Μαρία Χαρίση
Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ κέρδισε το Ελληνικό Βραβείο 2024 L'ORÉAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη

Το Ελληνικό Βραβείο 2024 L'ORÉAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, στον κλάδο των Φυσικών Επιστημών, έλαβε η Δρ. Μαρία Χαρίση, συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.

Ποια είναι η Μαρία Χαρίση

Η Μαρία Χαρίση, στην οποία απονεμήθηκε το ένα από τα 3 φετινά βραβεία, σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε το Διδακτορικό της Δίπλωμα στην Αστροφυσική από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Με σταθμούς στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, και το Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ των ΗΠΑ ήρθε στο ΙΤΕ το 2024 έχοντας λάβει το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας ERC Starting Grant. Έχει ήδη δημοσιεύσει 40 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και υπάρχουν περισσότερες από 4.000 αναφορές από άλλους επιστήμονες στο έργο της.

«Eίναι μεγάλη τιμή και χαρά αυτή η διάκριση. Ευχαριστώ πολύ την L’Oréal για την αναγνώριση των κόπων μου. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη συνάδελφό μου στον Ινστιτούτο Αστροφυσικής, την κυρία Παυλίδου, που με παρότρυνε να διεκδικήσω αυτό το βραβείο», ανέφερε η Μαρία Χαρίση.

Χάρη στη χρηματοδότηση από το ERC ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ, η κ. Χαρίση έχει ξεκινήσει να δημιουργεί μια ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής με στόχο την ανίχνευση, για πρώτη φορά, διπλών συστημάτων υπερμεγεθών μελανών οπών, οι οποίες εκπέμπουν βαρυτικά κύματα. Τα διπλά συστήματα υπερμεγεθών μελανών οπών θεωρείται ότι σχηματίζονται συχνά στο Σύμπαν όταν γαλαξίες συγκρούονται, καθώς κάθε γαλαξίας μεγάλης μάζας έχει μια υπερμεγέθη μελανή οπή στο κέντρο του, με μάζα από μερικά εκατομμύρια μέχρι μερικά δισεκατομμύρια φορές από αυτήν του Ήλιου. Παρόλ’ αυτά, έπειτα από δεκαετίες ερευνών, αυτά τα συστήματα δεν μπορούν να εντοπιστούν από τους επιστήμονες. Η μέθοδος που θα εφαρμόσει η ομάδα της κ. Χαρίση στηρίζεται στον συνδυασμό της ανάλυσης παρατηρήσεων βαρυτικών κυμάτων τα οποία εντοπίζονται καθώς αυτά επηρεάζουν τα ραδιοφωνικά κύματα που στέλνουν προς τη Γη περιστρεφόμενοι αστέρες νετρονίων, οι γνωστοί πάλσαρς, με αυτόν της μεταβολής της φωτεινότητας απομακρυσμένων κβάζαρ, που πιθανόν να έχουν στο κέντρο τους μελανές οπές.

Το επιστημονικό πρόβλημα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και οι τεχνικές που αναπτύσσει η ομάδα της κ. Χαρίση στηρίζονται σε καινοτόμες μεθόδους ανάλυσης σήματος. Όπως αναφέρει η κ. Χαρίση το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ είναι το ιδανικό μέρος για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Τι είναι τα Ελληνικά Βραβεία L'ORÉAL-UNESCO

Τα Ελληνικά Βραβεία L'ORÉAL-UNESCO (https://www.womeninscience.gr) αποτελούν άξονα του διεθνούς προγράμματος "L'ORÉAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη" το οποίο τιμά τη συνεισφορά διακεκριμένων Γυναικών Επιστημόνων για τη συνέχιση της ερευνητικής τους δραστηριότητας.

Το πρόγραμμα L'ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη είναι το μοναδικό στον κόσμο για γυναίκες, αποτελεί ορόσημο της διεθνούς επιστημονικής αριστείας, μια ανεκτίμητη πηγή κινήτρων, υποστήριξης και έμπνευσης για τις γυναίκες στον Επιστημονικό κλάδο. Από το 1998 μέχρι σήμερα έχουν βραβευτεί παγκοσμίως  γυναίκες από περισσότερες από 100 χώρες, των οποίων η υποδειγματική σταδιοδρομία δημιούργησε νέες και, ορισμένες φορές, επαναστατικές ανακαλύψεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τα Ελληνικά Βραβεία L'ORÉAL-UNESCO που θεσμοθετήθηκαν στην Ελλάδα το 2006 χορηγούνται σε 3 Ελληνίδες Επιστήμονες, ηλικίας μέχρι 40 ετών, κατόχων διδακτορικού διπλώματος, οι οποίες ασχολούνται με την Επιστημονική Έρευνα στον τομέα των Βιοεπιστημών ή των Φυσικών Επιστημών και δραστηριοποιούνται σε Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας. Τα Βραβεία συνοδεύονται με χρηματικό ποσό αξίας 10.000 ευρώ το καθένα. Μέχρι και σήμερα έχουν βραβευτεί 38 Ελληνίδες μεταξύ των οποίων 3 έχουν τις ερευνητικές τους ομάδες στο ΙΤΕ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 6/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

paidi_dolofonia
Μητέρα σκότωσε το παιδί της και μετά έστειλε μήνυμα στον πατέρα του «μην φρικάρεις, δεν έχουμε πια γιο»
Η 42χρονη μητέρα είχε αυτοτραυματιστεί σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στη ζωή της
Μητέρα σκότωσε το παιδί της και μετά έστειλε μήνυμα στον πατέρα του «μην φρικάρεις, δεν έχουμε πια γιο»
22_12_17disprosita.jpeg
ΔΟΕ: Να ξεκινήσει εξ αρχής με ενιαίο τρόπο η διαδικασία αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων
Για μια τέτοια διαδικασία χρειάζεται να υπάρχουν ενιαία κριτήρια για την αλλαγή της μοριοδότησης που θα αφορούν όλα τα σχολεία της χώρας, τα οποία θα...
ΔΟΕ: Να ξεκινήσει εξ αρχής με ενιαίο τρόπο η διαδικασία αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων
Κόπτσης δυτική Θεσσαλονίκη
Ξεκινούν καινοτόμα προγράμματα σε σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης
Στόχος της συνάντησης ήταν ο συντονισμός και η συνεργασία των ανωτέρω φορέων για την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων στα σχολεία όλων των Δήμων της...
Ξεκινούν καινοτόμα προγράμματα σε σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης