Ένα από τα αρχαιολογικά ευρήματα της Βαβυλωνιακής περιόδου, μια μικρή πήλινη πινακίδα από το Κις (σημερινό Ιράκ), αποτελεί μάρτυρα της μαθηματικής εκπαίδευσης πριν από σχεδόν 4.000 χρόνια. Η πινακίδα, που βρίσκεται στη συλλογή του Ασμόλειου Μουσείου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χρονολογείται μεταξύ του 1900 και του 1600 π.Χ. και ξεχωρίζει λόγω ενός μαθηματικού λάθους που διατηρήθηκε αναλλοίωτο μέσα στους αιώνες.
Η πινακίδα, διαμέτρου μόλις 8,2 εκατοστών, απεικονίζει ένα ορθογώνιο τρίγωνο με αριθμούς γραμμένους σε σφηνοειδή γραφή, αντιπροσωπεύοντας τις διαστάσεις του τριγώνου και το υπολογισμένο εμβαδόν του. Ωστόσο, ο μαθητής που έκανε τον υπολογισμό έκανε λάθος, υπολογίζοντας το εμβαδόν ως 3,1468 αντί για το σωστό 3,5156. Το εύρημα αυτό όχι μόνο δείχνει τις γνώσεις των Βαβυλωνίων στη γεωμετρία αλλά και την εξέλιξη της μαθηματικής εκπαίδευσης, η οποία συνδέεται με την ανάπτυξη των πρώιμων αυτοκρατοριών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Βαβυλώνιοι φαίνεται να γνώριζαν το Πυθαγόρειο Θεώρημα αιώνες πριν τον Πυθαγόρα, ενώ το αριθμητικό τους σύστημα, με βάση το 60, έχει επηρεάσει μέχρι και σήμερα τη μέτρηση του χρόνου. Το λάθος στην πινακίδα υπογραμμίζει τη μετάβαση από την προφορική στη γραπτή μετάδοση της γνώσης, μια πολιτισμική αλλαγή που ξεκίνησε στην περιοχή του Κις γύρω στο 3500 π.Χ. και θυμίζει τη δική μας μετάβαση από τα έντυπα στα ψηφιακά μέσα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση