Ανακοινώθηκαν χθες τα αποτελέσματα και των φετινών μετεγγραφών για να λήξει η αγωνία χιλιάδων οικογενειών όπου αναμέναν το τελικό ίδρυμα που θα φοιτήσουν οι συγκεκριμένοι φοιτητές.
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε, τι προέκυψε και στις φετινές μετεγγραφές και μετακινήσεις, ειδικά σε μια περίοδο όπου τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν σημαντικό θέμα στην εύρεση και στο κόστος της φοιτητικής στέγης.
Αναφορικά με τις διαθέσιμες θέσεις για μετεγγραφη στα Α.Ε.Ι. τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου, ήταν 6569 στην κυρίαρχη κατηγορία των Κοινωνικών - Οικονομικών Κριτηρίων απο τις οποίες καλυφθήκαν μόλις οι 3774! Οι περισσότερες κενές θέσεις έμειναν στα περιφερειακά Α.Ε.Ι. δίχως βέβαια να περιορίζεται το φαινόμενο μόνο εκεί. Για παράδειγμα, στην εν λόγω κατηγορία μετεγγραφών, στο τμήμα ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ του ΑΠΘ (το οποίο μάλιστα είναι αντίστοιχο με αρκετά άλλα τμήματα) απο τις 24 θέσεις, καλυφθήκαν οι 18. Ως αποτέλεσμα; Ένας ενδιαφερόμενος μπορούσε να πάρει μετεγγραφη εκεί με μόλις 1 μόριο! Στο τμήμα ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΑΘΗΝΑ) από τις 35 προσφερόμενες θέσεις, τελικά 19 ήταν οι θέσεις που καλύφθηκαν!
Ευκαιρίες για να πάρει κάποιος μετεγγραφή με ελάχιστα μόρια υπάρχουν κάθε χρόνο, αλλά δυστυχώς οι οικογένειες και οι φοιτητές δεν είναι σωστά ενημερωμένοι με αποτέλεσμα, ενώ επιθυμούν να έρθουν π.χ. στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, να μην υποβάλλουν καν αίτηση. Ενδεικτικά παραδείγματα τμημάτων, όπου φέτος φοιτητές πετύχαν μετεγγραφή με ελάχιστα ή/και καθόλου μόρια, ήταν:
- Βιολογίας (ΑΠΘ) – Απαιτούμενα μόρια 2023: 1
- Οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων (ΟΠΑ) – Απαιτούμενα μόρια 2023: 1
- Πληροφορικής (ΟΠΑ) – Απαιτούμενα μόρια 2023: 1
Φυσικά και σε πολλά περιφερειακά ΑΕΙ έμειναν κενές θέσεις και μπορούσε με ελάχιστα μόρια κάποιος να πέτυχει τη μετεγγραφή του. Ενδεικτικά:
- Μαθηματικών (ΠΑΤΡΑ)
- Αρχιτεκτόνων μηχανικών (ΠΑΤΡΑ)
- Ιατρικής (ΗΡΑΚΛΕΙΟ)
- Μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών και πληροφορικής (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)
- Οικονομικών επιστημών (ΒΟΛΟΣ)
- Ιατρικής (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ)
Βέβαια, και φέτος είδαμε τμήματα τα οποία κίνησαν μεγάλο ενδιαφέρον, αναλογικά, για τις μετεγγραφές και επακόλουθα σημαντικό αριθμο υποψηφίων με αποτέλεσμα να απαιτούν ένα σημαντικό αριθμό μορίων για να πέτυχει κάποιος τη μετεγγραφή. Ενδεικτικά, τέτοια τμήματα ήταν:
Μηχανολόγων μηχανικών (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) – Απαιτούμενα μόρια 2023: 7
Χημείας (ΑΘΗΝΑ) – Απαιτούμενα μόρια 2023: 6,5
Αρχιτεκτόνων μηχανικών (ΑΘΗΝΑ) – Απαιτούμενα μόρια 2023: 6,5
Λογιστικής και χρηματοοικονομικής (ΑΘΗΝΑ) – Απαιτούμενα μόρια 2023: 5,5
Παιδαγωγικό προσχολικής εκπαίδευσης (ΒΟΛΟΣ) – Απαιτούμενα μόρια 2023: 6,5
Γενικότερα, υποβλήθηκαν 5.543 αιτήσεις βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, όπου 5.432 αιτήσεις αφορούσαν τη γενική κατηγορία. 4.950 φοιτητές αιτήθηκαν μετεγγραφή σε αντίστοιχα Τμήματα, 434 φοιτητές συμπεριέλαβαν στην αίτησή τους και αντίστοιχα Τμήματα και Τμήματα προς μετακίνηση του ιδίου επιστημονικού πεδίου, ενώ 48 φοιτητές δήλωσαν αποκλειστικά Τμήματα προς μετακίνηση του ιδίου επιστημονικού πεδίου.
Έτσι, μετεγγράφονται 3.853 φοιτητές με μοριοδοτούμενους λόγους (κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια), εκ των οποίων 3.774 ανήκουν στη γενική κατηγορία, 48 είναι Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης και 31 φοιτητές κυπριακής καταγωγής.
Επίσης, υποβλήθηκαν 315 αιτήσεις από φοιτητές, οι οποίοι δήλωσαν ότι εμπίπτουν στις ειδικές κατηγορίες των περ. α΄ ,β΄ και γ΄ του άρθρου 78 του ν. 4692/2020 και υποβλήθηκαν 1.724 αιτήσεις από αδελφούς προπτυχιακούς φοιτητές και τελικά μετεγγράφονται 1703 αδελφοί προπτυχιακοί φοιτητές.
Αναφορικά με την έτερη κατηγορία, των μετακινήσεων, μετακινούνται σε Τμήματα του ίδιου Επιστημονικού πεδίου 110 φοιτητές με μοριοδοτούμενους λόγους (κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια) και 20 αδελφοί προπτυχιακοί φοιτητές.
Σε κάθε περίπτωση, αυτο που έχει σημασία και πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι το εξής πολύ βασικό δεδομένο: Στην κατηγορία των μοριοδοτούμενων κριτηρίων δεν είναι δεδομένη η μετεγγραφή, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες όπου, καθ’ υπέρβαση, διεκδικούν μετεγγραφη/μετακίνηση μπορεί μεν να είναι δεδομένη, αλλά υπό τη συνθήκη ότι πληρούν, πράγματι, όλες τις τυπικές προϋποθέσεις και έχουν κάνει σωστά τις αντίστοιχες διαδικασίες.
Πάντως αυτό το οποίο σίγουρα μπορεί να επανεξεταστεί είναι μια αξιολόγηση των σχετικών ποσοστών των μετεγγραφών και μια ευνοϊκότερη διαχείριση και πρόνοιά των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, που καλούνται, συχνά για μεγάλες χρονικές περιόδους, να συντηρούν σπίτια εκτός της μόνιμης κατοικίας εάν δεν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ή και αντιστοιχίες τμημάτων.
Επιμέλεια σύνταξης:
Δρ Ταουσάνης Χρήστος, Επιστημονικός Διευθυντής EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης &
Σταδιοδρομίας - http://www.employ.edu.gr
Θεόδωρος Καλαϊτζίδης, Πρόεδρος Ομίλου ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ – AFTER SCHOOL – Μαθηματικός,
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση