ιδιωτικα
Ιστορικά δεν είναι πρώτη φορά που επιχειρείται ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ παραβίαση του Συντάγματος. Το ίδιο συνέβαινε για παράδειγμα και με τη μετεμφυλιακή Δεξιά που παραβίαζε κατάφωρα τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, τότε που με τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων χώριζε τους Έλληνες σε «εθνικόφρονες και μιάσματα», τότε που ψήφιζαν και τα δέντρα στις «εκλογές της βίας και νοθείας»...

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί τον τελευταίο μήνα στα Πανεπιστήμια - και όχι μόνο - με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία (ήδη τέθηκε σε διαβούλευση το προσχέδιο νόμου). Στις γραμμές που ακολουθούν δε θα επιχειρήσω να σταθώ στα επιχειρήματα της μιας ή της άλλης πλευράς για το αν πρέπει να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτή είναι μια συζήτηση σε δεύτερο επίπεδο.

Το πρωτεύον αυτή τη στιγμή είναι το αν η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης παραβιάζει ή όχι το Σύνταγμα. Η απάντηση φαντάζει εύκολη, καθώς σε ένα Σύνταγμα που πολλές από τις διατάξεις του έχουν χαρακτήρα ευχών, αφήνοντας στον κοινό νομοθέτη να ρυθμίσει διάφορα ζητήματα, στο συγκεκριμένο θέμα που εξετάζουμε υπάρχει το απόλυτο απαγορευτικό: «H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση» (άρθρο 16, παρ. 5) και «H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ» (άρθρο 16, παρ. 8, εδ.’ β).

Άλλωστε, τι χρείαν έχομεν μαρτύρων από το γεγονός ότι η ίδια η ΝΔ - τα τελευταία είκοσι χρόνια - σε κάθε προσπάθεια αναθεώρησης του Συντάγματος επιχειρηματολογεί για την ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 16, ώστε να γίνει κατορθωτό να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια που είναι ο διακαής πόθος της;

Ας πάρουμε, λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά για να δούμε μέσα από τις επίσημες τοποθετήσεις της ΝΔ (με Προέδρους τους Καραμανλή, Σαμαρά και Μητσοτάκη) ότι το άρθρο 16 ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ρητά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων:

2006: Ο τότε Πρωθυπουργός (και Πρόεδρος της ΝΔ), Κ. Καραμανλής, εκκινεί τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος με ομιλία του (29/6/2006) στη Βουλή, όπου περιλαμβάνει στις αναθεωρητέες διατάξεις το άρθρο 16, αναφέροντας μεταξύ άλλων «Να διευκρινιστεί η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μη κρατικού και, οπωσδήποτε, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σε θεσμοθετημένο πλαίσιο λειτουργίας». Η αναθεώρηση ολοκληρώθηκε το 2008, χωρίς να αναθεωρηθεί το άρθρο 16, αφού η αντιπολίτευση δε συναίνεσε σε αυτό. Να επισημάνουμε ότι ο Καραμανλής εκλιπαρούσε τότε από το Βήμα της Βουλής τον Γ. Παπανδρέου (Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ) να συναινέσει στην τροποποίηση.

2014: Ο τότε Πρωθυπουργός (και Πρόεδρος της ΝΔ), Α. Σαμαράς, καταθέτει πρόταση (Δεκέμβριος 2014) με το σύνολο των υπογραφών της κοινοβουλευτικής του ομάδας (στην οποία μέλος είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης) όπου περιλαμβάνει στις αναθεωρητέες διατάξεις το άρθρο 16, αναφέροντας μεταξύ άλλων «Στο πλαίσιο της πρότασης αυτής κρίνεται αναγκαία η σχετικοποίηση της απόλυτης απαγόρευσης δραστηριοποίησης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας όσον αφορά την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης». Δηλαδή, η ΝΔ (και ο Κ. Μητσοτάκης) το 2014 υπερτονίζουν την απόλυτη απαγόρευση του Συντάγματος στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και επιδιώκουν μέσω της αναθεώρησης να τη σχετικοποιήσουν!!! Η διαδικασία της αναθεώρησης δεν προχώρησε λόγω της πτώσης της κυβέρνησης Σαμαρά στα τέλη του ίδιου μήνα.

2018: Η τότε κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) εκκινεί τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και η ΝΔ (με Πρόεδρο πια τον Κυριάκο Μητσοτάκη) καταθέτει τις προτάσεις της για τις αναθεωρητέες διατάξεις όπου περιλαμβάνεται το άρθρο 16, αναφέροντας μεταξύ άλλων «Επιτρέπεται η ίδρυση πανεπιστημίων από ιδιώτες υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής η οποία θα διασφαλίζει τους όρους για την υψηλή ποιοτική στάθμη των παρεχόμενων σπουδών». Είναι, προφανές, ότι το προτεινόμενο «επιτρέπεται» τίθεται σε αντιδιαστολή με το «απαγορεύεται» του ισχύοντος Συντάγματος. Η αναθεώρηση ολοκληρώθηκε το 2019, χωρίς να τροποποιηθεί το άρθρο 16, αφού δε συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η ΝΔ, διαχρονικά, θέτει το ζήτημα αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος (θεμιτή - πολιτικά - επιδίωξη), επιχειρηματολογώντας, ταυτόχρονα, όπως παραθέσαμε παραπάνω, ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες ΔΕΝ είναι επιτρεπτή η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό, στα χρόνια που ήταν στη διακυβέρνηση [(2004 – 2009, Καραμανλής), (2012-2014, Σαμαράς), (2019 - 2023, Μητσοτάκης)] ουδέποτε τέθηκε ζήτημα ίδρυσης - με νόμο - ιδιωτικών πανεπιστημίων, αφού υπάρχει η ρητή απαγόρευση του άρθρου 16.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

  1. Γιατί, λοιπόν, ξαφνικά, από τις εκλογές του 2023 και μετά μπήκε στη συζήτηση ότι είναι δυνατόν να ιδρυθούν με νόμο ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ είναι σε ισχύ το άρθρο 16;

  2. Από πού προέκυψε ότι αυτό μπορεί να γίνει με το άρθρο 28 του Συντάγματος;

  3. Από την ΤΩΡΙΝΗ ερμηνεία του Ευάγγελου Βενιζέλου;

  4. Το άρθρο 28 δεν είναι σε ισχύ από το 1975;

  5. Γιατί δεν το επικαλέστηκαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ τα τελευταία είκοσι χρόνια (μετά την προσθήκη της Ερμηνευτικής Δήλωσης κατά την αναθεώρηση του 2001) που η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια καλά κρατεί;

  6. Γιατί δεν το επικαλέστηκε ο Καραμανλής (το 2008) όταν απέτυχε να αναθεωρήσει το άρθρο 16;

  7. Γιατί δεν το επικαλέστηκε ο Σαμαράς (το 2012-2014) όταν ο Βενιζέλος ήταν συγκυβερνήτης;

  8. Γιατί δεν το επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τετραετία 2019-2023;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η εξήγηση είναι πολύ απλή! Μετά τις εκλογές του 2023 οι συσχετισμοί μεταβλήθηκαν σημαντικά. Για πρώτη φορά ΔΕΝ υπάρχει αντιπολίτευση, αξιωματική ή μη. Η αλαζονική κυβέρνηση σε συνεργασία με το μιντιακό σύστημα δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών που φτάνουν μέχρι και την απροκάλυπτη, ωμή παραβίαση του Συντάγματος!

ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΤΙ;

Ιστορικά δεν είναι πρώτη φορά που επιχειρείται ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ παραβίαση του Συντάγματος. Το ίδιο συνέβαινε για παράδειγμα και με τη μετεμφυλιακή Δεξιά που παραβίαζε κατάφωρα τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, τότε που με τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων χώριζε τους Έλληνες σε «εθνικόφρονες και μιάσματα», τότε που ψήφιζαν και τα δέντρα στις «εκλογές της βίας και νοθείας»... Τότε η νεολαία βγήκε στους δρόμους για τη διαφύλαξη των δημοκρατικών αξιών, υπερασπιζόμενη τους θεσμούς του πολιτεύματος και κάνοντας σύνθημα το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος του 1952 «ένα - ένα - τέσσερα». Ήταν η γενιά του 1-1-4!

Τώρα, η νεολαία και κυρίως η φοιτητιώσα νεολαία, είναι ξανά στους δρόμους, υπερασπιζόμενη το Σύνταγμα κατ’ εφαρμογή της ακροτελεύτιας διάταξης αυτού: «H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων…» (άρθρο 120, παρ. 4).

Είναι η γενιά του 1-2-0!

Όλοι, λοιπόν, στους δρόμους!

Κάτω τα χέρια από το Σύνταγμα!

 

Γιώργος Δημητρακόπουλος

Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Νίκαιας - Πειραιά

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 3/01

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

koinonikos_tourismos.jpg
Τουρισμός για όλους 2025: Aναλυτικά τα ποσά της επιδότησης – Οι δικαιούχοι
Μέσω του προγράμματος θα προβληθούν οι περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές αλλά και οι ορεινοί προορισμοί της χώρας
Τουρισμός για όλους 2025: Aναλυτικά τα ποσά της επιδότησης – Οι δικαιούχοι