papaioannou
H «απάντηση» που έδωσε σε ερώτηση βουλευτή σχετικά με αδικίες που παρατηρούνται στους δικαιούχους φοιτητικού στεγαστικού επιδόµατος περιείχε ... μια απλή παράθεση της νομοθεσίας

Αν στα ΑΕΙ της χώρας υπήρχε μάθημα με τίτλο «Πώς να απαντάς σε ερωτήσεις στη Βουλή με πολλά λόγια χωρίς να λες απολύτως τίποτα», ο νυν υφυπουργός Παιδείας και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ κ.Νίκος Παπαϊωάννου, όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια,  θα είχε αδιαμφισβήτητα διαπρέψει.

Το λέμε καθώς η «απάντηση» που έδωσε σε ερώτηση βουλευτή σχετικά με αδικίες που παρατηρούνται στους δικαιούχους φοιτητικού στεγαστικού επιδόµατος δεν περιέχει καμία απάντηση σε αυτά που ρωτήθηκε, αλλά μια απλή παράθεση της νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ ρωτήθηκε αν σκοπέυει να κάνει κάτι σχετικά με την αδικία που ισχύει σήμερα και επηρεάζει χιλιάδες φοιτητές.

Με βάση τα ισχύοντα, ένας φοιτητής που υπερέβη κατά 6 µήνες τον χρόνο σπουδών του δεν δικαιούται να λάβει φοιτητικό επίδοµα, ακόµη κι αν ικανοποιείται το κριτήριο της επιτυχούς εξέτασης στα µαθήµατα του προηγούµενου φοιτητικού έτους.

Ο κ.Παπαϊωάννου λοιπόν, θεωρεί ότι απάντησε σε αυτή την ερώτηση παραθέτοντας απλά τους νόμους που ισχύουν, βάσει των οποίων οι εν λόγω φοιτητές χάνουν το δικαίωμα επιδόματος, ακόμα κι αν έχουν εξεταστεί επιτυχώς στα μαθήματα που προβλέπονται...

Μα όμως δεν του ζήτησαν να απαριθμήσει τη νομοθεσία, αλλά να απαντήσει αν «θα επανεξετάσει το κριτήριο της υπέρβασης των εξαµήνων σπουδών, ώστε να µην αποκλείονται οριζόντια όλοι οι φοιτητές»

Επ' αυτού λοιπόν, δεν είπε κουβέντα. Τεκμαίρεται συνεπώς ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση να αλλάξει απολύτως τίποτα. Γιατί αποφεύγει να το πει ευθέως;

Και μια «πικάντικη» λεπτομέρεια: 

Οι ίδιοι κυβερνητικοί που καθημερινά μας λένε πόσο «κακό» είναι το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα ΑΕΙ και πρέπει να καταργηθεί, το επικαλούνται με κάθε ευκαιρία όταν τους συμφέρει.

Αντί να μιλήσουμε άλλο εμείς όμως, δείτε την ερώτηση και την (μη) απάντηση και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Η ερώτηση 

Τα κριτήρια για την χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόµατος, όπως αποκρυσταλλώνονται στην εγκύκλιο 700/Ζ1 της 21.6.2024 περιέχουν µια σοβαρή αδικία, αποκλείοντας τους φοιτητές που έχουν υπέρβαση του τυπικού ορίου εξαµήνων των σπουδών τους. Αυτό σηµαίνει ότι ένας φοιτητής που υπερέβη κατά 6 µήνες τον χρόνο σπουδών του δεν µπορεί να λάβει φοιτητικό επίδοµα, ακόµη κι αν ικανοποιείται το κριτήριο της επιτυχούς εξέτασης στα µαθήµατα του προηγούµενου φοιτητικού έτους. Με το εν λόγω κριτήριο της µη υπέρβασης των εξαµήνων σπουδών χιλιάδες φοιτητές αποκλείονται από το φοιτητικό στεγαστικό επίδοµα, ακόµα κι αν η υπέρβαση αυτή οφείλεται σε αντικειµενικούς λόγους και δεν σχετίζεται µε πληµµελή παρακολούθηση των σπουδών τους. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί το εν λόγω κριτήριο κι ενδεχοµένως να αλλαχθεί, ώστε να µπορούν όλοι οι φοιτητές που πληρούν όλα τα υπόλοιπα κριτήρια να αιτούνται του φοιτητικού επιδόµατος στέγασης. Επειδή το φοιτητικό επίδοµα στέγασης αποτελεί ένα στήριγµα για τις οικογένειες και τους φοιτητές που φοιτούν µακριά από την κατοικία τους.

Επειδή ο οριζόντιος αποκλεισµός όλων των φοιτητών που έχουν υπέρβαση στα εξάµηνα σπουδών τους είναι άδικος Ερωτάται η κυρία Υπουργός :

Θα επανεξετάσει το κριτήριο της υπέρβασης των εξαµήνων σπουδών, ώστε να µην αποκλείονται οριζόντια όλοι οι φοιτητές ανεξάρτητα από την πορεία της φοίτησης τους;

Η (μη) απάντηση

Σε απάντηση του ανωτέρω Μέσου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Αποκλειστικό περιεχόμενο της κατά το άρθρο 16, παράγραφος 5 του Συντάγματος αυτοδιοίκησης των Α.Ε.Ι. είναι η εξουσία τους να ρυθμίζουν τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας τους με αποφάσεις των οικείων οργάνων.

Περαιτέρω, σας γνωρίζουμε ότι, ως ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά φοιτητές των Τμημάτων/Σχολών των Α.Ε.Ι. που σπουδάζουν μακριά από την κατοικία τους, στους φοιτητές Σχολών/Τμημάτων των Α.Ε.Ι. χορηγείται στεγαστικό επίδομα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3220/2004 (Α’ 15), όπως ισχύει.

Ειδικότερα, σχετικά με τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος, σας ενημερώνουμε ότι στις διατάξεις της παρ. 2β) του εν λόγω άρθρου ορίζονται τα εξής: «… 2. Προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος αυτού αθροιστικώς είναι οι εξής: … β) Να αποδεικνύεται η φοίτησή τους με πιστοποιητικό της σχολής ή τμήματος, στο οποίο βεβαιώνεται ότι ο φοιτητής είχε επιτυχία στις εξετάσεις τουλάχιστον στα μισά του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του, που προβλέπεται στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του προηγούμενου έτους ή των αντίστοιχων δύο (2) εξαμήνων, εκτός του πρώτου (1ου) έτους, για το οποίο απαιτείται μόνο πιστοποιητικό εγγραφής. …».

Επιπρόσθετα, στις διατάξεις της με αριθμό πρωτ. 140832/Ζ1/25-8-2017 (Β’ 2993) Κ.Υ.Α., όπως ισχύει, καθορίζονται οι συγκεκριμένοι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος στους δικαιούχους φοιτητές των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 και εφεξής:

«Άρθρο 1 -Πεδίο εφαρμογής: … β) Στην περίπτωση φοιτητή που συγκατοικεί με άλλο προπτυχιακό φοιτητή ΑΕΙ που φοιτά για την απόκτηση πρώτου πτυχίου και δεν έχει υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου,σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, κι εφόσον τα Τμήματα/Σχολές σπουδών του φοιτητή και του συγκατοικούντος φοιτητή βρίσκονται στην ίδια πόλη ή περιφερειακή ενότητα, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ.». «Άρθρο 3 - Όροι και προϋποθέσεις: … 2. Ο φοιτητής πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του, στην οποία ο ίδιος ή οι γονείς του δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Η μίσθωση θα πρέπει να είναι σε ισχύ για τουλάχιστον έξι (6) μήνες εντός του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα. Ως μίσθωση θεωρείται και η διαμονή σε πανσιόν ή ξενοδοχείο, εξάμηνης τουλάχιστον διάρκειας. …

4. Ο φοιτητής να έχει εξεταστεί επιτυχώς στα μισά μαθήματα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα. Συνολικός αριθμός μαθημάτων θεωρείται ο προβλεπόμενος στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Για την πλήρωση του κριτηρίου αυτού λαμβάνονται υπόψη όλες οι εξεταστικές περίοδοι που πραγματοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος. Το κριτήριο αυτό δεν ισχύει για τους πρωτοετείς φοιτητές. Το επίδομα χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών της αντίστοιχης Σχολής ή Τμήματος, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.

5.Το επίδομα χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών της αντίστοιχης σχολής ή τμήματος, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας τους, συνυπολογιζόμενου του χρόνου κατά τον οποίο έλαβαν το επίδομα στη διάρκεια σπουδών τους σε άλλο Τμήμα ή Σχολή.

6.Το επίδομα χορηγείται σε όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές μιας οικογένειας, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ως άνω προϋποθέσεις.

Δεν δικαιούνται του στεγαστικού επιδόματος:

α) όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου, ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση,

β) όσοι φοιτητές έχουν υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου τους, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών,

γ) όσοι διαμένουν σε φοιτητική εστία ή τους παρέχεται στέγαση από τη σχολή τους.». «Άρθρο 5 -Έλεγχος Κριτηρίων – Δικαιολογητικά: …

Β. Για τη χορήγηση του επιδόματος, ο έλεγχος των κριτηρίων και η υποβολή των απαιτούμενων, κατά περίπτωση, δικαιολογητικών έχει ως εξής: … γ) Μη υπέρβαση του προβλεπόμενου, από τον Κανονισμό Σπουδών, χρονικού ορίου εξαμήνων φοίτησης: ελέγχεται με αυτόματη διασύνδεση - διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με το Πληροφοριακό Σύστημα Ακαδημαϊκής Ταυτότητας. δ) Επιτυχής εξέταση στα μισά μαθήματα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών: ελέγχεται από εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του Ιδρύματος, ο οποίος επιβεβαιώνει το αντίστοιχο πεδίο στην ηλεκτρονική εφαρμογή… … Ο αιτών υποχρεούται να προσκομίσει οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό ή στοιχείο ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος. Ο αιτών υποχρεούται κατά την υποβολή της αίτησης του, και σε περίπτωση που υπάρχουν λάθη, ή μη αληθή στοιχεία καταχωρημένα στα πληροφοριακά συστήματα της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας ή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να προβεί σε ενέργειες για την διόρθωση τους πριν την επεξεργασία τους από τα εν λόγω συστήματα…»

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

amfitheatro.jpeg
Το φαινόμενο της εγκατάλειψης σπουδών στα ελληνικά ΑΕΙ: «Οι λιμνάζοντες φοιτητές προκαλούνται από λιμνάζοντα προβλήματα»
Γιατί οι φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους: Μύθοι, αιτίες και αναγκαίες λύσεις ενόψει διαγραφών «αιωνίων»
Το φαινόμενο της εγκατάλειψης σπουδών στα ελληνικά ΑΕΙ: «Οι λιμνάζοντες φοιτητές προκαλούνται από λιμνάζοντα προβλήματα»
daskalos
Σταυρώνουν τους εκπαιδευτικούς με διώξεις και απολύσεις
Δεν υπάρχει αμφιβολία για τη στόχευση των διώξεων: τρομοκράτηση, εκφοβισμός, ομηρία, φίμωση των αγωνιστικών φωνών των σωματείων που αντιστέκονται...
Σταυρώνουν τους εκπαιδευτικούς με διώξεις και απολύσεις