Οι υποψήφιοι, μαθητές και απόφοιτοι, που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στο Τµήµα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Ιονίου Πανεπιστηµίου και στο Τµήµα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας εξετάζονται μέσω κοινών εισαγωγικών εξετάσεων πανελλαδικού επιπέδου στα εξής µαθήµατα:
α) Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία: Αξιολογείται το επίπεδο οργανοχρησίας των υποψηφίων. Ως μουσικό όργανο εννοείται και η φωνητική τέχνη.
β) Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία: Οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε σύντομα ερωτήματα, με τα οποία αξιολογείται το επίπεδο θεωρητικών μουσικών γνώσεων.
γ) Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
δ) Σε ένα (1) ακόμη μάθημα της ομάδας προσανατολισμού ΓΕΛ ως εξής:
δα) Ιστορία για τους υποψηφίους του πρώτου επιστημονικού πεδίου, δβ) Μαθηματικά για τους υποψηφίους του δεύτερου επιστημονικού πεδίου, δγ) Φυσική για τους υποψηφίους του τρίτου επιστημονικού πεδίου, δδ) Πληροφορική για τους υποψηφίους του τέταρτου επιστημονικού πεδίου.
Συνεπώς, όσοι ενδιαφέρονται ΜΟΝΟ για τα πέντε Μουσικά Τμήματα των ΑΕΙ, πρέπει να εξεταστούν σε τέσσερα (4) συνολικά μαθήματα, ενώ αν ενδιαφέρονται και για άλλα Τμήματα θα πρέπει να εξεταστούν στα 4 μαθήματα του πεδίου τους και επιπλέον στα 2 Μουσικά μαθήματα.
Προϋπόθεση συμμετοχής των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με την ανωτέρω διαδικασία εισαγωγής, αποτελεί η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης:
1) της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ανά μουσικό μάθημα των ανωτέρω περ. α) και β) (Ε.Β.Ε. μουσικών μαθημάτων) και
2) της Ε.Β.Ε. ανά τμήμα (Ε.Β.Ε. τμήματος).
Για την εξαγωγή της συνολικής βαθμολογίας των υποψηφίων υπολογίζονται οι βαθμολογικές επιδόσεις στα ως άνω τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα καθώς και οι οικείοι συντελεστές βαρύτητας. Συγκεκριμένα, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στα Μουσικά Τμήματα, γίνεται ως εξής: ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας. Τα τέσσερα (4) ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί χίλια (1000), για να προκύψει έτσι ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου για κάθε Τμήμα. Ο βαθμός κάθε πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος εκφράζεται στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου. Υποψήφιοι για επιλογή είναι όσοι έχουν εξεταστεί στα μαθήματα των ανωτέρω περ. α) και β) (μουσικά μαθήματα), καθώς και σε τουλάχιστον ένα (1) από τα μαθήματα των περ. γ) και δ) της ανωτέρω παραγράφου.
Β. Σύμφωνα με την ανωτέρω Υ.Α., οι υποψήφιοι για τα ανωτέρω Tμήματα υποχρεούνται εντός συγκεκριμένης και αποκλειστικής προθεσμίας, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στις εν λόγω εξετάσεις με σχετική Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση. Στην ίδια προθεσμία (από Παρασκευή 29-11-2024 ως και Παρασκευή 20-12-2024), που όλοι οι υποψήφιοι υποβάλλουν την Αίτηση-Δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ, όπως κάθε έτος, όσοι από αυτούς ενδιαφέρονται για τα 5 Μουσικά Τμήματα, υποβάλλουν επιπλέον την Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση για τα 5 Μουσικά Τμήματα με την ειδική διαδικασία εισαγωγής. Τα στοιχεία 18β και 18γ που εμφανίζονται στο έντυπο της Αίτησης-Δήλωσης για πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ, αποτελούν ουσιαστικά κομμάτι της Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης για τα 5 Μουσικά Τμήματα. Συγκεκριμένα:
18α) Υποψήφιος (μαθητής ή απόφοιτος) που ΔΕΝ ενδιαφέρεται για τα 5 Μουσικά Τμήματα:
Συμπληρώνει και υποβάλλει κανονικά την Αίτηση-Δήλωση για πανελλαδικές εξετάσεις, όπως πάντα, με την επιλογή 18α και τις επιλογές του από το 19α/β/γ.
18β) Υποψήφιος (μαθητής ή απόφοιτος) που ενδιαφέρεται για Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ΚΑΙ τα 5 Μουσικά Τμήματα:
Από την Αίτηση-Δήλωση των πανελλαδικών εξετάσεων συμπληρώνει τα στοιχεία 1-13, την επιλογή 18β, τις επιλογές του από το στοιχείο 19α/β/γ και στη συνέχεια συμπληρώνει την Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση για τα 5 Μουσικά Τμήματα, δηλαδή το 20β και το 21α/β. Επισημαίνεται ότι ο υποψήφιος που έχει επιλέξει το 18β, εφόσον έχει ήδη δηλώσει την Ομάδα Προσανατολισμού και τα εξεταζόμενα μαθήματα στο 19α, δεν θα συμπληρώσει το 20α. Υποβάλλει και τις 2 σελίδες, καταχωρίζονται στο σύστημα και ο υποψήφιος υπογράφει στα μονοσέλιδα εκτυπωμένα αντίγραφα που έχουν ενσωματώσει και την Αίτηση-Δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις και την Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση για τα 5 Μουσικά Τμήματα.
18γ) Υποψήφιος (μαθητής ή απόφοιτος) που ενδιαφέρεται ΜΟΝΟ για τα 5 Μουσικά Τμήματα:
Από την Αίτηση-Δήλωση των πανελλαδικών εξετάσεων συμπληρώνει τα στοιχεία 1-13, την επιλογή 18γ, τίποτα από το στοιχείο 19α/β/γ και στη συνέχεια συμπληρώνει την Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση για τα 5 Μουσικά Τμήματα, δηλαδή το 20α/β και το 21α/β. Υποβάλλει και τις 2 σελίδες, καταχωρίζονται στο σύστημα και ο υποψήφιος υπογράφει στα μονοσέλιδα εκτυπωμένα αντίγραφα της Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης για τα 5 Μουσικά Τμήματα.
Η υποβολή της Αίτησης–Υπεύθυνης Δήλωσης για τα 5 Μουσικά Τμήματα είναι καθοριστική και δεσμευτική για τους υποψηφίους/ες που επιθυμούν να εισαχθούν σε αυτά. Μετά την υποβολή της στην καθορισμένη προθεσμία δεν τροποποιείται ούτε διορθώνεται.
Οι υποψήφιοι για τα 5 Μουσικά Τμήματα μπορούν να ανατρέξουν στην Φ.253.3/108610/A5/29-9-2023 (ΑΔΑ: 6ΕΦΩ46ΝΚΠΔ-Ξ6Η) εγκύκλιο, για να ενημερωθούν πλήρως για τον τρόπο εισαγωγής σε αυτά. Στην Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση για τη συμμετοχή στις εν λόγω εξετάσεις, για το μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία», ο υποψήφιος επιλέγει να εξεταστεί σε ένα από τα τρία (3) καθορισμένα είδη μουσικής: α) Κλασική, Δυτικοευρωπαϊκή μουσική, β) Τζαζ και Δημοφιλής μουσική, γ) Λαϊκή - Παραδοσιακή μουσική και Βυζαντινή Ψαλτική. Επιπλέον, επιλέγει να εξεταστεί σε ένα μουσικό όργανο από τον ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ (ως μουσικό όργανο εννοείται και η φωνητική τέχνη). Σημειώνεται ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να επιλέξει ΜΟΝΟ ένα από τα μουσικά όργανα που περιλαμβάνονται στο ρεπερτόριο του είδους μουσικής που έχει επιλέξει, όπως το ρεπερτόριο αυτό έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘΑ (https://www.minedu.gov.gr/eksetaseis-gia-ta-mousika-tmimata/mousiki-ektelesi-kai-ermineia ).
Επισημαίνεται ότι, για τις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2025 το ρεπερτόριο έχει επικαιροποιηθεί και για την σχετική ενημέρωση εστάλη η αριθμ. Φ.252/133789/Α5/8-11-2024 εγκύκλιος (ΑΔΑ: 6Φ7746ΝΚΠΔ- ΔΡΠ). Δεν προβλέπεται η επιλογή άλλου μουσικού οργάνου το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο ρεπερτόριο του είδους μουσικής που έχει επιλέξει ο υποψήφιος. Η πανελλαδική εξέταση στο μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία» περιλαμβάνει την εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Αντίληψης και Θεωρίας και στο αντικείμενο της Αρμονίας, η οποία είναι κοινή για όλους τους υποψηφίους και για αυτό οι υποψήφιοι δεν επιλέγουν κάποια προτίμηση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 7/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση