Η ΚΥΑ 79942/ΓΔ4/31-5-2019 (άρθρο 2 παράγραφος 2) προβλέπει ότι ελάχιστος αριθμός εφημερευόντων είναι ένας εκπαιδευτικός. Το ίδιο και το ΠΔ 104/1979. Το πρόβλημα δεν είναι τυπικό, της τήρησης των νομικών διατάξεων. Είναι ουσιαστικό εφόσον οι σχολικές μονάδες, απογυμνωμένες από μόνιμο προσωπικό, αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι αναπληρωτές είναι πλέον πλειοψηφία του συλλόγου διδασκόντων, δεν έχουν προσωπικό ώστε να καλύψουν με δύο εφημερεύοντες κάθε θερινή υπηρεσία!
Επίσης το Φ272/Δ2/8761/24-06-1982-ΥΠ.Ε.Π.Θ. ορίζει ότι σε περίπτωση σχολικής μονάδας με λιγότερες από 5 οργανικές θέσεις η εφημερία πραγματοποιείται κάθε 15 μέρες και όχι κάθε εβδομάδα. Με τα κενά να καλύπτονται πλέον σε τόσο μεγάλο βαθμό από αναπληρωτές, αν ψάξουμε θα βρούμε σχολικές μονάδες που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία! Έχει προβλεφθεί αυτό από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης; Αν υπάρχουν 4 πχ οργανικά ανήκοντες εκπαιδευτικοί σε κάποια σχολική μονάδα, οι 9 εφημερίες (=18 εφημερεύοντες βάσει του εγγράφου) θα χρειαστούν 5 υπηρεσίες από 3 εκπαιδευτικούς και 3 από τον τέταρτο!
Τα παραπάνω επισημαίνει με Έγγραφο της η Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής αναφορικά με τις εφημερίες των εκπαιδευτικών που ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των μικρών σχολείων απασχολούν πολλούς εκπαιδευτικούς με διπλές ή ακόμα και τριπλές θερινές εφημερίες
Η ανακοίνωση της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Δυτικής Αττικής
Για τις θερινές υπηρεσίες στα σχολεία
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι ο ΔΔΕ Δυτ. Αττικής Κωτσάκης, ζητά με έγγραφό του να υπάρχουν δύο συνάδελφοι σε κάθε θερινή υπηρεσία! Με το με Α.Π. 5639/17-6-2024 έγγραφο αναφέρει ότι «Υπενθυμίζεται ότι οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι δύο». Η έκπληξή μας οφείλεται στο ότι σε αντίστοιχη συζήτηση πέρσι την ίδια εποχή, όταν του ¨υπενθυμίσαμε¨ το ισχύον νομικό πλαίσιο που προβλέπει ότι ο ελάχιστος αριθμός εφημερευόντων καθηγητών είναι ένας (1), και όχι δύο (2), επομένως εξηγήσαμε ότι και το αντίστοιχο περσινό έγγραφο ήταν παράτυπο, μας είχε απαντήσει ότι το έγγραφο συντάχθηκε εκ παραδρομής διότι λόγω έλλειψης χρόνου χρησιμοποιήθηκε κάποιο από προηγούμενο έτος. Με βάση επομένως αυτές τις εξηγήσεις, περιμέναμε φέτος να υπάρχει προσαρμογή του εγγράφου στα ισχύοντα.
Συγκεκριμένα: Η ΚΥΑ 79942/ΓΔ4/31-5-2019 (άρθρο 2 παράγραφος 2) προβλέπει αυτό που προαναφέραμε (ελάχιστος αριθμός εφημερευόντων: ένας εκπαιδευτικός). Το ίδιο και το ΠΔ 104/1979. Το πρόβλημα δεν είναι τυπικό, της τήρησης των νομικών διατάξεων. Είναι ουσιαστικό εφόσον οι σχολικές μονάδες, απογυμνωμένες από μόνιμο προσωπικό, αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι αναπληρωτές είναι πλέον πλειοψηφία του συλλόγου διδασκόντων, δεν έχουν προσωπικό ώστε να καλύψουν με δύο εφημερεύοντες κάθε θερινή υπηρεσία! Αν επομένως πάμε σε μία αυστηρή εφαρμογή του εγγράφου του ΔΔΕ, θα πρέπει κάθε εκπαιδευτικός να είναι εφημερεύον δύο ή και τρεις φορές μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο!
Θα μπορούσε ο ΔΔΕ να αναφέρει στο έγγραφό του ότι ένας τουλάχιστον εφημερεύει (όπως άλλωστε προβλέπεται) και όπου υπάρχει δυνατότητα για πρόσθετο προσωπικό να δηλώνεται στη σχολική μονάδα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση συναδέλφων, γονέων και μαθητών. Με τον τρόπο αυτό όλοι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί υπηρετούν τη θερινή υπηρεσία και δεν υπάρχουν και ζητήματα διαφορών ως προς το ποιος έκανε εφημερία και ποιος όχι.
Επίσης το Φ272/Δ2/8761/24-06-1982-ΥΠ.Ε.Π.Θ. ορίζει ότι σε περίπτωση σχολικής μονάδας με λιγότερες από 5 οργανικές θέσεις η εφημερία πραγματοποιείται κάθε 15 μέρες και όχι κάθε εβδομάδα. Με τα κενά να καλύπτονται πλέον σε τόσο μεγάλο βαθμό από αναπληρωτές, αν ψάξουμε θα βρούμε σχολικές μονάδες στη Δυτική Αττική που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία! Έχει προβλεφθεί αυτό από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης; Αν υπάρχουν 4 πχ οργανικά ανήκοντες εκπαιδευτικοί σε κάποια σχολική μονάδα, οι 9 εφημερίες (=18 εφημερεύοντες βάσει του εγγράφου) θα χρειαστούν 5 υπηρεσίες από 3 εκπαιδευτικούς και 3 από τον τέταρτο!
Τέλος η παραλαβή των κλειδιών των σχολικών μονάδων από τα γραφεία της ΔΔΕ μπορεί να πραγματοποιηθεί από τους εφημερεύοντες των σχολείων της Ελευσίνας αλλά για τις υπόλοιπες περιοχές προκύπτει πρόβλημα, ειδικά για τις πλέον απομακρυσμένες. Τι έχει προβλέψει η Διεύθυνση για έναν εφημερεύοντα καθηγητή σε σχολείο των Μεγάρων, της Νέας Περάμου, των Βιλίων ή των Ερυθρών; Ότι αν ο τόπος κατοικίας του είναι στο Δήμο που εδράζεται η σχολική μονάδα που υπηρετεί, θα πρέπει να διανύσει την απόσταση σχολείο – Διεύθυνση 4 φορές σε μία ημέρα; Έχει προβλέψει ότι θα καταβάλει οδοιπορικά για όποιο σχολείο ανήκει σε άλλο Δήμο; Θεωρούμε ότι τέτοια πρακτικά ζητήματα πρέπει να λυθούν από τη Διεύθυνση σε συνεργασία με τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των σχολικών μονάδων, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία και τα περιττά έξοδα για τους εφημερεύοντες.
Ζητάμε:
- Να ανακοινοποιηθεί το έγγραφο θερινών υπηρεσιών στο ορθό με βάση τα προβλεπόμενα, όπως εκτέθηκε παραπάνω.
- Να υπάρξει πρόβλεψη για τις σχολικές μονάδες με λιγότερες από 5 οργανικές θέσεις (εφημερία ανά δεκαπενθήμερο).
- Να βρεθούν λύσεις για την παραλαβή των κλειδιών για τις απομακρυσμένες σχολικές μονάδες.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ιωαννίδης Τάσος
Η Γραμματέας του Δ.Σ. Γκούμα Ιωάννα
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη