Γυμναστική
«Η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, δυστυχώς, αποδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι δεν αθλούνται, προτάσσοντας οικονομικές και κοινωνικές «αδυναμίες», καθώς γυναίκες και ηλικιωμένοι ασκούνται λιγότερο τακτικά, ενώ μόλις το 24% της εργατικής τάξης αθλείται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, καθώς δεν έχει την οικονομική δυνατότητα»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Φυσικής Αγωγής σχετικά με τα οφέλη της γυμναστικής, αλλά και πώς η έλλειψή της στην Ευρώπη επηρεάζει την υγεία των πολιτών. Παράλληλα, τονίζεται η σημασία του μαθήματος στα σχολεία.

«Αναλυτικότερα, όσον αφορά τα πολυεπίπεδα οφέλη της σωματικής άσκησης, έχει παρατηρηθεί ότι, αναφορικά με την σωματική υγεία, βελτιώνει το σωματικό βάρος περιορίζοντας την παχυσαρκία - φαινόμενο που μαστίζει την χώρα μας - , δυναμώνει τα οστά και ελαττώνει την εμφάνιση ασθενειών», τονίζει η ανακοίνωση.

Η υγεία των Ευρωπαίων έχει επηρεαστεί, καθώς «Η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, δυστυχώς, αποδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι δεν αθλούνται, προτάσσοντας οικονομικές και κοινωνικές «αδυναμίες», καθώς γυναίκες και ηλικιωμένοι ασκούνται λιγότερο τακτικά, ενώ μόλις το 24% της εργατικής τάξης αθλείται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, καθώς δεν έχει την οικονομική δυνατότητα».

Αντίστοιχα, όπως στα σχολεία της υπόλοιπης Ευρώπης δίνεται βάση στην φυσική αγωγή, έτσι και στην Ελλάδα απαραίτητο είναι να γίνουν βήματα προς την προάσπιση του συγκεκριμένου μαθήματος, αλλά και την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών του κλάδου.

Η ανακοίνωση

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή τη δήλωσή σας, με την οποία γίνεται αντιληπτή η πρόθεσή σας να συνεργαστείτε με τον Ο.Ο.Σ.Α. με στόχο την ανεύρεση πρακτικών λύσεων για καίρια ζητήματα στο χώρο της Παιδείας, θέλουμε και εμείς με την σειρά μας να συμβάλλουμε στο εγχείρημα αυτό, καθώς αισθανόμαστε ως επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση την αρωγή μας.

Στο πλαίσιο αυτό παραθέτουμε τις εκθέσεις των Ο.Ο.Σ.Α., Π.Ο.Υ., Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΕΛ.ΣΤΑΤ. που αφορούν στη Φυσική Αγωγή και τον Σχολικό Αθλητισμό. Μελετώντας κανείς τις παραπάνω εκθέσεις, οι οποίες θα αναφερθούν και θα αναλυθούν περαιτέρω, αντιλαμβάνεται τη σημασία της σωματικής άσκησης και κατ΄ επέκταση της Φυσικής Αγωγής, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει στην διασφάλιση και βελτίωση της υγείας, τόσο της σωματικής, όσο και της πνευματικής-ψυχικής.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά τα πολυεπίπεδα οφέλη της σωματικής άσκησης, έχει παρατηρηθεί ότι, αναφορικά με την σωματική υγεία, βελτιώνει το σωματικό βάρος περιορίζοντας την παχυσαρκία - φαινόμενο που μαστίζει την χώρα μας - , δυναμώνει τα οστά και ελαττώνει την εμφάνιση ασθενειών. Ειδικότερα, έρευνες δείχνουν ότι 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας, μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση ασθενειών σε 11,5 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίες θα επιβάρυναν τον προϋπολογισμό των κρατών μελών της Ε.Ε. για την υγεία κατά μέσο όρο 0,6%. Επιπρόσθετα, η πνευματική υγεία βελτιώνεται, καθώς ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται άμεσα στα εξωτερικά ερεθίσματα, ενεργοποιούνται οι ενδορφίνες - οι θεωρούμενες «ορμόνες της χαράς» - η ευεξία και η αυτοπεποίθηση αυξάνονται και κατ΄ επέκταση ο άνθρωπος αισθάνεται ψυχικά υγιής, με απότοκο την αποτελεσματικότερη ανταπόκρισή του στις καθημερινές υποχρεώσεις.

Η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, δυστυχώς, αποδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι δεν αθλούνται, προτάσσοντας οικονομικές και κοινωνικές «αδυναμίες», καθώς γυναίκες και ηλικιωμένοι ασκούνται λιγότερο τακτικά, ενώ μόλις το 24% της εργατικής τάξης αθλείται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, καθώς δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Σε έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (2022), επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός ότι η οικονομική κατάσταση επιβαρύνει τη σωματική και ψυχική υγεία των Ελλήνων πολιτών, καθώς και την αδυναμία στην πρόσβασή τους για τη θεραπεία των προβλημάτων που τους δημιούργησε η ανέχεια. Τέλος, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα μεγαλύτερα επίπεδα αποχής από τη φυσική δραστηριότητα στις χώρες της Ευρώπης κατέχουν η Πορτογαλία (73%), η Ελλάδα (68%) και η Πολωνία (65%), καθώς το κύριο εμπόδιο για την άσκηση είναι πρωτίστως η έλλειψη χρόνου και δευτερευόντως η έλλειψη κινήτρου ή η έλλειψη ενδιαφέροντος για την άθληση.

Το φαινόμενο αυτό, όπως προαναφέρθηκε, διαφαίνεται και στη χώρα μας. Σύμφωνα με έρευνες «από τα 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ηλικίας 30-80 ετών μόνον 300 χιλιάδες έχουν συστηματική επαφή με κάποιο στίβο, γήπεδο, κολυμβητήριο ή γυμναστήριο». Εάν αυτό το ποσοστό του 4,5% μπορέσει να πλησιάσει σταδιακά το 25%, που είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης, από έγκυρα στοιχεία υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν για την χώρα περίπου 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, από τη βελτίωση της υγείας των
πολιτών και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης». Τα χαμηλά αυτά ποσοστά συμμετοχής στην άθληση επισύρουν και ανησυχητικές επιπτώσεις για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, Γάλλοι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους νεότερους, καθώς παρουσιάζουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και διαβήτη, μπαίνοντας στη ζώνη του εμφράγματος από την ηλικία των 30 ετών. Περιορίζοντας τα ζητήματα αυτά στην ημεδαπή, παρατηρούμε ότι οι Έλληνες έφηβοι είναι «δευτεραθλητές» στην παχυσαρκία, καταναλώνουν πολύ λίγα φρούτα σε σχέση με τους υπόλοιπους εφήβους στην Ε.Ε., καταναλώνουν ποσότητες αλκοόλ και προτιμούν την «πολυθρόνα» από την άσκηση.

Συνεπώς, τα στοιχεία αυτά υπερθεματίζουν την κρισιμότητα της πρόταξης της σημασίας της σωματικής άσκησης, την πληροφόρηση γύρω από αυτή, καθώς και την παροχή κινήτρων και ευκαιριών στους πολίτες. «..Όμως πρέπει να φτάσουμε σε ένα μοντέλο όπου ο αθλητισμός είναι προσβάσιμος σε όλους. Καθοριστική είναι η δημιουργία ενός τέτοιου είδους συστήματος, το οποίο θα καθιστά τον αθλητισμό προσβάσιμο σε όλους. Σύμφωνα με τον βουλευτή και πρώην προπονητή πετοσφαίρισης Μάριο Μπερούτο, η κατάσταση θα αλλάξει όταν στο παιχνίδι μπει ένας νέος παίκτης και αυτός είναι το σχολείο».

Το σχολείο, ως ένας από τους βασικούς φορείς κοινωνικοποίησης και απόκτησης γνώσεων, εμπειριών και σμίλευσης συνηθειών - συμπεριφορών, διακατέχει έναν πολύ ριζικό και μείζονος σημασίας ρόλο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δόθηκε μεγάλη σημασία στην προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας, λόγω των πολλαπλών οφελών της. «Η Συνθήκη της Λισαβόνας, που τέθηκε σε ισχύ το 2009, αποτέλεσε τη νομική βάση, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής διάστασης του αθλητισμού και να συμβάλει στην προώθηση των ευρωπαϊκών επιδιώξεων σ’ αυτόν τον χώρο. Ενόψει της χάραξης αυτών των πολιτικών και προκειμένου να καταστεί καλύτερα κατανοητή η θέση της Φυσικής Αγωγής στην Ευρώπη σήμερα, το Δίκτυο Ευρυδίκη εκπόνησε μια έκθεση με τίτλο Φυσική Αγωγή και Σχολικός Αθλητισμός στην Ευρώπη».

Σε συνάρτηση όλων αυτών, η Πρόταση του Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πολιτική της Ε.Ε. για τον τομέα του αθλητισμού για την Προώθηση υγιεινών και ενεργών τρόπων ζωής σε συνδυασμό με ευκαιρίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης (άρθρα 55 & 57) προτρέπει τα κράτη μέλη και τις δημόσιες αρχές «να αναπτύσσουν αθλητικές υποδομές, ιδίως σε απομακρυσμένες και μειονεκτούσες περιοχές, και να αυξήσουν τον χρόνο που διατίθεται για τη φυσική αγωγή, εντάσσοντας στα σχολεία καθημερινές δραστηριότητες άσκησης, διαλείμματα σωματικής άσκησης και δραστηριότητες άσκησης εκτός των μαθημάτων, επιφέροντας ταυτόχρονα μια αλλαγή νοοτροπίας ως προς την αναγνώριση της σημασίας του αθλητισμού ως σχολικού μαθήματος. Επικροτεί πρωτοβουλίες και εκστρατείες για την ενθάρρυνση της σωματικής άσκησης, όπως η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, τα προγράμματα #BeActive και HealthyLifestyle4All, και ενθαρρύνει την Επιτροπή να εντείνει την ενημέρωση σχετικά με τις εκδηλώσεις αυτές στα κράτη μέλη, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα σχολεία. Τέλος, υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να διενεργούνται τακτικές αξιολογήσεις όσον αφορά την προβολή και τον αντίκτυπο των εν λόγω προγραμμάτων.

Ειδικά στη χώρα μας, που απαρτίζεται από εκτεταμένο νησιωτικό σύμπλεγμα και πλήθος απομακρυσμένων, ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών, θα πρέπει το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. να φροντίσει για τη στελέχωση των «Ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων» σε αυτές τις περιοχές με εξειδικευμένους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pierrakakis makri
Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Τι θα παρουσιάσει ο υπουργός Παιδείας
Tα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα, Δευτέρα στις 11 πμ
Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Τι θα παρουσιάσει ο υπουργός Παιδείας
βασδεκης
Ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας στο alfavita.gr: Στόχος μας να καταστεί το ΟΠΑ ευρωπαϊκός κόμβος ποιοτικής εκπαίδευσης
Βασίλειος Βασδέκης, πρύτανης ΟΠΑ: Στο στρατηγικό στόχο της εξωστρέφειας, η διασύνδεση με τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας είναι αυτό που...
Ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας στο alfavita.gr: Στόχος μας να καταστεί το ΟΠΑ ευρωπαϊκός κόμβος ποιοτικής εκπαίδευσης