Λουκάς Τσούκαλης
«Δεν πιστεύω να υπάρξει συρροή μεγάλων πανεπιστημίων στην Ελλάδα γιατί δεν υπάρχουν χρήματα»

«Η απαγόρευση της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην τριτοβάθμια δεν έχει νόημα» υποστηρίζει σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, επισκέπτης καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου, στο Τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών, Λουκάς Τσούκαλης.

Για το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο καθηγητής δήλωσε ότι δεν ισχύει τέτοιου είδους απαγόρευση σχεδόν πουθενά αλλού. «Το δεύτερο είναι, ξέρω επίσης ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά ιδρύματα είναι ελάχιστα. Στη Βρετανία που έχει, που είναι ίσως η χώρα με τα καλύτερα πανεπιστήμια μαζί με τη Γαλλία, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι ανύπαρκτα. Αλλά τι συμβαίνει. Συμβαίνει επίσης ότι τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν μία αυτονομία, την οποία τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν την έχουν καν ονειρευτεί. Δηλαδή, εδώ ελέγχονται σχεδόν τα πάντα από το υπουργείο Παιδείας» συνέχισε ο κ. Τσούκαλης.

Δημόσια εκπαίδευση με... δίδακτρα

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι στη Βρετανία υπάρχουν δίδακτρα πλέον και στα δημόσια πανεπιστήμια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκεί μπορεί να οδηγηθεί και η Ελλάδα με δίδακτρα και στα δημόσια πανεπιστήμια. «Και στη Γαλλία και στη Γερμανία ουσιαστικά είναι δημόσια η εκπαίδευση. Εγώ πιστεύω πρώτον, ότι καλό είναι να καταργηθεί η απαγόρευση. Δεύτερον όμως δεν περιμένω πολλές ουσιαστικές αλλαγές. Δηλαδή μιλάμε αυτή τη στιγμή για μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, παραρτήματα άλλων πανεπιστημίων» ανέφερε.

«Εγώ δεν πιστεύω ότι η άφιξη ενός ή δύο πανεπιστημίων από την Κύπρο θα αλλάξει ριζικά το τοπίο το ελληνικό. Δεν περιμένω ότι θα έχουμε συρροή παραρτημάτων από μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Δεν συμβαίνει σχεδόν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα αυτό. Συμβαίνει στο Άμπου Ντάμπι. Έχουνε πάει μερικά μεγάλα πανεπιστήμια, αμερικανικά και βρετανικά και γαλλικά στη Μέση Ανατολή, στο Άμπου Ντάμπι, στο Ντουμπάι, γιατί αυτές είναι χώρες με πάρα πολλά χρήματα και οι οποίες μπορούν να προσελκύσουν επίσης και πάρα πολλούς Άραβες ευρύτερα. Διδάσκουν στα αγγλικά και το θεωρούν ως καθαρά κερδοφόρα επιχείρηση, τα μεγάλα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας. Δεν πιστεύω να υπάρξει συρροή τέτοιων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Άρα η απάντησή μου είναι ότι εν μέρει τσακωνόμαστε για κάτι που δεν έχει και τεράστια σημασία. Η μεγάλη σημασία για μένα είναι να δώσεις μεγαλύτερη αυτονομία στα δημόσια πανεπιστήμια, τα ελληνικά, να αυξήσεις τη χρηματοδότηση, να ελέγξεις την ικανότητα που έχουν σήμερα οι διάφοροι μπαχαλάκηδες και οι διάφορες πολύ μικρές μειοψηφίες να κρατάνε όμηρο τα πανεπιστήμια της χώρας» τόνισε ο κ. Τσούκαλης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

stratos-arxiloxias-500-1200x675.jpg
Ένοπλες Δυνάμεις: Τι αλλάζει στη στρατιωτική θητεία από το 2025
Το 2025 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η νέα στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα, βασισμένη στο φινλανδικό πρότυπο, το οποίο έχει κερδίσει...
Ένοπλες Δυνάμεις: Τι αλλάζει στη στρατιωτική θητεία από το 2025
Άγιος Βασίλης με βέργες
Χριστούγεννα στη Γερμανία: Όταν ο Άγιος Βασίλης έκανε «δώρο» βέργες για να χτυπήσει τα άτακτα παιδιά
Οι σκοτεινοί βοηθοί του Άγιου Βασίλη στις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις της Ευρώπης
Χριστούγεννα στη Γερμανία: Όταν ο Άγιος Βασίλης έκανε «δώρο» βέργες για να χτυπήσει τα άτακτα παιδιά