Μαγδαληνή
Μαρία η Μαγδαληνή: Η γυναίκα πίσω από τον μύθο - - Ήταν εύπορη και «ζούσε» με τα χρήματά της τους Αποστόλους

Επί αιώνες, η εικόνα της Μαρίας της Μαγδαληνής έχει ταλαντευτεί ανάμεσα στην ιερότητα και τη δυσφήμιση. Μια γυναίκα που ακολουθούσε τον Ιησού Χριστό, που έμεινε πιστή δίπλα του μέχρι τη Σταύρωση, παρουσιάστηκε άλλοτε ως μετανοημένη πόρνη, άλλοτε ως σύζυγος του Ιησού και, πιο πρόσφατα, ως μία από τις σημαντικότερες μορφές του πρώιμου Χριστιανισμού.

Όμως, ποια πραγματικά ήταν η Μαρία η Μαγδαληνή; Ένα νέο φως ρίχνει η έρευνα του National Geographic, μέσα από το έργο "In the Footsteps of Jesus: A Chronicle of His Life and the Origins of Christianity", αποκαλύπτοντας στοιχεία που ανατρέπουν τη συμβατική αφήγηση.

Η γυναίκα από τα Μάγδαλα

Η Μαρία καταγόταν από τα Μάγδαλα, ένα ψαροχώρι της Γαλιλαίας, στις όχθες της λίμνης Γεννησαρέτ. Σύμφωνα με τους Ευαγγελιστές, ήταν ανύπαντρη και ανεξάρτητη – γεγονός εξαιρετικά ασυνήθιστο για την εποχή, σε μια Παλαιστίνη αυστηρά πατριαρχική, όπως εξηγούν οι μελετητές K.C. Hanson και Douglas Oakman.

Η ανεξαρτησία της δεν ήταν απλώς προσωπική στάση: φαίνεται πως προερχόταν από εύπορη οικογένεια, γεγονός που της επέτρεπε να στηρίζει οικονομικά τον Ιησού και τους Αποστόλους. Στο Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο (8:2-3) αναφέρεται ρητά ότι «προσέφεραν από τα υπάρχοντά τους».

Η "μαθήτρια" που παρέμεινε όταν όλοι έφυγαν

Σε αντίθεση με τους περισσότερους άνδρες μαθητές, που τράπηκαν σε φυγή τη νύχτα της σύλληψης του Ιησού, η Μαρία η Μαγδαληνή βρέθηκε κάτω από τον σταυρό μαζί με λίγες γυναίκες, όπως καταγράφει ο Μάρκος (15:40-41). Εκείνη ήταν επίσης η πρώτη που, σύμφωνα με τα Ευαγγέλια, είδε τον Αναστημένο Χριστό.

Η σημασία της παρουσίας της είναι καθοριστική. Ωστόσο, η Εκκλησιαστική Ιστορία δεν της απέδωσε πάντοτε τον ρόλο που της άξιζε.

Από Απόστολος… σε αμαρτωλή

Από τον 3ο αιώνα κι έπειτα, αρχίζει να διαμορφώνεται ο μύθος της "αμαρτωλής γυναίκας", όταν στα κηρύγματα συγχέεται με την άγνωστη γυναίκα του Κατά Λουκάν (7:38) που πλένει τα πόδια του Ιησού με τα δάκρυά της. Ο Πάπας Γρηγόριος Α΄ τον 6ο αιώνα παγίωσε αυτή την ταύτιση, μετατρέποντας τη Μαγδαληνή σε πρώην πόρνη.

Δεν υπήρξε, ωστόσο, ποτέ ευαγγελική απόδειξη για κάτι τέτοιο. Και μόλις το 1969, το Βατικανό προχώρησε επίσημα στον διαχωρισμό των δύο προσώπων.

Το ευαγγέλιο που δεν μπήκε στα Ευαγγέλια

Μετά την ανακάλυψη των χειρογράφων της Νάγκ Χαμαντί το 1945 στην Αίγυπτο, η Μαρία η Μαγδαληνή αναδύεται μέσα από τα Γνωστικά Κείμενα ως μια ηγετική, σοφή φιγούρα. Στο λεγόμενο Ευαγγέλιο του Φιλίππου, αναφέρεται ως «η κοινωνός του Σωτήρα» – όρος που ερμηνεύτηκε, όχι κατ’ ανάγκη ως ερωτικός σύνδεσμος, αλλά ως βαθιά πνευματική σχέση και μαθητεία.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Μαρία εμφανίζεται να μεταφέρει διδασκαλίες του Ιησού που εκείνη μόνο είχε κατανοήσει. Ο Πέτρος, μάλιστα, στο Ευαγγέλιο της Μαρίας, φέρεται να της ζητά να αποκαλύψει όσα εκείνη άκουσε προσωπικά από τον Χριστό.

Η ανασύσταση του προσώπου της

Σήμερα, στη βασιλική του Saint-Maximin-la-Sainte-Baume στη νότια Γαλλία, εκτίθενται λείψανα που πιστεύεται από ορισμένους ότι ανήκουν στη Μαρία Μαγδαληνή. Το 2017, μια ερευνητική ομάδα βασίστηκε στο κρανίο που αποδίδεται σε εκείνη για να ανακατασκευάσει το πρόσωπό της. Το αποτέλεσμα: μια γυναίκα με δυνατά χαρακτηριστικά, στρογγυλό πρόσωπο και έντονα ζυγωματικά.

Η Μαγδαληνή ως σύμβολο

Πέρα από τις ιστορικές απορίες, η Μαρία Μαγδαληνή αναδεικνύεται σήμερα ως σύμβολο ανεξαρτησίας και πνευματικής δύναμης. Η Elaine Pagels, κορυφαία μελετήτρια των Γνωστικών Κειμένων, υποστηρίζει ότι η περιθωριοποίησή της από την Εκκλησία ήταν αποτέλεσμα συγκρούσεων ανάμεσα στον θεσμικό χριστιανισμό και τις εναλλακτικές θεολογικές παραδόσεις που περιλάμβαναν γυναίκες σε ηγετικούς ρόλους.

Και ενώ για αιώνες η Μαγδαληνή χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα «μετανοημένης αμαρτωλής», ίσως ήρθε η στιγμή να την επανατοποθετήσουμε στο ιστορικό της βάθρο: ως ισότιμη μαθήτρια, αυτόπτης μάρτυρας των Παθών και μία από τις πρώτες που μετέφεραν το μήνυμα της Ανάστασης.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα