syneleysi_foitites
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα της τα μέσα για να τρομοκρατήσει φοιτητές και πανεπιστημιακούς ώστε να περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που παρουσιάζεται μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Αστυνομία, εισαγγελείς, τώρα και υπενθύμιση για επικείμενες διαγραφές λιμναζόντων φοιτητών...

Στο ίδιο πνεύμα του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας, η υφυπουργός Παιδείας κ.Ζέττα Μακρή επανέφερε χτες το ζήτημα των λεγόμενων «αιωνίων» φοιτητών, υπενθυμίζοντας σε συνέντευξή της ότι από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα ξεκινήσουν οι διαγραφές τους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου Κεραμέως του 2021.

Η αναφορά της αυτή μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού αποτελεί ακόμα μια προσπάθεια της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της μετατροπής των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις παροχής επαγγελματικών σπουδών, με την έλευση των ιδιωτικών πανεπιστημίων (το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες και πάντως μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας) ενώ σαφώς συμπλέει με την επιχείρηση τρομοκράτησης και εκβιασμού φοιτητών καιπανεπιστημιακών, με τις παρεμβάσεις εισαγγελέων και ΜΑΤ στις καταλήψεις, αλλά και την άνωθεν εντολή για διαδικτυακή εξεταστική.

Mάλιστα η κ.Μακρή δεν απέφυγε να μιλήσει και για ευθύνες όσων πανεπιστημιακών δεν υπακούσουν στην εντολή για διαδικτυακή εξεταστική, καθώς διαπιστώνουν ότι είναι επίφοβη για καταδολίευση: «Εαν χαθεί, κάποιοι θα έχουν ευθύνη, εάν δεν τήρησαν το νόμο, γιατί υπάρχουν και κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις» Πάντως το εξάμηνο δεν θα χαθεί και οι πανεπιστημιακοί θα βρουν τον τρόπο. Η εφαρμογή του νόμου δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια κανενός, δεν είναι στη διακριτική μου ευχέρεια να μη σας δείρω σήμερα κι εσείς να μη με βρίσετε, είναι υποχρέωσή μας», είπε...

Απειλούνται πάνω από 320.000 φοιτητές...

Ομως αυτό που πραγματικά κάνει η κυβέρνηση δια της κ.Μακρή, είναι να επιχειρεί για πολλοστή φορά να τρομοκρατήσει όχι έναν ή εκατό και χίλιους, αλλά συνολικά...πάνω από 320.000 φοιτητές που υπολογίζεται πως έχουν ξεπεράσει τον κανονικό χρόνο σπουδών τους! Γιατί επανήλθε το ζήτημα τώρα ενώ οι διαγραφές προγραμματίζονται να ξεκινήσουν του χρόνου κι αυτό είναι γνωστό εδώ και σχεδόν 3 χρόνια;

Το επανέφεραν μετά την εμφάνιση του γνωστού μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά σε συνέλευση της Νομικής Αθηνών, ο οποίος ψήφισε υπέρ της κατάληψης! Ο Ν.Παππάς εισήχθη στη σχολή το 2008 χωρίς εξετάσεις, μετά την επιτυχία της Εθνικής Εφήβων που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U18 που διεξήχθη στον Πύργο. Παραμένει φοιτητής αφού οι αγωνιστικές του υποχρεώσεις δεν του έχουν επιτρέψει να τελειώσει ακόμα.

Οι περισσότεροι λιμνάζοντες φοιτητές λοιπόν, εντοπίζονται στο ΕΚΠΑ όπου στους 100.963 εγγεγραμμένους φοιτητές οι ενεργοί είναι 42.192, ενώ «αιώνιοι» 58.771, δηλαδή ποσοστό  58,21%. Ακολουθούν το ΟΠΑ με ποσοστό «αιωνίων» 57,60% και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με ποσοστό ανενεργών φοιτητών 57,41%

Προσέξτε όμως: Παρότι το ΕΚΠΑ έχει τους περισσότερους λιμνάζοντες φοιτητές, αυτό ΔΕΝ το εμποδίζει να θεωρείται ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη κάνοντας μάλιστα εντυπωσιακό άλμα στις διεθνείς κατατάξεις

Οπότε; Είναι οι «αιώνιοι» φοιτητές ένα πραγματικό πρόβλημα του δημόσιου πανεπιστημίου; 

Διεθνές ζήτημα και όχι απαραίτητα πρόβλημα οι «λιμνάζοντες» φοιτητές

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο με τον χρόνο που απαιτείται για αποφοίτηση;

Όπως έδειξε μελέτη που εκπόνησαν οι επίκουροι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βανέσσα Κατσαρδή και Γιώργος Σταμπουλής, διεθνώς καταγράφεται μεγάλη απόκλιση μεταξύ της θεωρητικής και της πραγματικής διάρκειας των σπουδών.

Οι αιτίες που επισημαίνονται και από τους διεθνείς οργανισμούς είναι ποικίλες. Αφορούν, μεταξύ άλλων, στην κρίση, στο μορφωτικό επίπεδο και στο εισόδημα των γονέων, αλλά και στους πόρους που το κράτος επενδύει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑο μέσος χρόνος αποφοίτησης στον θεωρητικό χρόνο σπουδών είναι μόνο 39% των φοιτητών, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 67% μετά από 3 έτη. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό ξεπερνά το 70%. Στις ΗΠΑ το ποσοστό αποφοίτησης στον θεωρητικά προβλεπόμενο χρόνο είναι 39,4%, ενώ σε χρόνο ν+3 χρόνια είναι μόλις 60% (50% στα ιδιωτικά). Συμπερασματικά, οι λιμνάζοντες φοιτητές αποτελούν ένα διεθνές ζήτημα (και όχι απαραίτητα πρόβλημα) και δεν συντελούν καθόλου στις τεράστιες αποκλείσεις του λόγου του αριθμού των φοιτητών/διδάσκοντα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

grafima.jpg

Από το παραπάνω γράφημα διαπιστώνεται, ακόμη και μετά από διόρθωση της τάξης του 20% ή 25% λόγω της διαφορετικής μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται, ότι η Ελλάδα δεν υστερεί σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Δεν διαγράφουν τους φοιτητές

Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού φοιτητών που εγκαταλείπουν ή καθυστερούν τις σπουδές τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες κεντρικά έχουν υιοθετήσει πολιτικές αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου, αποτυπώνεται στην ίδια μελέτη των Βανέσσα Κατσαρδή και Γιώργου Σταμπουλή.

Στη σχετική έκθεση της Κομισιόν του 2015 με τίτλο Dropout and Completion in Higher Education in Europe, παρατίθενται αυτές οι πολιτικές και εξετάζεται η αποτελεσματικότητά τους.

«Όλες οι πολιτικές συνδέονται με χρηματοδότηση της φοιτητικής μέριμνας, με αύξηση των υποτροφιών ή/και χρηματοδότηση των σπουδών, με υιοθέτηση ενισχυτικής διδασκαλίας και όλα αυτά με εξαιρετικά αποτελέσματα

Καμία χώρα δεν υιοθετεί σαν κίνητρο για ολοκλήρωση των σπουδών στον προβλεπόμενο χρόνο, τη διαγραφή των φοιτητών, αντιθέτως μία σειρά από χώρες υιοθετούν πρακτικές αντιμετώπισης του φαινομένου με βελτιωμένα αποτελέσματα», τονίζεται στη μελέτη.

Δείτε όλη τη μελέτη ΕΔΩ

Ακόμα και ο Λοβέρδος: «Δεν επιβαρύνουν οι λιμνάζοντες»

Μάλιστα το 2014, ο τότε υπουργός Παιδείας Α.Λοβέρδος είχε πει ότι θα υπάρξει προσθήκη ώστε να μη χάσουν την φοιτητική τους ιδιότητα και όσοι δήλωσαν συμμετοχή σε εξεταστική περίοδο τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο τότε υπουργός Παιδείας, που κλήθηκε να εφαρμόσει το νόμο Διαμαντοπούλου που επίσης προέβλεπε διαγραφές, παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση από τους «αιώνιους» φοιτητές, και υποστήριξε ότι δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να εφαρμόσει τον νόμο που ψηφίστηκε το 2011 με την στήριξη πάνω από 250 βουλευτών.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δώσει τα ίδια τα πανεπιστήμια, το δικαίωμα που παρείχε ο νόμος του 2011 να εξαιρεθούν από την διαγραφή οι φοιτητές που συμμετείχαν σε εξετάσεις το διεκδίκησαν μόνο 25.000 από τους συνολικά (τότε) 170.000 αιώνιους φοιτητές.

Τι προβλέπει ο νόμος Κεραμέως για τις διαγραφές

Από το ακαδημαϊκό έτος 2025-26 λοιπόν, αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες διαγραφές «λιμναζόντων» φοιτητών, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Κεραμέως που ψηφίστηκε το 2021. Ταυτόχρονα, οι φοιτητές έχουν δικαίωμα, υπό προϋποθέσεις, να ζητήσουν μερική φοίτηση ή αναστολή (διακοπή) φοίτησης προκειμένου να μη διαγραφούν. Αν δεν αλλάξει κάτι ως τότε, προβλέπονται  τα εξής:

Ανώτατη διάρκεια φοίτησης

Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Μετά τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, με την επιφύλαξη των επόμενων παραγράφων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος εκδίδει πράξη διαγραφής. Με τον εσωτερικό κανονισμό του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) καθορίζονται οι διαδικαστικές λεπτομέρειες και τα δικαιολογητικά για την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης της παρ. 1 για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Τι ισχύει για τους ήδη φοιτούντες

Για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που εισάγονται από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εξής:

Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων (τέσσερα (4) ακαδημαϊκά έτη) για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα (δύο (2) ακαδημαϊκά έτη). Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα (τρία (3) ακαδημαϊκά έτη).

Ως εκ τούτου, οι φοιτητές/τριες εισαγωγής 2022-2023 οφείλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέχρι και:

  • το ακαδημαϊκό έτος 2027-2028 (συμπεριλαμβανομένης και της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2028) για τα τετραετούς φοίτησης Τμήματα,
  • το ακαδημαϊκό έτος 2029-2030 (συμπεριλαμβανομένης και της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2030) για τα πενταετούς φοίτησης Τμήματα 

Για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες

α) εισαγωγής το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 αλλά και

β) για αυτούς/ές που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 ΔΕΝ είχαν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης (αφορά σε φοιτητές/τριες που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 φοιτούσαν από το 1ο έως και το 4ο έτος για τα τετραετούς φοίτησης Τμήματα, και από το 1ο έως και το 5ο έτος για τα πενταετούς φοίτησης Τμήματα):

Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων (τέσσερα (4) ακαδημαϊκά έτη) για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα (δύο (2) ακαδημαϊκά έτη). Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα (τρία (3) ακαδημαϊκά έτη). Ο υπολογισμός της ανώτατης διάρκειας φοίτησης εφαρμόζεται από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και έπειτα.

Ως εκ τούτου, οι ανωτέρω φοιτητές/τριες οφείλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέχρι και:

  • το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027 (συμπεριλαμβανομένης και της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2027) για τα τετραετούς φοίτησης Τμήματα,
  • το ακαδημαϊκό έτος 2028-2029 (συμπεριλαμβανομένης και της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2029) για τα πενταετούς φοίτησης Τμήματα

Για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020 - 2021 είχαν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης (αφορά σε φοιτητές/τριες που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 φοιτούσαν στο 5ο ή σε μεγαλύτερο έτος για τα τετραετούς φοίτησης Τμήματα και στο 6ο ή σε μεγαλύτερο έτος για τα πενταετούς φοίτησης Τμήματα:

Διαθέτουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους χρόνο ίσο προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης, δηλαδή οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα (τέσσερα (4) ακαδημαϊκά έτη) για τα τετραετούς φοίτησης Τμήματα, και δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα (πέντε (5) ακαδημαϊκά έτη) για τα πενταετούς φοίτησης Τμήματα, από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και εξής.

Ως εκ τούτου, οι ανωτέρω φοιτητές/τριες οφείλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέχρι και:

  • το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 (συμπεριλαμβανομένης και της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2025) για τα τετραετούς φοίτησης Τμήματα,
  • το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 (συμπεριλαμβανομένης και της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2026) για τα πενταετούς φοίτησης Τμήματα

Μερική φοίτηση

Η μερική φοίτηση αφορά φοιτητές οι οποίοι δεν δύνανται να παρακολουθήσουν κανονικά τις σπουδές τους έτσι ώστε να μην ξεπεράσουν το ανώτατο όριο σπουδών και βρεθούν εκτός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, μέσω διαγραφής τους, όπως προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76 του ν. 4957/2022 (Α 141) δικαίωμα υποβολής αίτησης για μερική φοίτηση έχουν: 

α) οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα,

β) οι φοιτητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,

γ) οι φοιτητές που είναι παράλληλα αθλητές και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ανήκουν σε αθλητικά σωματεία εγγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α’ 148), που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: γα) για όσα έτη καταλαμβάνουν διάκριση 1ης έως και 8ης θέσης σε πανελλήνια πρωταθλήματα ατομικών αθλημάτων με συμμετοχή τουλάχιστον δώδεκα (12) αθλητών και οκτώ (8) σωματείων ή αγωνίζονται σε ομάδες των δύο (2) ανώτερων κατηγοριών σε ομαδικά αθλήματα ή συμμετέχουν ως μέλη εθνικών ομάδων σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παγκόσμια πρωταθλήματα ή άλλες διεθνείς διοργανώσεις υπό την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ή γβ) συμμετέχουν έστω άπαξ, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο πρόγραμμα σπουδών για το οποίο αιτούνται την υπαγωγή τους σε καθεστώς μερικής φοίτησης, σε ολυμπιακούς, παραολυμπιακούς αγώνες και ολυμπιακούς αγώνες κωφών. Οι φοιτητές της παρούσας υποπερίπτωσης δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης, μετά από αίτησή τους που εγκρίνεται από την Κοσμητεία της Σχολής.

Για τους φοιτητές που φοιτούν υπό καθεστώς μερικής φοίτησης, κάθε εξάμηνο προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο. 

Αναστολή φοίτησης

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4777/2021 (ΦΕΚ 25/19-2-2021 τ.Α’) άρθρο 34 παρ.4 όπως τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4957/2022 (ΦΕΚ 141/21-7-2022 τ.Α’) άρθρο 76 παρ. 4 «οι φοιτητές που δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης της παρ. 1 (ν+2), δύνανται, μετά από αίτησή τους προς την Γραμματεία του Τμήματος, να διακόψουν τη φοίτησή τους, για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα (2) δύο έτη. Το δικαίωμα διακοπής της φοίτησης δύναται να ασκηθεί άπαξ ή τμηματικά για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου, αλλά η διάρκεια της διακοπής δεν δύναται να υπερβαίνει αθροιστικά τα δύο (2) έτη αν χορηγείται τμηματικά. Η φοιτητική ιδιότητα αναστέλλεται κατά τον χρόνο διακοπής της φοίτησης και δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε καμία εκπαιδευτική διαδικασία. Το δικαίωμα διακοπής της φοίτησης  αναστέλλεται κατά τον χρόνο διακοπής της φοίτησης»

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Καθηγήτρια παραιτήθηκε λόγω του ChatGPT!

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29/10

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα