Για τον μαθητικό διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ, στον οποίον η χώρα μας διαρκώς «πατώνει» εδώ και χρόνια έχουν γραφτεί πολλά, και πάντα η κυβέρνηση τα αγνοεί και επιχειρεί να πείσει ότι όλα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πρόκειται για έναν καλό διαγωνισμό.
Οταν όμως έρχεται η ώρα να βάλει το χέρι στην τσέπη για να τον στηρίξει, αποδεικνύεται ότι όσα λέει ισχύουν μόνο αν δεν απαιτούνται μεγάλα κονδύλια.
Ετσι, για τον επόμενο, πιλοτικό αυτή τη φορά, διαγωνισμό PISA 2025 (8 έως 26 Απριλίου 2024) στον οποίον οι μαθητές θα εξεταστούν για πρώτη φορά στην κατανόηση των Αγγλικών και της Πληροφορικής το ελληνικό κράτος αποφάσισε (δια του ΙΕΠ που έχει αναλάβει τη διοργάνωση) ότι επαρκούν, για κάθε ένα από τα 43 σχολεία που επελέγησαν να συμμετάσχουν,
12 ακουστικά και 4 λάπτοπ!
Φανταστείτε το: Θα κάθονται 12 μαθητές και θα ακούνε και θα απαντούν στα Αγγλικά, μετά θα σηκώνονται να καθήσουν οι επόμενοι, και ούτω καθ εξής μέχρι να τελειώσει ο αριθμός συμμετεχόντων. Ακόμα χειρότερα στην Πληροφορική: Θα κάθονται 4 μαθητές να γράψουν ιαι οι υπόλοιποι θα περιμένουν να τελειώσουν οι πρώτοι για να εξεταστούν κι αυτοί; Θα χρησιμοποιηθούν επιπρόσθετα και όσοι υπολογιστές διαθέτουν ήδη (εάν διαθέτουν) τα σχολεία; Και ακουστικά; Ετσι φαντάζεται το ΙΕΠ την σωστή εξέταση; Και με αυτό τον τρόπο θα αποδώσουν καλύτερα οι Ελληνες μαθητές;
Για του λόγου το αληθές, το ΙΕΠ προκήρυξε πρόσφατα δύο διαγωνισμούς:
Ο πρώτος αφορά στην προμήθεια συνολικά 520 σετ ακουστικών με προσαρμοσμένο σε αυτά μικρόφωνο μέσω ρυθμιζόμενου βραχίονα, για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών της διεξαγωγής της Αξιολόγησης στην Ξένη Γλώσσα (Foreign Language Assessment) - FLA στο πλαίσιο υλοποίησης της πιλοτικής φάσης του PISA 2025, αξίας 12.000€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Ο ανάδοχος αναλαμβάνει και την αποστολή τους στις σχολικές μονάδες που θα λάβουν μέρος στην πιλοτική εφαρμογή της έρευνας PISA 2025 σε αντίστοιχα σετ των 12 ακουστικών (43 αποστολές)
Ο δεύτερος (προκηρύχθηκε μόλις χτες) αφορά στην προμήθεια 152 φορητών υπολογιστών συνοδευόμενων από συσκευή κατάδειξης (ποντίκι) αντί 37.200,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Ο ανάδοχος αναλαμβάνει και την αποστολή τους στις δημόσιες σχολικές μονάδες που θα λάβουν μέρος στην πιλοτική εφαρμογή της έρευνας PISA 2025 σε αντίστοιχα σετ των 4 φορητών υπολογιστών και ισάριθμων συσκευών κατάδειξης (38 αποστολές)
Παρατηρούμε λοιπόν τα εξής:
-Απο 43 σχολεία που αποφασίστηκε να συμμετάσχουν, μόνο 38 θα λάβουν από 4 λαπτοπ. Αυτό τι σημαίνει; Θα διεξαχθούν σε 43 εξετάσεις στα Αγγλικά, αλλά μόνο σε 38 για Πληροφορική; Η μήπως δεν στέλνουν λαπτοπ σε ιδιωτικά σχολεία; Αλλα τότε γιατί στέλνουν ακουστικά σε όλα;
-Το ΙΕΠ θεωρεί ότι 49.200 ευρώ συνολικά, είναι ένα λογικό κόστος για το διαγωνισμό σε 43 (ή 38;) σχολεία
-Κάθε σχολείο θα πρέπει να «παλέψει» τη συμμετοχή των μαθητών του με 4 λαπτοπ και 12 ακουστικά συνολικά
-Κι αυτό είναι το ενδιαφέρον του κράτους για έναν διαγωνισμό που κατά τα άλλα, θεωρεί σπουδαίο. Μπράβο Ελληνικό κράτος!
Γιατι στα Αγγλικά
Ο ΟΟΣΑ για να κατανοήσει καλύτερα πώς γίνεται η εκμάθηση ξένης γλώσσας –και να βάλει τα αποτελέσματα του PISA στο πλαίσιο– έστειλε εμπειρογνώμονες σε σχολεία της Φινλανδίας, του Ισραήλ, της Ολλανδίας, της Πορτογαλία και της Ελλάδας. Η ομάδα παρατήρησε τη διδασκαλία των αγγλικών και πήρε συνεντεύξεις από μαθητές, καθηγητές αγγλικών και διευθυντές σχολείων. Στην Ελλάδα επισκέφθηκαν ένα επαγγελματικό λύκειο και ένα πρότυπο γενικό λύκειο της Αθήνας, και ένα ΓΕΛ εκτός Αθηνών.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι παρόλο που τα αγγλικά διδάσκονται και στις δύο βαθμίδες, οι μαθητές τα μαθαίνουν σε φροντιστήρια και από νεαρή ηλικία. Οι μαθητές δηλώνουν ότι θα ήθελαν να ξενοιάσουν, παίρνοντας ένα πτυχίο πριν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις – επειδή μαθαίνουν αγγλικά για να τα αξιοποιήσουν στην εύρεση εργασίας. Οι εκπαιδευτικοί είπαν ότι οι μεγάλες τάξεις με μαθητές που έχουν διαφορετικά επίπεδα γλωσσομάθειας και οι λίγες ώρες διδασκαλίας του μαθήματος την εβδομάδα δεν βοηθούν στην εκμάθηση της γλώσσας στο σχολείο.
PISA 2025: Ποια σχολεία θα συμμετάσχουν
Στη χώρα μας στην πιλοτική εφαρμογή της έρευνας PISA θα συμμετάσχουν 43 δημόσια και ιδιωτικά Γενικά Λύκεια και Επαγγελματικά Λύκεια. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει αντικατάσταση ενός σχολείου με κάποιο από τα 86 αναπληρωματικά. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στην έρευνα είναι υποχρεωτική.
Τα 43 κύρια σχολεία της πιλοτικής έρευνας PISA
Τα 86 αναπληρωματικά σχολεία
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη