Απαντήσεις στις αντιδράσεις για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ που θέλει να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση έδωσε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, λέγοντας δεν ισχύουν όσα λένε για ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και υποστήριξε ότι «το καινούργιο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια».
Συγκεκριμένα, σχολίασε «ουδέν αληθέστερον», όταν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ της είπαν ότι λέγεται πως πρόκειται για ένα σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας που «κόβει τους φοιτητές με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, φέρνει ιδιωτικά πανεπιστήμια και εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα, αναβαθμίζει τα κολέγια για να τους δώσει έξτρα λεφτά και με αυτόν τον τρόπο ιδιωτικοποιείται η Παιδεία».
Στη συνέχεια, είπε ότι τα κριτήρια με τα οποία θα εξετάζονται τα μη κρατικά πανεπιστήμια και θα είναι από τα αυστηρότερα που υπάρχουν στην Ευρώπη.
Σε ερώτηση εάν το υπουργείο Παιδείας με τις αποφάσεις του θέλει να στρέψει τους υποψήφιους φοιτητές στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η Ζέττα Μακρή απάντησε ότι ειδικά η ελάχιστη βάση εισαγωγής, για την οποία υπάρχουν αρκετά παράπονα, έχει ψηφιστεί και έχει αιτιολογηθεί επαρκώς στη Βουλή. Μάλιστα, όπως είπε ότι «η ελάχιστη βάση εισαγωγής επιτρέπει στους υποψηφίους να μπουν στα πανεπιστήμια που επέλεγαν και να έχουν τις ακαδημαϊκές δυνατότητες να ολοκληρώσουν τις σπουδές».
Η υφυπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι το 70% των άρθρων του νέου νομοσχεδίου αφορά τα κρατικά ΑΕΙ και την ενίσχυσή τους, καθώς και την ενίσχυση των περιφερειακών πανεπιστημίων.
Επιπλέον, όπως είπε πως το νομοσχέδιο δίνει την αυτονομία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και περιέχει και άρθρα που «δίνουν τη δυνατότητα να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν στην Ελλάδα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων».
Απαντώντας στις επικρίσεις για τον τρόπο λειτουργίας αυτών των σχολών, ισχυρίστηκε ότι ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια πολύ αυστηρά ενώ όπως σημείωσε «υπάρχουν και κίνητρα για να λειτουργήσουν στην περιφέρεια».
Όπως επισήμανε, «η νοοτροπία αυτών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν είναι το να είναι σε μεγάλα αστικά κέντρα. Θέλουν να είναι σε εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν σύγχρονες προδιαγραφές και μπορούν και το ακαδημαϊκό και το ερευνητικό έργο να το ολοκληρώσουν. Θα ελέγχονται αυστηρά από την Εθνική Αρχή που υπάρχει για την Ανώτατη Εκπαίδευση».
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ακόμη και ο καθηγητής κ. Μπαμπινιώτης υποστήριξε ότι τα κριτήρια για την ίδρυση και λειτουργία τους είναι τόσο αυστηρά που μπορεί κανείς να τα χαρακτηρίσει και αποτρεπτικά». Επιπρόσθετα, όπως δήλωσε η Ζέττα Μακρή, «τα κριτήρια με τα οποία θα εξετάζονται και θα είναι από τα αυστηρότερα που υπάρχουν στην Ευρώπη». Πρόσθεσε δε ότι «η μη πλήρωση στην πορεία, κάποιων εκ των κριτηρίων αυτών θα έχει ως συνέπεια να χάσουν την άδεια τους και δε δικαιολογείται καμία ανησυχία για την ποιότητα».
Νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ: «Εκτός από αντισυνταγματικό είναι και αντι-εκπαιδευτικό»
Από την πλευρά τους, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρώην υπουργός, Αθηνά Λινού, και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, κατέθεσαν τις έντονες ενστάσεις τους για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συζητείται σήμερα για δεύτερη μέρα στη Βουλή.
«Τα κριτήρια είναι πολύ λεπτομερή ως προς τα τεχνικά πράγματα» είπε η Αθηνά Λινού δηλώνοντας ότι η ίδια θεωρεί ότι οι οικονομικές εγγυήσεις που παρέχονται σε περίπτωση αποτυχίας ενός ξένου πανεπιστημιακού ιδρύματος είναι ελάχιστες. Η ίδια εστίασε στα κριτήρια εισαγωγής των φοιτητών και των καθηγητών χαρακτηρίζοντάς τα ελλιπή.
«Δεν μπορούμε να φτιάξουμε ένα πανεπιστήμιο, ένα χώρο για να βάλουμε μέσα ανθρώπους να γράψουν μια ταμπέλα πανεπιστήμιο και να γίνει πανεπιστήμιο», πρόσθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Για να γίνει κάποιος καθηγητής στο δημόσιο πανεπιστήμιο συνήθως θα πρέπει να έχει 30 – 50 δημοσιεύσεις διεθνείς» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι στη χώρα μας «θα έλθουν μικρές σχολές, χωρίς μεγάλο όνομα, που θα θέλουν να βγάλουν χρήματα».
Η ίδια αναφέρθηκε στην άρνηση που έχουν δείξει στο παρελθόν κορυφαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του εξωτερικού να έλθουν στην Ελλάδα.
«Την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν τη θέλει ο κόσμος και αυτό φαίνεται νομίζω και από τη μαζικότητα των κινητοποιήσεων» συμπλήρωσε από την πλευρά του ο Γιάννης Δελής λέγοντας ότι «είναι κατάφωρη παράβαση και ολοφάνερη του Συντάγματος».
Μάλιστα, όπως τόνισε οι λέξεις λέξεις «αποκλειστικά και απαγορεύονται τα ιδιωτικά» δεν χωρούν ερμηνείες. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ εκτός από αντισυνταγματικό, το νομοσχέδιο είναι και αντι-εκπαιδευτικό. «Μεγαλώνει τη μεγάλη αγορά των ακαδημαϊκών πτυχίων και δίνει μια αποφασιστική ώθηση στο να λειτουργήσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, είτε δημόσια είτε ιδιωτικά, ως επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Δελής προσθέτοντας ότι με το νόμο Γαβρόγλου, του ΣΥΡΙΖΑ, γενικεύτηκε η επιχειρηματικότητα στο δημόσιο πανεπιστήμιο.
«Τα δικαιώματα των εργαζομένων θα αντιστοιχίσουν με αυτά τα πτυχία και οι εργοδότες θα μπορούν πιο εύκολα να συμπιέζουν προς τα κάτω τους μισθούς και τα δικαιώματα», ισχυρίστηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
«Δε φτιάχνεις Ανώτατη Παιδεία, η οποία είναι επένδυση για το μέλλον της χώρας χωρίς επιδότηση οικονομική. Αν δεν πολλαπλασιάσει η κυβέρνηση τα ποσά που δίνει στα πανεπιστήμια, ούτε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα προκόψουν, ούτε τα κρατικά» είπε από την πλευρά της η Αθηνά Λινού.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη