Σχολή Καλών Τεχνών Τήνου
Το Επαγγελματικό Σχολείο Τήνου αναβαθμίζεται σε Ανώτερη Σχολή Καλής Τέχνης Μαρμαροτεχνίας

Σε μετονομασία του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου σε Ανώτερη Σχολή Καλής Τέχνης Μαρμαροτεχνίας Πανόρμου Τήνου και αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της προχωρά η κυβέρνηση με νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Δείτε εδώ αναλυτικά το νομοσχέδιο.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Καθορίζονται η νομική φύση και η έδρα της Σχολής και προβλέπεται ότι η εν λόγω Σχολή συνιστά οργανική μονάδα του Υπουργείου Πολιτισμού που λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης.

Προβλέπονται ο σκοπός της Σχολής και τα μέσα επίτευξης αυτού. Ειδικότερα, η Σχολή αποσκοπεί στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των σπουδαστών της στη μαρμαροτεχνία και στην προπαρασκευή των πλέον προικισμένων καλλιτεχνικά εξ αυτών προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα συναφούς καλλιτεχνικού αντικειμένου. Για να επιτύχει τους ως άνω στόχους η Σχολή συνάπτει κάθε είδους συμβάσεις, συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας και προγραμματικές συμβάσεις με φυσικά και νομικά πρόσωπα, ημεδαπά και αλλοδαπά, και αναλαμβάνει την υλοποίηση έργων - προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων, εν όλω ή εν μέρει, από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από άλλους φορείς χρηματοδότησης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

Προβλέπεται η διοικητική διάρθρωση της Σχολής σε δύο (2) Τμήματα, το Τμήμα Διδασκαλίας και Έρευνας και το Τμήμα Διοικητικής, Οικονομικής και Τεχνικής Υποστήριξης.

Προσδιορίζονται τα εν γένει έσοδα της Σχολής, που αποτελούν έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, και ορίζεται ο τρόπος διάθεσής τους. Επίσης παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Πολιτισμού, μετά από εισήγηση του Διευθυντή της Σχολής, να καθορίζει το ύψος των εσόδων που προέρχονται από τη διοργάνωση εκ μέρους της Σχολής σεμιναρίων ή θερινών τμημάτων καθώς και από τα τέλη εγγραφής και φοίτησης αλλοδαπών σπουδαστών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προβλέπονται τα σχετικά με την εισαγωγή στη Σχολή, μετά από ειδικές εξετάσεις, των υποψηφίων σπουδαστών, η διάρκεια και η διάρθρωση των σπουδών σε εξάμηνα με τρόπο ώστε να περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αντιστοιχούν σε είκοσι (20) πιστωτικές μονάδες (European Credit Transfer and Accumulation System - ECTS) ανά εξάμηνο σπουδών και η κατάρτιση του προγράμματος σπουδών, λαμβάνοντας υπόψη την τηνιακή μαρμαροτεχνία, την παράδοση του μαρμάρου με την αρχαία και νεότερη μορφή της, καθώς και την εξέλιξη της τεχνικής. Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα φοίτησης στη Σχολή σπουδαστών με ιδιαίτερο ταλέντο στην τέχνη της μαρμαροτεχνίας, με υποτροφίες που χορηγούνται από το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου «Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου». Τέλος, προβλέπεται η έκδοση Κανονισμού Σπουδών της Σχολής, ο οποίος θα ρυθμίζει το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν τις σπουδές στη Σχολή.

Ρυθμίζονται τα επαγγελματικά και λοιπά δικαιώματα των αποφοίτων της Σχολής, όπως είναι η δυνατότητα εγγραφής τους στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, εφόσον έχουν διετή καλλιτεχνική δραστηριότητα, επιπλέον της τριετούς φοίτησής τους στη Σχολή, και συμμετοχής τους σε καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, ανεξαρτήτως ύψους προϋπολογισμού του έργου και ανακήρυξής τους ως αναδόχων εκπλήρωσης του έργου.

Καθορίζονται τα προσόντα διορισμού του Διευθυντή της Σχολής

Εισάγονται ρυθμίσεις σχετικά με τον Διευθυντή της Σχολής, ο οποίος είναι μόνιμος υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού και διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία καταρτίζεται από τον Σύλλογο Καθηγητών της Σχολής. Ο Διευθυντής επιλέγεται μετά από αξιολόγηση του Συλλόγου Καθηγητών και τη σύμφωνη γνώμη ειδικής πενταμελούς επιτροπής, που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού. Προβλέπεται, τέλος, ο τρόπος αναπλήρωσης του Διευθυντή όταν εκείνος απουσιάζει ή κωλύεται.

Καθορίζονται οι αρμοδιότητες του Διευθυντή, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής και τον καθορισμό της πολιτικής και του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης της και ο οποίος την εκπροσωπεί δικαστικά και εξώδικα. Επιπλέον, προβλέπεται ότι ο Διευθυντής της Σχολής μπορεί να ορισθεί δευτερεύων διατάκτης, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 65 του ν. 4270/2014 (Α’ 143).

Προβλέπεται η λειτουργία Συλλόγου των Καθηγητών της Σχολής, που αποτελείται από το διδακτικό προσωπικό και τον Διευθυντή της Σχολής. Επίσης, τίθενται οι αρμοδιότητες του Συλλόγου, ο οποίος αποφασίζει για κάθε ζήτημα που αφορά την εκπαιδευτική λειτουργία και οργάνωση της Σχολής, σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της Σχολής.

Προβλέπονται η έκδοση και το περιεχόμενο του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της Σχολής, ο οποίος εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Πολιτισμού, μετά από εισήγηση του Συλλόγου Καθηγητών της Σχολής.

Ρυθμίζονται τα ζητήματα που αφορούν το διδακτικό προσωπικό της Σχολής, που αποτελείται συνολικά από οκτώ (8) υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού. Ειδικότερα, προβλέπονται τα απαιτούμενα προσόντα, η αμοιβή του και οι αρμοδιότητές του, καθώς και ο τρόπος διορισμού του. Συγκεκριμένα, παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Πολιτισμού να διορίζει το εν λόγω προσωπικό, κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία καταρτίζεται από τον Σύλλογο Καθηγητών της Σχολής. Η επιλογή γίνεται μετά από αξιολόγηση του Συλλόγου Καθηγητών και τη σύμφωνη γνώμη ειδικής πενταμελούς επιτροπής, που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού. Τέλος, προβλέπεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, έργου ή ορισμένου χρόνου, με εξωτερικούς συνεργάτες, καλλιτέχνες, επιστήμονες, ή επαγγελματίες για τον εμπλουτισμό και την υποστήριξη του διδακτικού προγράμματος και της δράσης της, καθώς και για τις ανάγκες υλοποίησης σεμιναρίων, συνεργασιών με άλλα Ιδρύματα ή άλλων δράσεων σχετικών με το αντικείμενο.

Εισάγεται ρύθμιση για το διοικητικό, βοηθητικό και τεχνικό προσωπικό της Σχολής, που αποτελείται από πέντε (5) πλέον μόνιμους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ, παράλληλα, προβλέπεται και η πρόσληψη εποχικού ή έκτακτου προσωπικού για την κάλυψη απρόβλεπτων ή έκτακτων αναγκών.

Προβλέπεται η παραχώρηση της χρήσης ακινήτου του Δήμου Τήνου, χωρίς αντάλλαγμα, στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες στέγασης και λειτουργίας της Σχολής και των υπηρεσιών της. Με το δεδομένο, δε, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί, ήδη, με πόρους που διασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έργα για την ανακατασκευή και αναμόρφωση των χώρων, εξυπηρετώντας τις ανάγκες στέγασης και λειτουργίας της Σχολής, καθίσταται εναργέστερος ο σκοπός της διασφάλισης της χρήσης του εν λόγω ακινήτου μακροπρόθεσμα από το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να διατίθενται αποκλειστικά για τις ανάγκες της Σχολής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

onaseia_sxoleia
Ωνάσεια Τείχη στο Δημόσιο Σχολείο
«Τα Ωνάσεια Σχολεία προτυποποιούν ως αναμφισβήτητες εκπαιδευτικές αξίες τις αρχές της επιχειρηματικότητας,του ανταγωνισμού αλλά και της ανισότητας ως...
Ωνάσεια Τείχη στο Δημόσιο Σχολείο