Καθώς η παγκόσμια εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών γίνεται ολοένα και πιο αμφιλεγόμενη, η Ευρώπη αναδεικνύεται σε έναν λογικό και ελκυστικό προορισμό για φοιτητές και ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με άρθρο της Polly Toynbee στο Social Europe.
Η σταδιακή εξασθένιση της πολιτισμικής και οικονομικής επιρροής των ΗΠΑ, ιδιαίτερα υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, οδηγεί πολλούς νέους ανθρώπους –και όχι μόνο– να στρέφονται προς την Ευρώπη. Η ήπειρος προσφέρει όχι μόνο σταθερότητα και εκπαιδευτική ποιότητα, αλλά και ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον.
Ένα από τα μεγαλύτερα «εξαγώγιμα προϊόντα» της Ευρώπης είναι η ανώτατη εκπαίδευση. Σήμερα, 1,66 εκατομμύρια φοιτητές από όλο τον κόσμο σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γερμανία ηγείται με το 23,3% των ξένων φοιτητών, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (16%) και τις Κάτω Χώρες (10%).
Μικρότερες χώρες, όπως το Λουξεμβούργο και η Λετονία, παρουσιάζουν εντυπωσιακά ποσοστά διεθνών φοιτητών, ενώ στη Μάλτα, τα τρία τέταρτα των διδακτορικών φοιτητών προέρχονται από το εξωτερικό.
Αντίθετα, τα αμερικανικά πανεπιστήμια –παρότι εξακολουθούν να προσελκύουν περίπου ένα εκατομμύριο ξένους φοιτητές– βρίσκονται πλέον υπό πίεση. Η επιθετική στάση της κυβέρνησης Τραμπ, με αυστηροποίηση των μεταναστευτικών πολιτικών και συχνές ακυρώσεις φοιτητικών θεωρήσεων, έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία.
Αναφορές κάνουν λόγο για απελάσεις φοιτητών για αμελητέες παραβάσεις, όπως παραβάσεις στάθμευσης ή υπερβολική ταχύτητα, και για μαζικές ανακλήσεις θεωρήσεων – με πάνω από 500 περιπτώσεις να έχουν καταγραφεί.
Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τους φοιτητές τους να αποφύγουν τα διεθνή ταξίδια υπό τον φόβο να μην μπορέσουν να επιστρέψουν. Αυτή η αβεβαιότητα λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για χιλιάδες υποψήφιους φοιτητές, κυρίως από την Κίνα και την Ινδία.
Μπροστά σε αυτή τη συγκυρία, η Ευρώπη έχει μια μοναδική ευκαιρία. Η καμπάνια "Study in Europe" ενισχύει την εικόνα της ηπείρου ως εκπαιδευτικού προορισμού, ενώ πρωτοβουλίες όπως η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τα Πανεπιστήμια και το Erasmus υποστηρίζουν τη διεθνή συνεργασία.
Αντίθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Brexit, αποχώρησε από το Erasmus, δημιουργώντας το πρόγραμμα Turing, το οποίο θεωρείται υποδεέστερο, με περιορισμένη χρηματοδότηση και χωρίς κάλυψη διδάκτρων.
Περισσότερο από ποτέ, η εκπαίδευση, οι τέχνες και η πολιτιστική έκφραση της Ευρώπης μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην αμερικανική επιρροή, προσφέροντας ένα νέο μοντέλο φιλελεύθερων αξιών, ανοιχτότητας και δημοκρατίας.
Η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί μια στρατηγική ευκαιρία για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επενδύσουν στην εκπαίδευση όχι μόνο ως μέσο οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και ως εργαλείο πολιτισμικής επιρροής στον κόσμο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ