α.ι
Το έχουμε δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όμως πλέον είναι πραγματικότητα!

Όλα τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, ακόμη και τα πιο εξελιγμένα όπως το ChatGPT, εξαρτώνται από το ίδιο υλικό, το οποίο βασίζεται στο πυρίτιο και αποτελεί το θεμέλιο της Πληροφορικής από τη δεκαετία του 1950. Τι θα γινόταν όμως αν οι υπολογιστές μπορούσαν να διαμορφωθούν από ζωντανή βιολογική ύλη;

Ερευνητές από τον ακαδημαϊκό και τον εμπορικό τομέα, βλέποντας με επιφύλαξη τις αυξανόμενες απαιτήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης για αποθήκευση δεδομένων και ενέργεια, εστιάζουν πλέον σε ένα αναπτυσσόμενο επιστημονικό πεδίο γνωστό ως "Biocomputing".

Η συγκεκριμένη προσέγγιση χρησιμοποιεί Συνθετική Βιολογία, όπως μικροσκοπικά σμήνη κυττάρων, τα οποία καλλιεργούνται στο εργαστήριο και ονομάζονται οργανοειδή, προκειμένου να δημιουργήσουν την απαιτούμενη "αρχιτεκτονική" ενός υπολογιστή.

Πρωτοπόροι αυτής της ιδέας είναι οι ερευνητές μιας ελβετικής εταιρείας με το όνομα FinalSpark, η οποία φέτος έκανε το ντεμπούτο της "Neuroplatform", μια πλατφόρμα υπολογιστή που τροφοδοτείται από οργανοειδή ανθρώπινου εγκεφάλου.

Προς το παρόν είναι η μοναδική εταιρεία παγκοσμίως που επιχειρεί κάτι ανάλογο και που, βάσει των ιδρυτών της, στόχος της είναι η αναζήτηση ενός περιβαλλοντικά βιώσιμου τρόπου υποστήριξης της Τεχνητής Νοημοσύνης, προκειμένου να χρειάζεται 100.000 φορές λιγότερη ενέργεια από ότι χρησιμοποιεί σήμερα.

Πώς λειτουργεί το όλο εγχείρημα;

Η Neuroplatform χρησιμοποιεί μια σειρά από μονάδες επεξεργασίας, οι οποίες φιλοξενούν τέσσερα σφαιρικά εγκεφαλικά οργανοειδή το καθένα. Κάθε οργανοειδές (πλάτους 0,5 χιλιοστών) συνδέεται με οκτώ ηλεκτρόδια που διεγείρουν ηλεκτρικά τους νευρώνες μέσα στη ζωντανή σφαίρα. Αυτά τα ηλεκτρόδια συνδέουν επίσης τα οργανοειδή με τα συμβατικά δίκτυα υπολογιστών. 

Οι νευρώνες στέλνουν επιλεκτικά στο νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη με σκοπό να μιμηθούν το φυσικό σύστημα ανταμοιβής του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αυτές οι δίδυμες ρυθμίσεις (θετικές ανταμοιβές ντοπαμίνης και ηλεκτρική διέγερση) ουσιαστικά εκπαιδεύουν τους νευρώνες των οργανοειδών, ωθώντας τους να σχηματίσουν νέα μονοπάτια και συνδέσεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίο μαθαίνει ένας ζωντανός ανθρώπινος εγκέφαλος.

Τα οργανοειδή και η συμπεριφορά τους μεταδίδονται ζωντανά 24 ώρες την ημέρα για να τα παρατηρήσουν οι ερευνητές και οποιοσδήποτε άλλος το επιθυμεί στον παρακάτω σύνδεσμο: https://finalspark.com/live/

Θανάσης Κοπάδης 

Μαθηματικός - Συγγραφέας 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kinimatografos_151218.jpg
ΑΠΘ - Φοιτητές τμήματος Κινηματογράφου: «Να συσταθεί εκπαιδευτικός κλάδος ΠΕ Κινηματογράφου»
«Από την ίδρυση των καλλιτεχνικών σχολείων έως και σήμερα οι απόφοιτοι της Σχολής μας, εργάζονται μόνο ως ωρομίσθιοι καθηγητές καθώς δεν έχει...
ΑΠΘ - Φοιτητές τμήματος Κινηματογράφου: «Να συσταθεί εκπαιδευτικός κλάδος ΠΕ Κινηματογράφου»