Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε σήμερα στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα σχολεία και την εκπαίδευση, αλλά και για την διαγραφή Σαμαρά.
Αρχικά, ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για την διαγραφή του Α. Σαμαρά από την ΝΔ.
«Σε καμία περίπτωση δεν ήταν προαποφασισμένο. Αν διαβάσει κανείς την συνέντευξή του, υπάρχουν ποιοτικές διάφορες με αυτά που έχει πει στο παρελθόν πχ ζητήθηκε η παραίτηση του ΥΠΕΞ, υπήρξε ο χαρακτηρισμός ότι ο πρόεδρος της Κύπρου και ο ΄Έλληνας πρωθυπουργός «χαριεντίζονται» με το Τούρκο πρόεδρο. Σίγουρα δεν είναι μία ευχάριστη εξέλιξη, αλλά είναι μονόδρομος. Έχουμε δυο σημεία: το ένα έχει να κάνει με την έννοια του πατριωτισμού. Οποιαδήποτε κριτική σε μία κυβέρνηση, και στην κυβέρνηση που μετέχω, όχι απλώς είναι καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη. Αλλά δεν μπορεί να τίθεται σε αμφισβήτηση ο πατριωτισμός μας, ο πατριωτισμός του κ. Μητσοτάκη, ο δικός μας», υπογράμμισε.
Και συνέχισε ο κ. Πιερρακάκης: «Είμαστε σε ένα υπουργικό συμβούλιο όπου μετέχουμε υπό τον κ. Μητσοτάκη που κάποιοι είχαν διαφορετική πολιτική πορεία ανά τα χρόνια. Έχουμε δημιουργήσει μία σύνθεση όλα αυτά τα χρόνια όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Και έτσι προκύπτει το 41%. Κάθε ηγέτης της δημοκρατίας προσπαθούσε να πέτυχει αυτή την σύνθεση της δημοκρατίας. Ο κόσμος που μας βλέπει, έχει πραγματικά προβλήματα, τα αναγνωρίζουμε, προσπαθούμε να τα λύσουμε, κάποιες δορές με επιτυχία κάποιες άλλες με λιγότερη επιτυχία. Εκεί θα κριθούμε, στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας».
«Μιλάμε επί πολιτικής, επί πολιτικής μιλάνε τα προβλήματα, ο κόσμος που μας βλέπει δεν ενδιαφέρεται για την εκάστοτε θέση που θα πάρει ο κάθε πολιτικός. Πρέπει να τοποθετηθούμε με βάση τα προβλήματα της κοινωνίας. Οτιδήποτε άλλο συνιστά απαξίωση του πολιτικού συστήματος και ειδικά όταν έχουμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια», προσέθεσε.
«Έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό αναπληρωτών»
Μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας μίλησε για τους αναπληρωτές και τα κενά στα σχολεία.
«Αν δει κανείς τα στοιχεία, πέρσι η χρονιά ξεκίνησε με 28.000 καθηγητές φέτος είναι 34.000 καθηγητές. Πριν από 5-6 χρόνια δεν υπήρχαν προσλήψεις στην Παράλληλη Στήριξη. Έχουμε καταφέρει να διευρύνουμε το όριο σε 20.000 πιστώσεις για να μπορέσουμε να φέρουμε δασκάλους. Για το αν φτάνουν, θα σας πω ότι για αρχή δεν έχουμε καταφέρει να εξαντλήσουμε τις 20.000, αναζητούμε κόσμο για να μπορέσει να έρθει και σε συγκεκριμένες περιοχές βγάζουμε τοπικές προσκλήσεις πχ στην Δυτική Αθήνα. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορείς να το προβλέψεις από την αρχή της χρονιάς, γιατί υπάρχει ασθένεια, εγκυμοσύνη, και άλλα που προκύπτουν. Πάντα το σύστημα θα έχει κάποια κενά αλλά το θέμα είναι να είναι λειτουργικά. Να μην είναι οργανικά κενά. Κάναμε 10.000 διορισμούς. Πρέπει να κάνουμε περαιτέρω ενέργειες», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.
Για τους αναπληρωτές: Έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό αναπληρωτών. Οι αναπληρωτές γιγαντώθηκαν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Φτάσαμε σε σημείο να έχουμε 45-50 χιλιάδες αναπληρωτές καμία χώρα δεν έχει αυτό το νούμερο και αυτό έγινε γιατί η χώρα δεν έκανε διορισμούς. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει 39.000 διορισμοί,. Θα συνεχίζουμε να κάνουμε διορισμούς στην εκπαίδευση. Αυτό θα γίνει εν καιρώ σε συνδυασμό με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Θα μειώσουμε τους αναπληρωτές με μόνιμους διορισμούς».
Παράλληλη στήριξη και μητρική άδεια αναπληρωτριών
«Σε ό,τι αφορά στην Παράλληλη Στήριξη, μελετάμε το τι γίνεται σε άλλες χώρες. Προσπαθούμε να πάμε το σύστημα προς τον «Βοηθό που βοηθά τον δάσκαλο» που εφαρμόζεται στις σκανδιναβικές χώρες. Προσπαθούμε να πάμε το σύστημα προς τα εκεί», συνέχισε.
Για την μητρική άδεια των αναπληρωτριών: «είναι κάτι που το εξετάζουμε με τα συναρμόδια υπουργεία, γιατί ενώ πρέπει να ληφθεί αυτή η απόφαση και σωστά, πρέπει ταυτόχρονα να διασφαλιστούμε το ότι δεν θα γιγαντωθούν τα κενά».
«Αναφορικά με τους αναπληρωτές είχε προκύψει ο αριθμός τους και η ανάγκη τους τα τελευταία χρόνια. Και επειδή είναι 10μηνες συμβάσεις, αυτές οι συμβάσεις δεν είχαν οριοθετηθεί για να έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα. Αν κάνουμε ολοένα και περισσότερους διορισμούς κάθε χρόνο και καταφέρουμε να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των αναπληρωτών, εκεί που πραγματικά πρέπει να είναι, στην πραγματικότητα θα έχουμε θεραπεύσει το μεγαλύτερο κομμάτι του προβλήματος», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.
Στην συνέχεια ο κ. Πιερρακάκης τοποθετήθηκε για τα κινητά στα σχολεία και για την βία των ανηλίκων.
«Έρχονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των Πανεπιστήμιων – Επανέρχονται τα αθλητικά σχολεία»
«Είναι ένα τεράστιο ζήτημα. αυτό που έγινε με τα κινητά «αγκαλιάστηκε» απ΄ την κοινωνία, το σχολείο, τις οικογένειες και λειτουργεί στο πεδίο. Είναι ένα κομμάτι της λύσης δεν είναι πανάκεια», σχολίασε.
Για τα κτίρια: «Το ζήτημα των κτιρίων είναι θέμα, γι΄αυτό έχουμε πάρει πρωτοβουλία από το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», το οποίο θα ξεκινήσει να δημοπρατείται τώρα και θα πάμε σε όσα περισσότερα σχολικά κτίρια μπορούμε. Τα σχολεία ανήκουν στους δήμους, ωστόσο δεν είναι δικαιολογία για να μην παρέμβουμε με οποιαδήποτε χρηματοδότηση. Ξεκινάμε με τα 250 εκ. ευρώ και θα βρούμε και δωρητές. Έχουμε ήδη βρει δωρητή για να μπορέσει να αναβαθμίσει τα σχολεία στην Γκράβα. Επανέρχονται τα αθλητικά σχολεία, θα ξεκινήσουμε, όχι όμως από αυτόν τον Σε4πτεμβρη, λίγο αργότερα και στόχος μας είναι τον Σεπτέμβριου του 2026 να λειτουργήσουν 2 αθλητικά σχολεία, ένα σε Αθήνα και 1 σε Θεσσαλονίκη. Χρειάζεται αυτή τη υποδομή και είναι κάτι που θα κάνουμε ανάμεσα σε πολλές αλλαγές για τα σχολεία, και στα δημόσια Πανεπιστήμια. Θα δούμε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των Πανεπιστήμιων», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση