Εναν χρήσιμο οδηγό για τις Εξετάσεις της Β' περιόδου 2024 για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας οι οποίες θα διεξαχθούν το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024 και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 για την πιστοποίηση της γνώσης των γλωσσών Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής και Τουρκικής, ετοίμασε το alfavita.gr.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους μέχρι την Δευτέρα 7-10-2024 και ώρα 23.59.
Το πρόγραμμα
Οι περιοχές εξέτασης και οι γλώσσες
Οι προδιαγραφές βάσει των οποίων θα γίνουν οι εξετάσεις
Τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι προτού καταθέσουν αιτήσεις
Α) Να έχουν εκδώσει και να έχουν πληρώσει το παράβολο Δημοσίου (e-paravolo) για το αντίστοιχο επίπεδο εξέτασης της γλώσσας που επιθυμούν. Η δημιουργία του e-paravolo πραγματοποιείται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων www.gsis.gr ή μέσω Κ.Ε.Π. Η πληρωμή του πραγματοποιείται για μη πιστοποιημένους χρήστες μέσω Τράπεζας ή Ε.Λ.Τ.Α. Οι πιστοποιημένοι χρήστες μπορούν να καταβάλουν το ποσό του παραβόλου μέσω πιστωτικής/προπληρωμένης/χρεωστικής κάρτας των Ελληνικών Τραπεζών.
Τα ποσά των παραβόλων ανά επίπεδο είναι τα εξής:
α. 80 ευρώ για την ενιαία διαβαθμισμένη εξέταση των επιπέδων Β1 + Β2
β. 100 ευρώ για την ενιαία διαβαθμισμένη εξέταση των επιπέδων Γ1 + Γ2
Επισημαίνεται ότι αναλόγως με τον τρόπο πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου για τις Εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας απαιτείται διαφορετικός χρόνος για τη δέσμευσή του από τον αρμόδιο υπάλληλο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Δ.Ε.). Για παράδειγμα, εάν η πληρωμή του ηλεκτρονικού παραβόλου γίνεται μέσω πιστωτικής/προπληρωμένης/χρεωστικής κάρτας, η δέσμευσή του από τη Δ.Δ.Ε. γίνεται άμεσα. Ενώ, εάν η πληρωμή του ηλεκτρονικού παραβόλου γίνεται μέσω Τράπεζας ή ΕΛΤΑ, για τη δέσμευσή του απαιτούνται αναλόγως δύο με τρεις εργάσιμες ημέρες.
Β) Να συγκεντρώσουν (και σε ηλεκτρονική μορφή αρχείων τύπου pdf) και να μεταφορτώσουν στην ηλεκτρονική αίτησή τους όλα τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά, δηλαδή:
1. Ένα έγγραφο ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα ή άλλο νόμιμο ισχύον έγγραφο ταυτοπροσωπίας όπως διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο ασθενείας, με το οποίο πιστοποιείται το όνομα πατρός του υποψηφίου και το οποίο φέρει επικυρωμένη πρόσφατη φωτογραφία). Για ανηλίκους υποψήφιους κάτω των δώδεκα ετών, που δεν είναι κάτοχοι δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου συναφούς δημοσίου εγγράφου, ως έγγραφο ταυτοπροσωπίας ισχύει η βεβαίωση ταυτοπροσωπίας από το Δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι, ή από τα Κ.Ε.Π. Για αλλοδαπούς υποψήφιους, εφόσον είναι πολίτες Κράτους – Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φωτοτυπία του δελτίου ταυτότητας ή του διαβατηρίου, ενώ στις άλλες περιπτώσεις φωτοτυπία διαβατηρίου ή άλλου εγγράφου βάσει του οποίου επιτρέπεται η είσοδός τους στη χώρα ή εγγράφων που έχουν εκδώσει οι αρμόδιες ελληνικές αρχές.
2. Αποδεικτικό πληρωμής παραβόλου δημοσίου (e-παράβολο) όπου αναγράφεται ο Κωδικός Παραβόλου.
3. Στην περίπτωση ανηλίκου υποψηφίου (<18 ετών), υπογεγραμμένη δήλωση του γονέα ή του τρίτου που έχει την επιμέλειά του στην οποία θα δηλώνει την ιδιότητά του (ως προς την επιμέλεια του υποψηφίου) και ότι υποβάλει εκ μέρους του την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής του στις εξετάσεις του ΚΠΓ. Η δήλωση μπορεί να είναι έγγραφη και υπογεγραμμένη ή έγγραφη και θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής ή ηλεκτρονική (εκδοθείσα μέσω της διαδικτυακής πύλης Gov.gr). Σε περίπτωση που η δήλωση είναι έγγραφη και υπογεγραμμένη, απαιτείται και το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή το διαβατήριο του δηλούντος.
4. Στην περίπτωση υποψηφίου ατόμου με αναπηρία (Α.με.Α) και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, ανάλογα με την περίπτωση της αναπηρίας ή της μαθησιακής δυσκολίας και σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 3699/2008 (Α’ 199) όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 53 του ν. 4823/2021 (Α΄ 136), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αξιολογική έκθεση/διάγνωση γνωμάτευση από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή από Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Πιστοποίησης Αναπηρίας της παρ. 2 του άρθρου 17 του ν. 4058/2012 (Α’ 63), ή από Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) (πρώην Κ.Ε.Σ.Υ.), ή από Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (Κο.Κ.ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) ή από Κέντρο Ψυχικής Υγείας ή από το Παιδικό Αναπτυξιακό Κέντρο «Μιχαλήνειο» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, από τα οποία να προκύπτει η συγκεκριμένη πάθηση την οποία επικαλείται και οι ειδικές ανάγκες που αντιμετωπίζει ή/και, προκειμένου για υποψηφίους με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες η ειδική μαθησιακή δυσκολία του υποψηφίου με λεπτομερή περιγραφή της κατάστασης και των ιδιαίτερων δυσκολιών του. Στην περίπτωση υποψηφίου ατόμου με αναπηρία (Α.με.Α) χωρίς πιστοποίηση από ΚΕ.Π.Α. ή Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Πιστοποίησης Αναπηρίας και μέχρις ότου πιστοποιηθεί, γίνονται δεκτές γνωματεύσεις από δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του ν. 4823/2021 (Α΄ 136), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
5. Στην περίπτωση αλλοδαπού υποψηφίου από μη κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος δεν έχει αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια και έχει νομίμως τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα, ισχύουσα άδεια διαμονής στην Ελλάδα.
Γ) Να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους έως τη Δευτέρα 7-10-2024 και ώρα 23.59, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής καταχώρισης αιτήσεων υποψηφίων, η οποία είναι προσπελάσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://kpg.it.minedu.gov.gr/
ακολουθώντας τις οδηγίες που περιγράφονται αναλυτικά στο σχετικό αναρτημένο εγχειρίδιο (manual).
Συνοψίζοντας, επισημαίνεται ότι η λήξη της προθεσμίας της υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής στις Εξετάσεις για την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (Δευτέρα 7-10-2024 και ώρα 23.59) ισχύει για όλες τις ενέργειες που απαιτούνται από τον υποψήφιο, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η καταχώριση και υποβολή της αίτησής του ως μη οριστικοποιημένης. Δηλαδή πριν την υποβολή της αίτησης, ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει ορθά τα ονομαστικά του στοιχεία, καθώς και την εξεταζόμενη γλώσσα, το εξεταζόμενο επίπεδο και την περιοχή εξέτασης που επιθυμεί, να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία έκδοσης και πληρωμής του παραβόλου για το αντίστοιχο επίπεδο εξέτασης της γλώσσας που επιθυμεί και να έχει συγκεντρώσει (και σε ηλεκτρονική μορφή) όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία θα πρέπει να μεταφορτώσει στην ηλεκτρονική αίτησή του. Ο υποψήφιος δεν απαιτείται να μεταβεί στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την υποβολή δικαιολογητικών και την οριστικοποίηση της αίτησής του, καθώς η όλη διαδικασία είναι εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική και γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος καταχώρισης των αιτήσεων συμμετοχής στις εξετάσεις του ΚΠΓ.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Επισημαίνεται ότι για την επιτυχή υποβολή της ηλεκτρονικής του αίτησης ο υποψήφιος θα πρέπει να επιλέξει το πεδίο «ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ» προκειμένου η αίτηση του να αποσταλεί ηλεκτρονικά στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της επιλογής του, για να ελεγχθεί και να οριστικοποιηθεί, ειδάλλως η αίτηση θεωρείται ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΗ και δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί και να οριστικοποιηθεί από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχει επιλέξει.
Ο έλεγχος των στοιχείων που αναφέρονται στις ηλεκτρονικές αιτήσεις των υποψηφίων και των απαραίτητων δικαιολογητικών που έχουν μεταφορτώσει οι υποψήφιοι στην ηλεκτρονική αίτησή τους, η δέσμευση του παραβόλου των εξέταστρων, καθώς και η οριστικοποίηση των αιτήσεων των υποψηφίων πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες Επιτροπές ελέγχου δικαιολογητικών και αιτήσεων συμμετοχής υποψηφίων που λειτουργούν στις έδρες των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος καταχώρισης αιτήσεων των υποψηφίων. Κατ’ εξαίρεση, στις Επιτροπές ελέγχου δικαιολογητικών και αιτήσεων συμμετοχής υποψηφίων που λειτουργούν στις έδρες των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Σύρου, Ρόδου και Έβρου ορίζονται βοηθοί γραμματείς, ένας για κάθε μία από τις περιοχές Λήμνου, Άνδρου, Πάρου, Νάξου, Μήλου, Θήρας, Κω, Καλύμνου και Ορεστιάδας, διοικητικός υπάλληλος ή εκπαιδευτικός που υπηρετεί σε σχολείο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Μετά την οριστικοποίηση της αίτησης από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος αυτής), ο υποψήφιος ενημερώνεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος καταχώρισης αιτήσεων συμμετοχής για την οριστικοποίηση της αίτησής του και λαμβάνει μέσω αυτού το «ΔΕΛΤΙΟ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ» σε ηλεκτρονική μορφή.
Η βαθμολόγηση της απόδοσης των υποψηφίων
Μετά τη διενέργεια των εξετάσεων, λειτουργούν δυο βαθμολογικά κέντρα. Το ένα βρίσκεται στην Αθήνα, στεγάζεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο του κεντρικού κτηρίου του Υπουργείου Παιδείας. Η επιτροπή του κέντρου λειτουργεί με μέλη της ΚΕΕ και της διοίκησης του Υπουργείου. Το βαθμολογικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και λειτουργεί με μέλη της ΚΕΕ, της διοίκησης του Υπουργείου και έμπειρους εκπαιδευτικούς στους οποίους ανατίθεται η εργασία αυτή. Τα δυο βαθμολογικά κέντρα συγκεντρώνουν όλα τα τετράδια και τα έντυπα δοκιμασιών και απαντήσεων των υποψηφίων για τις γλώσσες που είναι υπεύθυνα.
Σε οργανωτικό επίπεδο, σε κάθε βαθμολογικό κέντρο υπάρχουν επίσης Συντονιστές της διαδικασίας της βαθμολόγησης, που καθοδηγούν τους βαθμολογητές ως προς τη σωστή χρήση των κριτηρίων αξιολόγησης για τα γραπτά και τις αποδεκτές απαντήσεις στα ερωτήματα ανοικτού τύπου των Ενοτήτων 1 και 3, ελέγχουν τις βαθμολογικές διαφορές κτλ.).
Η γραμματεία του βαθμολογικού κέντρου οργανώνει τα τετράδια με τα γραπτά των υποψηφίων σε πακέτα των 50, τα οποία αριθμούνται. Με τον ίδιο τρόπο οργανώνονται και τα απαντητικά φυλλάδια των Ενοτήτων 1 και 3. Οι βαθμολογητές καλούνται να βαθμολογήσουν τα τετράδια των υποψηφίων με τα γραπτά της Ενότητας 2 καθώς και τις σύντομες απαντήσεις (ανοικτά ερωτήματα) στα φυλλάδια των Ενοτήτων 1 και 3. Η βαθμολόγηση του κάθε τετραδίου γίνεται από δύο βαθμολογητές, ενώ των φυλλαδίων από έναν. Όταν ολοκληρωθεί η βαθμολόγηση και ο έλεγχος των εντύπων αξιολόγησης και των απαντητικών φυλλαδίων, αυτά εισάγονται στο σύστημα OMR (Optical Mark Reader) ώστε να κατοχυρωθούν οι βαθμολογίες.
Τα δεδομένα της βαθμολογίας τα διαχειρίζεται το τμήμα Μηχανοργάνωσης του Υπουργείου. Τα δεδομένα που συλλέγει τα προωθεί στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου, η οποία προβαίνει και στην έκδοση των αποτελεσμάτων με πίνακα επιτυχίας, ο οποίος κυρώνεται από τον ίδιο τον Υπουργό. Με βάση τον πίνακα αυτό, χορηγείται στους επιτυχόντες κάθε επιπέδου η πιστοποίηση, δηλαδή χορηγείται το ΚΠΓ, το οποίο εκδίδεται δίγλωσσο. Η παραλαβή των πιστοποιητικών γίνεται από τη Διεύθυνση ή το Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου ο/η υποψήφιος/α είχε υποβάλει την αίτησή του/της. Οι υποψήφιοι ενημερώνονται για την αναλυτική και συνολική τους βαθμολογία από τις Διευθύνσεις ή τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου είχαν υποβάλει την αίτησή τους ή από την ιστοσελίδα του ΚΠΓ με τη χρήση προσωπικού κωδικού πρόσβασης
Το σύστημα αξιολόγησης για το ΚΠΓ και εκπόνηση «θεμάτων»Η ανάπτυξη του συστήματος αξιολόγησης και της εκπόνησης των οργάνων μέτρησης της γλωσσομάθειας ανατέθηκε εξ αρχής στα δυο μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου λειτουργούν Τμήματα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών και θεραπεύουν τις επιστήμες που υποστηρίζουν την εκπαίδευση στις έξι γλώσσες που εξετάζονται με σκοπό τη χορήγηση του ΚΠΓ, το οποίο φέρει τη σφραγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Το σύστημα εξετάσεων υιοθέτησε τις αρχές του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες (ΚΕΠΑ) του Συμβουλίου της Ευρώπης, και οι ομάδες έργου των γλωσσών σε Τμήματα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών των δύο πανεπιστημίων παρήγαγαν, μετά από ερευνητικό έργο, λεπτομερής περιγραφητές ικανοτήτων κατανόησης και παραγωγής γραπτού και προφορικού λόγου, καθώς και γραπτής και προφορικής διαμεσολάβησης, στη βάση της εξάβαθμης κλίμακας γλωσσομάθειας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι περιγραφητές που αναπτύσσονταν σταδιακά, εγκρίνονταν από την ΚΕΕ, όπως άλλωστε και οι κοινές προδιαγραφές για τις εξετάσεις στις έξι γλώσσες που παρήγαγαν οι πανεπιστημιακές ομάδες. Το σύστημα αξιολόγησης για το ΚΠΓ ελέγχει ή πιο σωστά «μετρά» τον βαθμό ή το επίπεδο γλωσσομάθειας των εξεταζόμενων και πιο συγκεκριμένα την ικανότητα των υποψηφίων να κατανοούν γραπτό και προφορικό λόγο, να μιλούν και να γράφουν, αλλά και να λειτουργούν διαμεσολαβητικά, μεταφέροντας πληροφορίες από την Ελληνική στην ξένη γλώσσα. Μετρά επίσης το βαθμό επίγνωσης που έχουν οι υποψήφιοι για το πώς (με ποιον τρόπο και με ποια μέσα), χρησιμοποιείται η γλώσσα στην οποία εξετάζονται σε ποικίλα κοινωνικά περιβάλλοντα και πλαίσια λόγου. Οι εξετάσεις κάθε μιας γλώσσας του ΚΠΓ, για πιστοποίηση σε ένα από τα έξι επίπεδα γλωσσομάθειας, αποτελείται από 4 Ενότητες:
Για κάθε ενότητα κάθε επιπέδου εξετάσεων εκπονούνται «θέματα», δηλαδή ολοκληρωμένα τεστ –ο επιστημονικός όρος για το οποίο είναι «όργανο μέτρησης γλωσσομάθειας». Κάθε τεστ περιλαμβάνει δοκιμασίες που εκπονούνται από ειδικούς βάσει των προδιαγραφών του συστήματος. Οι δοκιμασίες στηρίζονται σε πολυτροπικά κείμενα ή/και εικόνες από όπου έλκονται προδιαγεγραμμένος για κάθε επίπεδο αριθμός ερωτημάτων (items). Τα ερωτήματα ελέγχονται με ποιοτικές και ποσοτικές μεθόδους ανάλυσης πριν και μετά την χρήση τους σε πραγματικό κοινό υποψηφίων. | |
΄Εξι 6 βήματα βοήθειας από το ΕΚΠΑ για να προετοιμαστεί ο υποψήφιος για τις εξετάσειςΔειτε περισσότερα: https://rcel2.enl.uoa.gr/kpg/index.htm Βοηθήστε τα παιδιά σας να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις του ΚΠΓ στο σπίτι, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
|
Οδηγός για γονείς
Το ΚΠΓ, ως εξεταστικό σύστημα σχεδιασμένο στην Ελλάδα και με βάση την ελληνική πραγματικότητα, είναι από τα λίγα συστήματα που επιχειρεί να εδραιώσει μια σχέση επικοινωνίας με τους γονείς των υποψηφίων με σκοπό τη συνεχή ενημέρωσή τους.
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ
Σε τι χρησιμεύει στο παιδί σας η πιστοποίηση γλωσσομάθειας;
Η γνώση ξένων γλωσσών είναι πολύ χρήσιμο εφόδιο για τον καθένα μας. Με ένα πιστοποιητικό γλωσσομάθειας μπορούμε να αποδείξουμε σε κάποιον το πόσο καλά γνωρίζουμε μια γλώσσα και αποτελεί κύριο προσόν για: Επαγγελματική αποκατάσταση (τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό) Είσοδο σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα πανεπιστημίων του εσωτερικού και του εξωτερικού Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο πιστοποιητικό για το παιδί σας; Επιλέγοντας το κατάλληλο πιστοποιητικό για το παιδί σας, καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα: Να είναι αναγνωρισμένο Να είναι έγκυρο και αξιόπιστο Να είναι αδιάβλητο Να είναι οικονομικό Να προετοιμάζει το παιδί μου για την καθημερινή χρήση της γλώσσας Να γίνεται εύκολα η διαδικασία εγγραφής του παιδιού μου Να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στο υλικό των εξετάσεων
Πότε είναι καλό το παιδί σας να αρχίσει να δίνει εξετάσεις για πιστοποίηση γλωσσομάθειας
Πολλοί γονείς στην Ελλάδα ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν σε εξετάσεις για να εξοικειώνονται με τις συνθήκες εξέτασης από μικρή ηλικία. Το ΚΠΓ ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή, και προβλέπει πιστοποίηση για στοιχειώδη και βασική γνώση της ξένης γλώσσας (Επίπεδο Α), σχεδιάζοντας και εξετάσεις που απευθύνονται σε μικρά παιδιά
Το παιδί σας ξέρει σίγουρα να μιλά μια ξένη γλώσσα εάν έχει αποκτήσει ένα πιστοποιητικό γλωσσομάθειας;
Το να κατέχω ένα πιστοποιητικό που βεβαιώνει επίσημα τη γνώση μου σε αυτή τη γλώσσα δεν σημαίνει πάντα ότι γνωρίζω καλά και τη συγκεκριμένη ξένη γλώσσα. Η γνώση μιας ξένης γλώσσας είναι ζωντανή, εξελίσσεται και δε σταματά ούτε και εξασφαλίζεται αποκλειστικά με την απόκτηση ενός πιστοποιητικού που αποδόθηκε σε κάποιον σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μιλάω μια ξένη γλώσσα σημαίνει επικοινωνώ συνεχώς με αυτή τη γλώσσα και τη χρησιμοποιώ με βάση τις ανάγκες μου. Μπορώ δηλαδή: Να καταλαβαίνω ανθρώπους όταν μιλούν τη γλώσσα αυτή Να μπορώ να χρησιμοποιώ τη γλώσσα για να συνεννοηθώ όταν, για παράδειγμα, κάνω ένα ταξίδι σε μια ξένη χώρα Να στέλνω ένα μήνυμα σε αυτή τη γλώσσα π.χ. μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Να διαβάζω ξένες εφημερίδες και περιοδικά Να βλέπω videos ή να διαβάζω κείμενα στο διαδίκτυο και να τα καταλαβαίνω κ.α. Είναι όλα τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας αναγνωρισμένα διεθνώς; Διεθνώς, δεν υπάρχει κανένα ενιαίο σύστημα αξιολόγησης των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας που να καθιστά κάποιο πιστοποιητικό πιο έγκυρο από τα υπόλοιπα. Όσον αφορά στην Ευρώπη, οι δημόσιοι φορείς των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να αναγνωρίζουν πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί από ένα επίσημο όργανο ή εθνική υπηρεσία άλλου κράτους μέλους. Στο δε ελληνικό δημόσιο τομέα, τα πιστοποιητικά που πληρούν τις προϋποθέσεις «αναγνώρισης» συμπεριλαμβάνονται στο προσοντολόγιο του ΑΣΕΠ, και μοριοδοτούνται ανάλογα με το επίπεδο γλωσσομάθειας. Η «αναγνωρισιμότητα» των πιστοποιητικών, κυρίως από ιδιωτικούς φορείς δε βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια και, συνεπώς, είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε φορέα το ποια πιστοποιητικά θα αναγνωρίσει. Το ίδιο ισχύει και για τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα
Γιατί να επιλέξετε το ΚΠΓ για το παιδί σας;
Είναι ένα πιστοποιητικό αναγνωρισμένο στην Ελλάδα καθώς και στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφόσον εκδίδεται από το Υπουργείο Παιδείας ενός κράτους-μέλους. Τα εξέταστρα για τις εξετάσεις του ΚΠΓ είναι χαμηλότερα από κάθε άλλο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Το ΚΠΓ παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε προηγούμενα θέματα, βοηθώντας σας έτσι να ενημερωθείτε αλλά και να προετοιμάσετε το παιδί σας για τις εξετάσεις. Το ΚΠΓ σάς γλιτώνει από περιττά έξοδα μέσα από τη διαβαθμισμένη εξέταση, που δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή με υψηλή επίδοση να πιστοποιήσει νωρίτερα τις γνώσεις του στην ξένη γλώσσα. Το ΚΠΓ με τη διαβαθμισμένη εξέταση πλησιάζει τις ανάγκες του κάθε υποψηφίου, δίνοντάς του τη δυνατότητα να δοκιμάσει τις ικανότητές του σε δύο επίπεδα μέσα από μια μόνο εξέταση. Ο σχεδιασμός και τα θέματα των εξετάσεων του ΚΠΓ για όλες τις γλώσσες είναι βασισμένα σε επιστημονικές έρευνες που διεξάγονται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αυτό εξασφαλίζει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των εξετάσεων που ελέγχονται από τις επιστημονικές ομάδες των δύο Πανεπιστημίων. Οι εξετάσεις του ΚΠΓ είναι αδιάβλητες καθώς ακολουθούν την ίδια διαδικασία με τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Οι εξετάσεις του ΚΠΓ σχεδιάζονται αποκλειστικά για τον Έλληνα χρήστη της ξένης γλώσσας. Το ΚΠΓ χρησιμοποιεί αυθεντικά κείμενα, εξετάζοντας την ικανότητα του παιδιού σας να μεταφέρει κάποιες από τις πληροφορίες τους στην ξένη γλώσσα. Του εξασκεί δηλαδή την ικανότητα διαμεσολάβησης. Εξοικειώνει και ζητά από τον υποψήφιο παραγωγή διαφόρων κειμένων (π.χ. email, κείμενο σε blog), με τα οποία έρχεται κανείς σε επαφή σε συνθήκες πραγματικής επικοινωνίας
Το ΚΠΓ «αναγνωρίζεται» στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;
Το ΚΠΓ περιλαμβάνεται στο προσοντολόγιο του ΑΣΕΠ και είναι αναγνωρισμένο στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα. Επίσης, ως πιστοποιητικό που εκδίδεται και φέρει τη σφραγίδα του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας αναγνωρίζεται αυτόματα από επίσημα όργανα και υπηρεσίες των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τι σημαίνει για εσάς να δώσει το παιδί σας διαβαθμισμένη εξέταση;
Μέσω της διαβαθμισμένης εξέτασης δίνεται η ευκαιρία στον υποψήφιο να δοκιμαστεί σε δύο επίπεδα ταυτόχρονα με μία μόνο εξέταση, γλιτώνοντας έτσι χρόνο και χρήματα. Οι υποψήφιοι που συμμετέχουν σε διαβαθμισμένη εξέταση έχουν περισσότερες πιθανότητες να λάβουν πιστοποίηση για ένα από τα δύο επίπεδα στα οποία θα εξεταστούν.
Ποια είναι τα επίπεδα γλωσσομάθειας στο ΚΠΓ και τι αντιπροσωπεύει το καθένα;
Τα επίπεδα γλωσσομάθειας που υιοθέτησε στο σχεδιασμό του το σύστημα εξετάσεων του ΚΠΓ, έχουν υιοθετηθεί πλέον από όλα σχεδόν τα εκπαιδευτικά συστήματα και τα συστήματα πιστοποίησης γλωσσομάθειας στην Ευρώπη και αλλού. Τα επίπεδα είναι σύμφωνα με την εξάβαθμη κλίμακα του Συμβουλίου της Ευρώπης και είναι τα εξής: Α1 Επίπεδο: Στοιχειώδης γνώση της ξένης γλώσσας A2 Eπίπεδο: Βασική γνώση της ξένης γλώσσας B1 Eπίπεδο: Μέτρια γνώση της ξένης γλώσσας B2 Eπίπεδο: Καλή γνώση της ξένης γλώσσας Γ1 Eπίπεδο: Πολύ καλή γνώση της ξένης γλώσσας Γ2 Eπίπεδο: Άριστη γνώση της ξένης γλώσσας
Προετοιμάζεται το παιδί σας για τις εξετάσεις του ΚΠΓ στο δημόσιο σχολείο;
Η ξενόγλωσση εκπαίδευση στο σχολείο οφείλει να στοχεύει στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας και όχι στην πιστοποίηση της γνώσης της. Στόχος της γλωσσικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο του σχολείου είναι να βοηθά το μαθητή να επικοινωνεί με μέσο την ξένη γλώσσα. Φυσικά η επικοινωνιακή του επάρκεια πρέπει να ελέγχεται και αυτό θα γίνεται με βάση την αναμενόμενη διευρυμένη εφαρμογή του νέου προγράμματος σπουδών για τις ξένες γλώσσες (το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί σε 188 πιλοτικά σχολεία). Το νέο αυτό πρόγραμμα σπουδών σκοπό θα έχει την ανάπτυξη επιπέδων επικοινωνιακής επάρκειας του μαθητή, σύμφωνα με την εξάβαθμη κλίμακα του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως και το ΚΠΓ, ενώ η φιλοσοφία του συνάδει με τις εξετάσεις του ΚΠΓ. Μελλοντικά, κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στους πιθανούς υποψηφίους του ΚΠΓ να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις μέσω του σχολείου.
Πού αλλού μπορεί να προετοιμαστεί ο υποψήφιος για τις εξετάσεις του ΚΠΓ;
Σε κέντρα ξένων, πολλά από τα οποία προετοιμάζουν υποψηφίους για τις εξετάσεις του ΚΠΓ όλων των γλωσσών και των επιπέδων μέσα από βιβλία του εμπορίου. Στα κέντρα ή διδασκαλεία ξένων γλωσσών των πανεπιστημίων προσφέρονται μαθήματα για τους φοιτητές τους και άλλους ενδιαφερόμενους που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις του ΚΠΓ Με προσωπική προετοιμασία στο σπίτι, με τη δωρεάν πρόσβαση στα θέματα του ΚΠΓ με τα οποία ο υποψήφιος μπορεί να εξασκηθεί, αλλά και μέσα από την ηλεκτρονική τάξη που έχουμε δημιουργήσει σε αυτήν την πύλη του ΚΠΓ.
Μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας κατά την προετοιμασία τους;
Μα φυσικά και μπορείτε, ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα…
Βήμα 1ο : Μπείτε στην ιστοσελίδα του ΚΠΓ και επιλέξτε τη γλώσσα που σας ενδιαφέρει. Έπειτα πατήστε την επιλογή που εμφανίζεται στην αριστερή στήλη της οθόνης σας με τον τίτλο Θέματα Εξετάσεων και επιλέξτε την εξεταστική περίοδο, το επίπεδο και την ενότητα εξέτασης που σας ενδιαφέρει (π.χ. την Ενότητα 1: Κατανόηση Γραπτού Λόγου και Γλωσσική Επίγνωση).
Βήμα 2ο: Κατεβάστε τα θέματα της εξέτασης και τις λύσεις τους.
Βήμα 3ο: Εκτυπώστε το φυλλάδιο με τα θέματα της εξέτασης και δώστε το στο παιδί να το απαντήσει. Προσέξτε να τηρήσετε το χρόνο που αναφέρεται στο κάτω μέρος του εξώφυλλου για να διασφαλίσετε όσο το δυνατόν πραγματικές συνθήκες εξέτασης.
Βήμα 4ο: Διορθώστε τα θέματα με βάση τις λύσεις που έχετε ήδη κατεβάσει από την ιστοσελίδα και υπολογίστε τη βαθμολογία του παιδιού σας. Στην ιστοσελίδα θα βρείτε επίσης και αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη διόρθωση και τον υπολογισμό της βαθμολογίας .
Βήμα 5ο: Αν το παιδί έχει συγκεντρώσει χαμηλή βαθμολογία στην ενότητα της οποίας τα θέματα έλυσε τότε μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΚΠΓ, όπου παρέχονται συμβουλές και μυστικά επιτυχίας για κάθε ενότητα ξεχωριστά. Διαβάστε ή εκτυπώστε στο παιδί τα μικρά μυστικά επιτυχίας για την ενότητα αυτή. Τα μικρά μυστικά επιτυχίας μπορούν να λειτουργήσουν συμβουλευτικά και ως οδηγός για τον υποψήφιο κατά την επίλυση των επόμενων θεμάτων.
Βήμα 6ο: Επαναλάβετε τη διαδικασία με την επόμενη ενότητα ή με θέματα άλλης εξεταστικής περιόδου
To ΚΠΓ με μια ματιά
Είναι φτιαγμένο ειδικά για Έλληνες πολίτες και πολίτες που ζουν, εργάζονται η/και σπουδάζουν στην Ελλάδα | |
Είναι προσόν/εφόδιο για την εύρεση εργασίας αλλά και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό | |
Αναγνωρίζεται αυτόματα στην Ελλάδα και στα Κράτη-μέλη της Ε.Ε. | |
Στις εξετάσεις μπορούν να συμμετέχουν άτομα από 10 ετών και πάνω | |
Επιδιώκεται να συνδεθεί/Είναι συνδεδεμένο με την Δημόσια Εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να προετοιμάζονται για τις εξετάσεις στα Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά... μέσα στο σχολείο | |
Οι εξετάσεις όλων των γλωσσών και όλων των επιπέδων έχουν κοινή δομή και λογική, διευκολύνοντας τον υποψήφιο στην προετοιμασία και στη μετάβαση από τη μια γλώσσα στην άλλη και από το ένα επίπεδο στο άλλο | |
Στο ΚΠΓ οι εξετάσεις είναι διαβαθμισμένες: Ο υποψήφιος δίνει εξετάσεις μία φορά για δύο επίπεδα ταυτόχρονα | |
Το ΚΠΓ δίνει στον υποψήφιο του το ρόλο του διαμεσολαβητή, ζητώντας του να μεταφέρει πληροφορίες/αυτά που βλέπει ή διαβάζει από τα Ελληνικά στην ξένη γλώσσα | |
Σύντομα οι υποψήφιοι θα μπορούν να εξετάζονται και με ηλεκτρονικό τεστ (e-test) | |
Το ΚΠΓ νοιάζεται ιδιαίτερα για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΑΜΕΕΑ) και έχει προβλέψει ειδικά εξεταστικά κέντρα με ειδικούς «διευκολυντές» και κατάλληλα μηχανήματα |
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση