπο, για να μην επιβαρυνθούν οι ίδιοι και για να φαίνεται ότι ευεργετούν. Εδώ ο Διευθυντής Εκπαίδευσης αντί να πιέσει το υπουργείο Παιδείας ή το Δήμο να έχει φύλακες στα σχολεία για να τα ανοίγουν πριν από την έναρξη και να παραλαμβάνουν τους μαθητές/τριες που έρχονται με τα λεωφορεία από τα χωριά τους νωρίτερα, βρίσκει τη "λύση" να αλλάζει το ωράριο λειτουργίας των εκπαιδευτικών και να τους φορτώνει ακόμη μια ευθύνη αδιαφορώντας για το βάρος των εξωεκπαιδευτικών ευθυνών που έχουν φορτωθεί.
Απίστευτες καταστάσεις σε Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης: Εκπαιδευτικοί στα κάγκελα!
Πρωτοφανή πράγματα και στη Θεσσαλονίκη. Εκπαιδευτικός έμαθε ότι την πήραν από την οργανική της θέση και την διέθεσαν σε άλλο σχολείο όταν πήγε να περάσει τις απουσίες του τμήματός της και της είχαν καταργήσει τον κωδικό πρόσβασης!
Για άλλη μια φορά η ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης κάνει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών «λάστιχο» ακροβατώντας μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας. Αυτή τη φορά όμως ξεπέρασε τα εσκαμμένα. Χωρίς να γνωρίζουν η ίδια η εκπαιδευτικός και οι Διευθυντές των εμπλεκομένων σχολείων, με πράξη του ΠΥΣΔΕ απομακρύνθηκε από την οργανική της (15ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης) όπου συμπλήρωνε πλήρες ωράριο α΄ ανάθεσης και διατέθηκε στο 14ο Εσπερινό ΕΠΑΛ για 12 ώρες. Η εκπαιδευτικός το διαπίστωσε τελείως τυχαία όταν προσπάθησε να περάσει τις απουσίες του τμήματος στο οποίο ήταν υπεύθυνη και δεν είχε πρόσβαση. Μετά από τηλεφωνήματα που έγιναν στη ΔΔΕ, έμαθε πως δεν ανήκει πια στο σχολείο της οργανικής της!
Η συγκεκριμένη πράξη είναι εντελώς παράνομη, γιατί πέρα από την προφανή καταστρατήγηση της οργανικής θέσης, δεν ισχύει ούτε καν η πρόφαση «για τις ανάγκες της υπηρεσίας», αφού το σχολείο στο οποίο τη διέθεσαν για 12 ώρες δεν χρειάζεται ηλεκτρολόγο που είναι η ειδικότητά της, αλλά ηλεκτρονικό και μόνο για 6 ώρες!
Τα παραπάνω καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσσαλονίκης. Και συμπληρώνει: «Γενικότερα οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών για να καλύψουν τα κενά της αδιοριστίας και των μη προσλήψεων αναπληρωτών είναι καθεστώς στη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Στις δύο φάσεις πρόσληψης αναπληρωτών συνολικά προσλήφθηκαν στην Α΄ Θεσσαλονίκης 35 εκπαιδευτικοί και τα κενά παραμένουν τεράστια. Έτσι η ΔΔΕ έδωσε εντολή στους Διευθυντές να μοιράζουν αφειδώς υπερωρίες.»
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 15ο ΕΠΑΛ όπου ο Διευθυντής του σχολείου κάλυψε ένα σχεδόν ολόκληρο κενό (14 ώρες) μοιράζοντας υπερωρίες σε συναδέλφους, καθώς και μικρότερες σε άλλους. Υπερωρίες δόθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες μας, και στο 7ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης και σε άλλα ΕΠΑΛ του συγκροτήματος «Ευκλείδη».
Και διώξεις εκπαιδευτικών με τη σέσουλα
Την ίδια ώρα νέες διώξεις εκπαιδευτικών και προστίθενται στη βιομηχανία διώξεων από τον ΔΔΕ Πειραιά!
Η καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής και του ΥΠΑΙΘΑ, ότι «βάζουν ταφόπλακα στον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης», για «την ελλιπή χρηματοδότηση και τις ελλείψεις σε δομές και εκπαιδευτικούς» θεωρούνται «κακόβουλη κριτική στην προϊστάμενη αρχή» και διώκονται συνάδελφοι.
Η μαζική αντίδραση του σωματείου και των εκπαιδευτικών του Πειραιά και της Αττικής και οι συνεχόμενες κινητοποιήσεις, τα δεκάδες ψηφίσματα των εκπαιδευτικών σωματείων, ανάγκασε τον ΔΙΔΕ Πειραιά να παγώσει αυτές τις διώξεις. Οι υπόλοιπες, όπως αυτές των 4 εκπαιδευτικών γιατί συμμετείχαν στην κινητοποίηση της ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ ενάντια στον διαγωνισμό της PISA και των 2 γιατί συμμετείχαν στη διαδήλωση για την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου βρίσκονται σε εξέλιξη.
Να Θυμίσουμε: Την τελευταία (!) ημέρα των σχολείων πριν το καλοκαίρι 7 εκπαιδευτικοί διώκονται με το παράπτωμα «της αναξιοπρεπούς ή της ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς». Δύο ακόμα μέλη της ΕΛΜΕ Πειραιά αντιμετωπίζουν πειθαρχικά την ίδια κατηγορία γιατί πριν τρία χρόνια το 2020 συμμετείχαν στην κινητοποίηση για την επέτειο από την δολοφονία του 15χρονου Α. Γρηγορόπουλου (όπου και τους συνέλαβαν μαζί με άλλους 62 αγωνιστές).
Είναι προφανές ότι επιχειρείται η ποινικοποίηση της ελεύθερης έκφρασης γνώμης και άσκησης κριτικής, η απαγόρευση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης.
Όλα αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Τον ΔΔΕ Πειραιά συναγωνίζονται και άλλοι ΔΔΕ.
Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης στη ΔΔΕ Α Αθήνας, σύμφωνα με τα εκπαιδευτικά σωματεία ασκεί επίσης το διοικητικό του έργο με εκφοβισμούς, απειλές και διώξεις. Είναι χαρακτηριστικές οι διώξεις εκπαιδευτικών που καταγγέλθηκαν από τις ΕΛΜΕ Αθήνας: Δίωξη 3 εκπαιδευτικών του 4ου ΓΕΛ Γαλατσίου, ενός του 1ο ΓΕΛ Φιλαδέλφειας, πειθαρχική ποινή σε εκπαιδευτικό επειδή τόλμησε να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του για κενά σε σχολείο που υπηρετεί, κλήση σε απολογία του διευθυντή του 19ου Γυμνασίου Αθηνών, κ.ά.
Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας παρέπεμψε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο 3 εκπαιδευτικούς σε σχολεία του Συλλόγου Π.Ε. «Ο Περικλής», επειδή αδυνατούσαν να παρέχουν τηλεκπαίδευση και δεν έκαναν τηλεκπαίδευση κατά την περίοδο της κακοκαιρίας των τριών ημερών του περασμένου Φεβρουαρίου, που οι σχολικές μονάδες παρέμειναν κλειστές με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής.
Στην άλλη άκρη της χώρας η παρέμβαση εισαγγελέα και η κλήση 4 καθηγητριών σε αστυνομικό τμήμα του Ρεθύμνου για να δώσουν εξηγήσεις για τη συμμετοχή τους στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 21/9, μετά από καταγγελία μαθητή(!), δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις να φιμώσουν, να κάμψουν τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών με όλα τα μέσα.
Στο ίδιο πλαίσιο και η απαράδεκτη και αδικαιολόγητη πειθαρχική δίωξη του εκπαιδευτικού Ηλία Σμήλιου, μέλος του Δ.Σ. του Ζ΄ΣΕΠΕ ΘΕΣ\ΝΙΚΗΣ , από τη Διευθύντρια ΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, για την πολιτική\ κοινωνική του δράση με την οποία υπερασπίστηκε το δικαίωμα της στέγης των συνανθρώπων του, συμμετέχοντας στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών και την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας από τα κοράκια των τραπεζών και των funds.
Η προσπάθεια διευθυντών εκπαίδευσης, με αυθαίρετες προφορικές οδηγίες για καθήκοντα και υποχρεώσεις που δεν υπάρχουν πουθενά, για εφημερίες στη διάρκεια των μαθημάτων και απασχόληση μαθητών σε απουσία καθηγητών, για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων και δημιουργία κλίματος φόβου, ελέγχου και παρακολούθησης με στόχο την επιβολή του 30ωρου, εντάσσεται στην ίδια προσπάθεια επιβολής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση