μαστροδημητης
Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της

Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Δ. Μαστροδημήτρη, όπως αναφέρει η ΠΕΦ.

Ποιος ήταν ο Παναγιώτης Δ. Μαστροδημήτρη

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων εκφράζει τη βαθιά της θλίψη της για τον θάνατο (23-8-2024) του Ομότιμου Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Δ. Μαστροδημήτρη.

Ο Π.Δ. Μαστροδημήτρης γεννήθηκε στο Μαντούδι Εύβοιας, το 1934. Κατά τα έτη 1957 και 1970 ανακηρύχθηκε αντίστοιχα πτυχιούχος και διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Δίδαξε αρχικά στη Μέση Εκπαίδευση (1961-1968). Διετέλεσε Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1972-1975) και επίσης Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Διευθυντής του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975-2001).

Παράλληλα με το πολυετές διδακτικό έργο του πλούσιο είναι και το συγγραφικό και επιστημονικό του έργο. Ασχολήθηκε με τη  μεθοδολογία των φιλολογικών σπουδών (θεωρητικά ζητήματα, τεχνικές έρευνας, βιβλιογραφία, βιβλιολογία κ.λπ.), γραμματολογία (σύνθετη ιστορικοερμηνευτική προσέγγιση φαινομένων και έργων, συγκριτολογικές θεωρήσεις, ειδολογικές διακρίσεις κ.λπ.), φιλολογική κριτική (αποκατάσταση και εκδοτική των κειμένων, αποδελτιώσεις, ερμηνεία κ.λπ.) και λογοτεχνική κριτική (αισθητική ανάλυση και αξιολογία). Έλαβε μέρος σε πολλά επιστημονικά Συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για τη μεγάλη του προσφορά στα ελληνικά Γράμματα και τον Πολιτισμό τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο δοκιμίου του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη (1989), για το βιβλίο του Πέντε δοκίμια για τη νεοελληνική πεζογραφία, και με το κρατικό λογοτεχνικό βραβείο δοκιμίου-κριτικής (1992), για το βιβλίο του Προοπτικές και Προσεγγίσεις.                                 

Υπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών Συλλόγων και Ενώσεων (Όμιλος Μελέτης του Ελληνικού Διαφωτισμού, Εταιρεία Βυζαντινών Σπουδών, Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών, Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Φ.Σ. «Παρνασσός», Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος και πρόεδρος της Δ.Ε. του «Ιδρύματος Κωστή Παλαμά», Εταιρεία Συγγραφέων, Istituto Siciliano di Studi Bizantini e Neoellenici «Bruno Lavagnini» στο Παλέρμο, Accademia del Mediterraneo στη Ρώμη, Société des Études Néo-helléniques στο Παρίσι κ.ά.).     

Στην Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων έκανε την τιμή να είναι ενεργό μέλος της, να συμμετέχει με εισηγήσεις σε Συνέδρια και επιστημονικές εκδηλώσεις της και να ενισχύει τις προσπάθειές της για αναβάθμιση των Ανθρωπιστικών Σπουδών στη χώρα μας. Αναγνωρίζοντας τη συνολική προσφορά του η Ένωσής μας οργάνωσε προς τιμήν του ειδική εκδήλωση.

Το έργο του Παναγιώτη Μαστροδημήτρη θα διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη του.  Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων τον αποχαιρετά με θλίψη και σεβασμό και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παιδδια
«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»: Μία άποψη για τα Ωνάσεια σχολεία
Τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία ιδρύονται με βάση τις κατευθύνσεις της κυβερνητική πολιτικής εντείνοντας την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών
«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»: Μία άποψη για τα Ωνάσεια σχολεία
paideias
Υπουργείο Παιδείας: Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τις άδειες άνευ αποδοχών σε εκπαιδευτικούς
Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Υπουργείο Παιδείας: Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τις άδειες άνευ αποδοχών σε εκπαιδευτικούς