panepistimio_peiraios
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η υβριδική εκδήλωση με θέμα : «’Έξυπνες και συμπεριληπτικές πόλεις: Υπηρεσίες που απευθύνονται σε όλους τους πολίτες και επισκέπτες» του πανεπιστημίου Πειραιώς

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ευρωπαϊκό Κέντρο Πόρων Προσβασιμότητας (Accessible EU Resource Centre», το οποίο αποτελεί εμβληματική πρωτοβουλία της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2021-2030, σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον Προσβάσιμο Τουρισμό (ΕΝΑΤ), διοργανώθηκε σήμερα στο Ξενοδοχείο «Τιτάνια» υβριδική εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε με ομιλία της, η Αντιπρύτανης Οικονομικών Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγήτρια Στέλλα Σοφιανοπούλου. 

Η Αντιπρύτανης Καθηγήτρια Στέλλα Σοφιανοπούλου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, μέσω της Μονάδας Προσβασιμότητας,  προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση φοιτητών, μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, εργαζόμενων και επισκεπτών με ειδικές απαιτήσεις πρόσβασης, στο δομημένο περιβάλλον του Πανεπιστημίου υποστηρίζοντας τη φυσική προσβασιμότητα.

Επίσης αναφέρθηκε στις ενέργειες και δράσεις που υλοποιούνται από τη Σχολή Τεχνολογικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου και αφορούν σε υποστηρικτικές τεχνολογίες πληροφορικής υποστηρίζοντας την ψηφιακή προσβασιμότητα.  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις ερευνητικές ομάδες και τα σημαντικά αποτελέσματα των εργαστηρίων Δικτύων Τηλεπικοινωνιών και Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών υπό τον Αν. Καθηγητή Απόστολο Μηλιώνη,  που σχετίζονται με την ανάπτυξη εφαρμογών εσωτερικής και εξωτερικής πλοήγησης ατόμων με αναπηρία όρασης (έργο Manto) και της Υπολογιστικής Βιοϊατρικής υπό τον Κοσμήτορα της Σχολής, Καθηγητή Ηλία Μαγκλογιάννη, που σχετίζεται με τη δημιουργία εργαλείου αυτόματης μετατροπής των συμβόλων της νοηματικής σε ήχο, ώστε άτομα, χωρίς γνώση της νοηματικής γλώσσας, να μπορούν να επικοινωνούν με άτομα με αναπηρία ακοής (έργο  HealthSign).

Επιπλέον, έγινε ειδική αναφορά στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, η οποία με κατάλληλο εξοπλισμό και υποδομές, διασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση των φοιτητών με διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις, στη μελέτη και τη γνώση. 

Εκτός από το έργο που αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς υλοποιεί και επιπλέον δράσεις που σχετίζονται με την ψυχοσυναισθηματική  υποστήριξη, την συμβουλευτική σταδιοδρομίας, την διοργάνωση σεμιναρίων σε στοχευμένο κοινό και την εκπαίδευση εθελοντών της ομάδας “Kerykes” του Πανεπιστημίου Πειραιώς, για παροχή υποστήριξης. 

Την εκδήλωση συντόνισαν οι Κατερίνα Παπαμιχαήλ (ΕΝΑΤ) & Δημήτρης Λογαράς (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Εθνικοί Εμπειρογνώμονες AccessibleEU. 
Την εκδήλωση χαιρέτησαν,  ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γ. Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης - Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Μαρίλυ Χριστοφή, Β΄ Αντιπρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας (ΕΑΠ) και ο Βασίλης Κούτσιανος, Γενικός Γραμματέας Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.).

Έγινε η παρουσίαση του Έργου «Ευρωπαϊκό Κέντρο Πόρων Προσβασιμότητας-AccessibleEU» και της συμβολής του στην προώθηση της προσβασιμότητας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο από τον Ivor Ambrose, Ανώτερο Εμπειρογνώμονα AccessibleEU (ΕΝΑΤ)

Συμμετείχαν με ομιλίες,  η Λενούσα Χολέβα, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Εφαρμογής Σχεδιασμού & Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος και Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Προσβασιμότητας - Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Κλαίρη Δήμα, Αρχιτέκτων Μηχανικός March, Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), ο Ιωάννης Γκαράνης, Δήμαρχος Κομοτηνής και ο Γιώργης Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνης, η Σίσσυ Μαμάη, Προϊσταμένη Τμήματος Ψηφιακής Προσβασιμότητας & Κοινωνικών Υποθέσεων - Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Μπέττυ Αρμένη, Προϊσταμένη του Τμήματος Αστικής Κινητικότητας, Προσβασιμότητας & Περιβάλλοντος της Δ/νσης Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού ΟΑΣΑ, η Μαρία Καπράλου, Τομεάρχης Παροχής Συνδρομής σε Επιβάτες με  Αναπηρία - Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών A.E. , η Ευθυμία Κόρρα, Στέλεχος Μονάδας Α1 Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα»,  ο  Αλέξανδρος Μουρούζης, Εμπειρογνώμων προσβασιμότητας - Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), η Κατερίνα Παπαμιχαήλ, Εμπειρογνώμων προσβασιμότητας - European Network for Accessible Tourism (ENAT) και η Έφη Καλαμπουκίδου, Πρόεδρος Δ.Σ. Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών (FEG). 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι εθνικών, περιφερειακών και τοπικών Αρχών, παροχών υπηρεσιών από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και οργανώσεων ατόμων με αναπηρία και άλλων ομάδων χρηστών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΠΘ.jpg
Δημοκρίτειο Θράκης: Δύο καθηγητές του ορίστηκαν ως μέλη του Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ
Η επιλογή τους αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει ότι το ΔΠΘ αποτελείται από πυρήνες αριστείας που διακρίνονται με τη δουλειά τους
Δημοκρίτειο Θράκης: Δύο καθηγητές του ορίστηκαν ως μέλη του Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ
πανεπιστημιούπολη ρεθύμνου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List: 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List “ 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List: 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
ασανσερ απθ
Φοιτητικές εστίες ΑΠΘ: Σχεδόν δύο μήνες μετά την πτώση του ασανσέρ, σήμερα δεν λειτουργεί κανένα
Οι φοιτητές πρέπει καθημερινά να ανεβοκατεβαίνουν με τα πόδια έως τον 6ο και στον 8ο όροφο των δυο κτιριακών όγκων
Φοιτητικές εστίες ΑΠΘ: Σχεδόν δύο μήνες μετά την πτώση του ασανσέρ, σήμερα δεν λειτουργεί κανένα
γλυπτά του Παρθενώνα
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2025
Σύμφωνα με τον Economist τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του...
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2025