Στην 4η Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND 2024 που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 25-27 Απριλίου 2024, στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ-HELEXPO, συμμετείχε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης βρισκόταν η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και οι τρόποι με τους οποίους μεταμορφώνει κάθε πτυχή της ζωής μας.
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ελκυστική εκθεσιακή συμμετοχή από προγράμματα, δράσεις και εκθέματα παρουσίασε στο κοινό τη διεπιστημονική του προσέγγιση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Καινοτόμα εργαλεία, υπηρεσίες εφαρμογές στο χώρο της Αγροδιατροφής, της Επιχειρηματικότητας, της Πληροφορικής, της Εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένης και της Ειδικής Εκπαίδευσης, της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Βιομηχανίας κέντρισαν το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών.
Καθώς η Αυτόνομη Οδήγηση έχει προσελκύσει την προσοχή του ακαδημαϊκού κόσμου και της βιομηχανίας λόγω των δυνατοτήτων της να φέρει επανάσταση στον κλάδο των μεταφορών, και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, στην άμβλυνση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και στην αύξηση της κινητικότητας για άτομα που δεν μπορούν να χειριστούν ένα όχημα ως ηλικιωμένοι ή με αναπηρία, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης παρουσίασε ένα συμβατικό όχημα με δυνατότητες αυτονομίας οδήγησης επιπέδου 3 (SAE Level 3). Πρόκειται για το αποτέλεσμα έρευνας που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου “Ελληνικό Αυτόνομο Όχημα“.
Παράλληλα έχουν αναπτυχθεί υποσυστήματα που καλύπτουν όλα τα απαραίτητα δομικά στοιχεία ενός αυτόνομου οχήματος βασιζόμενα στο εδραιωμένο σύστημα αρχιτεκτονικής βρόχου αυτόνομων οχημάτων τριών σταδίων: Αντίληψης (perception), Σχεδιασμού Δράσης (planning), Ελέγχου (control), μαζί με τα απαραίτητα συστήματα επικοινωνίας και επεξεργασίας επί του οχήματος. Το επίπεδο της αντίληψης περιλαμβάνει τα συστήματα ανίχνευσης και παρακολούθησης αντικειμένων (οχημάτων, πεζών, κτλ.), ανίχνευσης και ταξινόμησης φωτεινών σηματοδοτών και σημάτων κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ανίχνευσης λωρίδων κυκλοφορίας, ανίχνευσης ελεύθερου χώρου και εντοπισμού θέσης. Στο επίπεδο σχεδιασμού δράσης, περιλαμβάνονται τα συστήματα πλοήγησης και σχεδιασμού τροχιάς ενώ στο επίπεδο ελέγχου, περιλαμβάνονται το κινηματικό και δυναμικό μοντέλο μαζί με το σύστημα ελέγχου εκτέλεσης.
Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης και των εκτεταμένων δοκιμών του έργου, τα προτεινόμενα υποσυστήματα έχουν αναπτυχθεί και αξιολογηθεί σε ένα πραγματικό όχημα και σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης.
Για πρώτη φορά είναι δυνατή η μεταφορά καινοτόμων αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και βαθιάς μάθησης από περιβάλλον προσομοίωσης και εργαστηρίου σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης μέσω του οχήματος.
Το έργο είναι αποτέλεσμα σύμπραξης του Τμήματος με τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας ΚΕΝΟΤΟΜ και GEOSENSE ενώ η υλοποίηση έγινε με χρηματοδότηση στα πλαίσια της δράσης “ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ”.https://hav.ee.duth.gr/
Στο περίπτερο του ΔΠΘ, η ομάδα του Structural Health Monitoring (SHM) του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του SHM, με την εγκατάσταση αισθητήρων και μετρητικών συστημάτων παρακολούθησης δομικής ακεραιότητας σε οδική γέφυρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Το Τμήμα Πληροφορικής με την πρώτη του συμμετοχή μετά την ένταξή του στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συμμετείχε εκθέτοντας το Κοινωνικό Ρομπότ ΝΑΟ, ένα αυτόνομο, προγραμματιζόμενο ανθρωποειδές ρομπότ για κοινωνική αλληλεπίδραση με ανθρώπους και το HYPEBOX ICE ένα καινοτόμο σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας με εφαρμογή στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η συμμετοχή του Εργαστηρίου Φυσικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας παρουσίασε τις τρέχουσες ερευνητικές δράσεις, με επισκέπτες αλλά και ερευνητές να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς μέσα από τις αναλύσεις οστών, μπορούν να ανασυντεθούν βιογραφίες ανθρώπων που έζησαν στην Ελλάδα κατά την αρχαιότητα. Εντύπωση προκάλεσε το πλήθος των πληροφοριών που αντλούνται από την ανάλυση του αρχαίου DNA όπως η ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης για ασθένειες αλλά και τα χαρακτηριστικά του ατόμου, π.χ. το χρώμα των μαλλιών και των ματιών. Το σύνολο των επιστημονικών δεδομένων, σε συνδυασμό με τεχνολογίες 3D, αξιοποιείται στην ψηφιακή ανάπλαση προσώπου, δίνοντας μορφή σε ανθρώπους που έζησαν πριν από χιλιάδες χρόνια.
Η DMA-Democritus Mechatronics & Automation, η φοιτητική ερευνητική ομάδα που σχεδιάζει, αναπτύσσει και υλοποιεί μηχανοτρονικές διατάξεις και αυτοματισμούς παρουσίασε το βασικό Project της ομάδας που αφορά στον σχεδιασμό αυτόνομου Drone πυρανίχνευσης, το οποίο θα εντοπίζει και θα ενημερώνει για εστίες φωτιάς σε δασικές εκτάσεις.
Η DMA έχει σημειώσει επιτυχίες στους φοιτητικούς διαγωνισμούς που συμμετέχει (8η θέση ανάμεσα σε 53 ομάδες στον ICUAS 2022 UAV Competition & 9η θέση ανάμεσα σε 39 ομάδες στον ICUAS 2023 UAV Competition) αναπτύσσοντας πολυλειτουργικά αυτόνομα Drone.
Η Democritus Racing Team, η αγωνιστική ομάδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με αντικείμενο τον σχεδιασμό και η κατασκευή ενός αγωνιστικού μονοθέσιου αυτοκινήτου τύπου Formula, προσομοιώνοντας τη λειτουργία μίας αυτοκινητοβιομηχανίας σε μικρότερη κλίμακα, υποδέχτηκε και κέρδισε τον θαυμασμό μικρών και μεγάλων για μία φορά ακόμη καθώς πλαισίωσε την εκθεσιακή παρουσία του Ιδρύματος
Πλούσιο ψηφιακό και οπτικοακουστικό υλικό είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες στο εντυπωσιακό και φιλόξενο περίπτερο του ΔΠΘ όπως :
• Κοινωνικά Ρομπότ ως Εργαλεία στην Ειδική Εκπαίδευση (ΚΟΙΡΟ3Ε) ειδικά σχεδιασμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων παρέμβασης βασισμένα στην αλληλεπίδραση παιδιού-ρομπότ, για παιδία στο φάσμα του αυτισμού και επιλεγμένες περιπτώσεις Μαθησιακών Δυσκολιών.
• Καινοτόμο αυτόνομο σύστημα Γεωργίας Ακριβείας (precision agriculture). Αφορά την Τεχνολογία Επιδέξιας Γεωργίας Αμπελώνων (Τ.Ε.ΓΕ.Α.) με Βέλτιστη συνεργασία μιας ομάδας τροχήλατων ρομπότ εφοδιασμένων με αισθητήρια ηλεκτρονικά όργανα και βραχίονες για χειρισμό κατάλληλων εργαλείων με στόχο τη μηχανοποίηση χειρωνακτικών αμπελουργικών εργασιών.
• Εφαρμογή αυτόματης δημιουργίας βίντεο βασισμένη σε σενάριο και αντίστοιχες εικόνες που δημιουργούνται με τεχνικές Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI), με πραγματοποίηση συντονισμού του σεναρίου με τη ροή των εικόνων, επιλογή εικονικού αφηγητή, μουσική υπόκρουση και υπότιτλους. (AI Video Creator)
• Αυτοματοποίηση οπτικής διαλογής μαρμάρινων πλακιδίων, με ανάπτυξη όλων των επιμέρους απαραίτητων υποσυστημάτων και την ολοκλήρωσή τους σε ένα προηγμένο λογισμικό Μηχανικής Όρασης για εντοπισμό και ανίχνευση διαφόρων ποιοτικών χαρακτηριστικών μαρμάρινων πλακιδίων, με στόχο την αυτοματοποίηση της διαδικασίας διαλογής τους και την κατηγοριοποίησή τους σε τρείς ποιότητες, με χρήση βιομηχανικού ρομποτικού βραχίονα, εξοπλισμένου με κατάλληλο άκρο (OPTIMAR-Vi4M)
• Ρομποτική Επιρητίνωση Μαρμάρινων Πλακών με χρήση Ενεργούς Θερμογραφίας. Το σύστημα πραγματοποιείται με χρήση ρομποτικού βραχίονα με κατάλληλα σχεδιασμένο άκρο-κεφαλή επιρητίνωσης, καθοδηγούμενου από λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης. Μέσω Μηχανικής Όρασης οποίο ανιχνεύονται αυτόματα επιφανειακές ρωγμές και ασυνέχειες σε πλακίδια μαρμάρου, από θερμικές εικόνες της μαρμάρινης πλάκας και καθοδηγείται κατάλληλα το ρομποτικό άκρο επάλειψης ρητίνης.(ThermaBot-VI4MC)
Την ευκαιρία της δικτύωσης είχε και ο πρώτος Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα #DigiAgriFood που ενημέρωσε κατά τη διάρκεια της έκθεσης για τις δράσεις του κόμβου και τη στόχευση του στην ενδυνάμωση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού ολόκληρου του φάσματος της Αγροδιατροφικής αλυσίδας αξίας.
Πολίτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και δημόσιος τομέας, λαμβάνουν ήδη άμεσα οφέλη από τη λειτουργία του κόμβου ο οποίος μέσω της εξειδίκευσης του σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, Προηγμένων Ψηφιακών Δεξιοτήτων, Υψηλής Υπολογιστικής Απόδοσης, Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Διαλειτουργικότητας, συνεισφέρει άμεσα στις αποστολές και τους στόχους του Προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027”.
Το εταιρικό σχήμα του #DigiAgriFood, με επικεφαλής εταίρο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συμπληρώνουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας (iBO) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και η εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης.
Στο συνέδριο “Innovation Northern Greece 5.0: Η Καινοτομία στη Βόρειο Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν” που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της Έκθεσης, στο πάνελ με θέμα: “Προάγοντας την καινοτομία στην Αγροδιατροφή”, συμμετείχε η Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου, Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ, Συντονίστρια και Επιστημονικά Υπεύθυνη του #DigiAgriFood και Υπεύθυνη EIT Food Hub Greece, καθώς και ο Καθηγητής Γεώργιος Μπρούφας, Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, στο πάνελ με θέμα: “Δράσεις Πανεπιστημίων & Ερευνητικών Κέντρων”.
Στο περίπτερο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ενημερώθηκαν και ξεναγήθηκαν μεταξύ άλλων ο Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας ΑΜΘ κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, δεκάδες εκπρόσωποι εταιριών και πλήθος κόσμου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη