Μαζική τροφική δηλητηρίαση δεκάδων μαθητών στη Λαμία: Τι είναι ο σταφυλόκοκκος - Πώς μεταδίδεται
Πώς προστατευόμαστε από τη μόλυνση από σταφυλόκοκκο - Πόσο επικίνδυνος είναι

Το βακτήριο του σταφυλόκοκκου κρύβεται πίσω από τη μαζική τροφική δηλητηρίαση των 63 μαθητών στη Φθιώτιδα, όταν κατανάλωσαν σχολικά γεύματα.

Ο ΕΟΔΥ εντόπισε τον σταφυλόκοκκο στο φαγητό των μαθητών, ο οποίος είναι εξαιρετικά μεταδοτικός.

Συχνά μπορεί να μεταδοθεί από κατοικίδια ζώα, αλλά και εξαιτίας κακής υγιεινής ή από μολυσμένα τρόφιμα.

Ακόμα, μπορεί να μεταδοθεί από επαφή με ανοιχτό τραύμα ή αμυχή ή ακόμα και από είδη οικιακής φροντίδας. Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να παρουσιάσει σταφυλοκοκκική λοίμωξη μέσω της πρόσληψης μολυσμένων τροφών από το βακτήριο.

Το βακτήριο staphylococcus aureus απελευθερώνει μια τοξίνη στις τροφές, η οποία προκαλεί εμετό και ναυτία. Συμπτώματα για τα οποία παραπονούνταν οι μαθητές που κατανάλωσαν το σχολικό γεύμα με τα μακαρόνια και τον κιμά.

Οι τροφές που συνήθως ενοχοποιούνται για τροφική δηλητηρίαση, προερχόμενη από σταφυλόκοκκο, είναι: τα αυγά, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι τύποι των μολύνσεων

Ο σταφυλόκοκκος είναι δυνατόν να προκαλέσει πολλούς τύπους μολύνσεων. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλεί φλεγμονή και απόστημα. Όταν πρόκειται για επιφανειακή λοίμωξη του δέρματος, εκδηλώνεται με τη μορφή εκζέματος.

Για τις γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο του θηλασμού, τα βακτήρια απελευθερώνονται μέσα στο γάλα και η λοίμωξη ονομάζεται μαστίτιδα. Στην περίπτωση που ο σταφυλόκοκκος εισβάλλει στους πνεύμονες είναι δυνατόν να προκαλέσει πνευμονία. Αν η λοίμωξη προχωρήσει στο αίμα, τότε μπορεί να προκαλέσει ενδοκαρδίτιδα, δηλαδή βλάβη στις καρδιακές βαλβίδες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν δηλαδή προχωρήσει στο αίμα, ο σταφυλόκοκκος μπορεί να καταστεί εξαιρετικά επικίνδυνος, ακόμη και για την ίδια τη ζωή, καθώς μπορεί να εξαπλωθεί σε πολλά όργανα και να προκαλέσει βακτηριαιμία ή σηψαιμία.

Τρόποι προστασίας

Διαθέσιμο εμβόλιο κατά του σταφυλόκοκκου δεν υπάρχει. Η μόνη προφύλαξη από τον σταφυλόκοκκο είναι η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής.

Πρέπει να καθαρίζουμε με ιδιαίτερη προσοχή τις επιφάνειες, όπου γίνεται η προετοιμασία του φαγητού.

Πρέπει να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι

  • μετά την τουαλέτα
  • πριν και μετά την παρασκευή του φαγητού
  • ύστερα από επαφή με κατοικίδια
  • πριν και μετά την επαφή με τραυματισμένο δέρμα

Πρέπει να καλύπτουμε πάντα τυχόν τραυματισμένες περιοχές, ειδικά αν υπάρχει εκροή πύου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pirosvestiki
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην Άνδρο
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
trimperis
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master
Ένα αναβαθμισμένο 5ετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών θα δώσει ισχυρότερα εφόδια
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master