Δεν πρέπει να χάσουμε το τρένο της τεχνητής νοημοσύνης, πρόκειται για ζήτημα υπαρξιακής σημασίας, επισήμανε ο Δρ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε πάνελ της εκδήλωσης του ΣΕΒ «Άνθρωποι και Επιχειρήσεις στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης».
Όπως κάθε τεχνολογική επανάσταση έτσι και η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει αναδιανομή πλούτου, είπε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, και πρόσθεσε ότι η ιστορία της AI είναι μακρά και ότι οι απαρχές της εντοπίζονται στις δεκαετίες του ’40 και του ’50, ενώ στην ουσία πρόκειται για σύνθεση δύο ξεχωριστών παραγόντων: της βελτιστοποίησης και της στατιστικής.
Ο Δρ. Δασκαλάκης σημείωσε ότι η πορεία της AI είχε περιόδους «ακμής και κατάθλιψης», με τη σημερινή περίοδο να χαρακτηρίζεται ως περίοδος ακμής. «Αυτό που έχει αλλάξει ουσιαστικά και δραματικά την τελευταία 15ετία είναι η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αποτυπώνει και να κατανοεί δεδομένα», είπε.
«Η τεχνητή νοημοσύνη σήμερα δεν είναι τέλεια», είπε, «αλλά είναι πλέον πολύ ικανή», ενώ τόνισε τον σημαντικό ρόλο των δεδομένων στην εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης. Αναφέρθηκε επιπλέον στην ικανότητα της AI να κατανοεί χρονοσειρές δεδομένων, αλλά και ορισμένα που κάνουν τη διαφορά: μόρια, πρωτεΐνες, κείμενο σε φυσική γλώσσα.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Δρ. Δασκαλάκη, είναι το τί συνιστά περιεχόμενο ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «καύσιμο» της AI τα δεδομένα.
Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση στον χώρο της AI είπε ότι υπάρχει από τη μία οριζόντια διάθεση εφαρμογών/ υπηρεσιών που είναι αυτές που προσφέρουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί. Από την άλλη υπάρχουν και οι κάθετες εφαρμογές, δηλαδή αυτές που παράγονται από δικά μας δεδομένα και μπορούν να οδηγήσουν σε εργαλεία που εμείς θα αναπτύξουμε.
Άρα, διαπίστωσε, υπάρχουν τρεις τρόποι χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σήμερα: μέσω εμπορικά διαθέσιμων εργαλείων (π.χ. ChatGPT), μέσω υπηρεσιών που μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε δικά μας εργαλεία και τέλος ανάπτυξη εντελώς νέων εργαλείων βασισμένων σε δικά μας δεδομένα.
Στη συνέχεια ο Δρ. Δασκαλάκης πέρασε στο θέμα της εκπαίδευσης του προσωπικού των επιχειρήσεων. «Πρέπει να υπάρχει βαθύτερη κατανόηση του τι κάνουν τα εργαλεία AI», είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
Όπως είπε, στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει σαφής σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά. Πρέπει να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις: τόσο προς το upskilling όσο και προς το reskilling, κατέληξε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ερευνητικό ίδρυμα «Αρχιμήδης» για την AI ενώ τόνισε ότι υπάρχει σημαντική ελληνική διασπορά στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης τόσο σε επίπεδο πανεπιστημίων όσο και σε επίπεδο μεγάλων επιχειρήσεων.
ΜΙΤ στην Ελλάδα
«Αν θέλουμε να παίξουμε στην α’ κατηγορία της τεχνητής νοημοσύνης, θα πρέπει να φτιάξουμε ένα “MIT” εδώ στην Ελλάδα», είπε για να συμπληρώσει ότι «έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό».
Αναφερόμενος στη στήριξη που θα πρέπει να υπάρχει για να «ανέβουμε κατηγορία» είπε ότι απαιτούνται 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για να μπούμε στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
Για το νομικό πλαίσιο που δημιουργείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, είπε ότι «καλό είναι να υπάρχει ένα πλαίσιο που θα βάζει τα όρια, πρέπει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί η ΑΙ».
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος/Γιώργος Πολύζος
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη