«Εμείς οι διδάσκοντες του Gymnasium Steglitz αγαπούμε την ελληνική ιστορία και πολιτισμό, τους ανθρώπους, τη φιλοξενία των Ελλήνων, και προσπαθούμε –επιτυχώς, τολμούμε να επαιρόμαστε– να μεταδώσουμε τον ενθουσιασμό και την έμπνευση που μας προσφέρουν στους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Οκτώ παιδιά είχαν ετοιμάσει παρουσίαση σε μορφή ακουστικού οδηγού για διάφορα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Σε αντίθεση με τους συμμαθητές τους, δεν μπόρεσαν να παρουσιάσουν, ούτε καν να δουν τα εκθέματα, για τα οποία εργάστηκαν, παρά μόνον επί τροχάδην».
Σ’ αυτή την παράγραφο επιστολής που εστάλη στις 18 Ιουλίου προς τη διοίκηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με την υπογραφή 4 καθηγητών (Catrin Dathe, Andreas Roestel, Karen Kursawe, Αννα Σαββαντίδου) «και εκ μέρους των 61 μαθητών της Β’ Λυκείου» του δημόσιου Γυμνασίου/Λυκείου του Βερολίνου Gymnasium Steglitz, συνοψίζονται η απογοήτευση και η πικρία τους για τη χαμένη ευκαιρία των μαθητών τους να περάσουν μερικές ώρες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Όπως εξηγούν οι ίδιοι, το σχολείο στο οποίο εργάζονται «περιλαμβάνει ένα Τμήμα Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών (Altsprachliches Gymnasium) και ένα δίγλωσσο Τμήμα Γερμανοελληνικών Σπουδών (Κρατικό Ευρωπαϊκό Σχολείο Βερολίνου, Staatliche Europa Schule Berlin). Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ασχολούνται εντατικά με την Αρχαιότητα μαθαίνοντας Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά, αλλά και διδασκόμενοι Νέα Ελληνικά στο δίγλωσσο τμήμα. Κάθε χρόνο, η Β’ Λυκείου πραγματοποιεί μια εκπαιδευτική εκδρομή στην Ελλάδα, ώστε να γνωρίσει από κοντά την ιστορία, τα μνημεία και τον πολιτισμό τόσο της αρχαίας όσο και της σύγχρονης Ελλάδας. Οι μαθητές ετοιμάζονται εντατικά για την εκδρομή αυτή κατά τη διάρκεια όλου του σχολικού έτους υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών(...). Φέτος η εκδρομή μας πραγματοποιήθηκε από 10 έως 20 Απριλίου. Δυστυχώς βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια απαράδεκτη κατάσταση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο».
Τι τους συνέβη;
Ό,τι έχουμε συχνά επισημάνει στην «Εφ.Συν.» για τα νέα ήθη και έθη που έφερε στον τρόπο λειτουργίας του ΕΑΜ η μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου μετά την εφαρμογή του Ν. 5021/2023 - όπως άλλωστε και στη λειτουργία των άλλων 4 εμβληματικών μουσείων της χώρας που είχαν την ίδια τύχη. Τον Μάιο π.χ. επισημαίναμε πως στη «χαρτογράφηση» της κατάστασης των 5 μουσείων που έκαναν όσοι εργαζόμενοι στα μουσεία και υπάλληλοι του ΥΠΠΟ διατηρούν στο Facebook τη σελίδα «Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια Μουσεία #standwithgreekstatemuseums» και, με αφορμή, τότε, την εμπειρία ενός έτους λειτουργίας ως ΝΠΔΔ, διαπίστωναν, ειδικά για το ΕΑΜ: «Όλο το Πάσχα και έως χθες το Μουσείο λειτουργούσε με μονή βάρδια, δηλαδή έκλεινε το μεσημέρι, ενώ είχε και τις μισές αίθουσες κλειστές! Σήμερα 15 Μαΐου είναι η πρώτη μέρα του Μουσείου με ωράριο ώς τις 20.00, με κάποιες αίθουσες να παραμένουν κλειστές. Τι σημαίνει αυτό; Δηλαδή πήγαν επισκέπτες που βρήκαν την πόρτα κλειστή μετά τις 16.00 ή πλήρωσαν εισιτήριο και δεν μπορούσαν να δουν τη συλλογή του κυκλαδικού πολιτισμού ή τη συλλογή αγγείων».
Αυτή ακριβώς ήταν και η περίπτωση των καθηγητών του γερμανικού σχολείου και των 61 μαθητών τους. Διότι όπως καταγγέλλουν:
«Το Σάββατο 13 Απριλίου το μουσείο-ναυαρχίδα του ελληνικού πολιτισμού:
- Ήταν κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως μας ειπώθηκε, από τις 4 το απόγευμα. Και αυτό στα μέσα Απριλίου, σε μια εποχή κατά την οποία ο πολιτιστικός τουρισμός βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Έτσι βρεθήκαμε 61 μαθητές και 4 συνοδοί καθηγητές σχεδόν προ κεκλεισμένων θυρών!
- Σχεδόν διότι είχαμε παράθυρο επίσκεψης στις 15.30! Η υπεύθυνη υπηρεσία μάς το είχε δώσει μόλις στα μέσα Μαρτίου. Κι ενώ είχαν επαφή με το ταξιδιωτικό μας γραφείο, δεν μας ειδοποίησαν –έστω την ίδια μέρα– για το κλείσιμο στις 16.00, γεγονός που μας ωθεί στην εντύπωση ότι δεν ήταν τόσο έκτακτο το κλείσιμο του μουσείου νωρίς. Αν είχαμε γνώση του περιορισμένου ωραρίου, θα μπορούσαμε αυθημερόν να τροποποιήσουμε το πρόγραμμά μας επισκεπτόμενοι το Εθνικό Μουσείο το πρωί και αφήνοντας για το απόγευμα π.χ. την Αρχαία Αγορά ή τον Κεραμεικό που ήταν ανοικτά ως τις 20.00.
- Προς κατάπληξή μας η ιστοσελίδα δεν ήταν ενημερωμένη σχετικά με τις ώρες λειτουργίας, δίνοντας ως ισχύουσες ώρες έως 20.00, ακόμη και αφού έκλεισε το μουσείο!
- Εκτός των παραπάνω, το κλείσιμο πολλών αιθουσών του μουσείου (ελληνιστική, ρωμαϊκή τέχνη, αγγεία, αιγυπτιακή τέχνη) μοιάζει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση και δείχνει έλλειψη εκτίμησης των πολιτιστικών αγαθών τα οποία φυλάσσονται εκεί, αλλά και έλλειμμα σεβασμού προς τους πολυάριθμους επισκέπτες του».
Διευκρίνιση
Στο κλείσιμο της επιστολής τους έχει ενδιαφέρον ότι οι καθηγητές αισθάνονται υποχρεωμένοι να τονίσουν ότι αυτά που συνάντησαν στο ΕΑΜ «δεν συνιστούν τον κανόνα της συνολικής μας εμπειρίας στην Ελλάδα. Σε όλους ανεξαιρέτως τους άλλους χώρους και μουσεία οι εμπειρίες μας ήταν θετικές, με κανονικές ώρες λειτουργίας, σωστές πληροφορίες στο διαδίκτυο και φιλικότατη υποδοχή από τους υπαλλήλους». Ενδεικτικά παραθέτουν 26 από τους σταθμούς της εκδρομής τους, όλοι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία στους οποίους συνάντησαν εύρυθμες συνθήκες λειτουργίας. Αν κάτι λέει αυτό, μόνον ένας από αυτούς τους σταθμούς λειτουργεί με τη μορφή του ΝΠΔΔ, το Μουσείο της Ακρόπολης.
Όσο για το ΕΑΜ, κάποιες αίθουσές του παραμένουν και σήμερα κλειστές, ενώ στην ιστοσελίδα μπορεί να βρει κάποιος το ωράριο που, πράγματι, από τις 15 Μαΐου (έως και τις 31 Οκτωβρίου) έχει εξορθολογιστεί: Από Τετάρτη έως Δευτέρα ισχύει το 08.00-20.00 και τις Τρίτες το 13.00-20.00- αν και από την 1η Νοεμβρίου θα επιστρέψει στο -παράλογο για ένα τόσο εμβληματικό μουσείο- ωράριο 08.30-15.30. Αυτό όμως δεν αλλάζει την εντύπωση ούτε αποζημιώνει τους μαθητές του Gymnasium Steglitz που μπόρεσαν να επισκεφθούν το Μουσείο μόλις για ένα μισάωρο.
Πηγή: efsyn.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη