pierrakakis
Διαφοροποιημένη αντιμετώπιση ενεργών και ανενεργών φοιτητών

Σε συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, προχώρησε χθες, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, με βασικό θέμα την εφαρμογή του νόμου περί διαγραφών φοιτητών.

Διαφοροποιημένη αντιμετώπιση ενεργών και ανενεργών φοιτητών

Το Προεδρείο, υπό την προεδρία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στυλιανού Κατρανίδη, τόνισε την ανάγκη διάκρισης μεταξύ ενεργών και ανενεργών φοιτητών, ζητώντας ευνοϊκότερη μεταχείριση για όσους συμμετέχουν στις εξεταστικές διαδικασίες. Η θέση αυτή είχε ήδη διατυπωθεί κατά την τελευταία Σύνοδο των Πρυτάνεων στον Μυστρά (Δεκέμβριος 2024).

Μετά την παρουσίαση των επιχειρημάτων του Προεδρείου, ακολούθησε ουσιαστική συζήτηση, με την πολιτική ηγεσία να δείχνει θετική ανταπόκριση στο αίτημα.

Χρηματοδότηση και υποδομές στα πανεπιστήμια

Το Προεδρείο έθεσε επιτακτικά θέματα όπως:

  • Χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με έμφαση στην ανάγκη για ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των σχετικών δράσεων.
  • Εκκρεμότητα των matching funds, που επηρεάζει σημαντικά τα ερευνητικά προγράμματα.
  • Συντήρηση των κτηριακών υποδομών, με τον Υπουργό να διαβεβαιώνει πως η οριστική διευθέτηση του ζητήματος είναι κοντά.

Προκηρύξεις νέων θέσεων και διοικητικά ζητήματα

Αναφορά έγινε επίσης σε:

  • Νέες θέσεις μελών ΔΕΠ, με αύξηση των σχετικών πιστώσεων.
  • Κινητικότητα και επιμόρφωση του διοικητικού προσωπικού.
  • Ανάγκη επιχορήγησης για δικαστικά έξοδα των πανεπιστημίων.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα, με τη δέσμευση για περαιτέρω συζητήσεις μεμονωμένα με κάθε πανεπιστήμιο για την αντιμετώπιση των εξειδικευμένων αναγκών τους.

Το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τη συνάντηση του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 19.2.2025 η συνάντηση του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, όπως και συνεργάτες του Υπουργού.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακαδημαϊκά, διοικητικά και οικονομικά θέματα που αφορούν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Το Προεδρείο της Συνόδου επανέλαβε την απόφαση της τελευταίας Συνόδου Πρυτάνεων (Δεκέμβριος 2024 στον Μυστρά) για την ανάγκη διαφοροποιημένης αντιμετώπισης των ενεργών έναντι των ανενεργών φοιτητών, όσον αφορά το ζήτημα της εφαρμογής του νόμου περί διαγραφών, τονίζοντας την αυξημένη παρουσία των φοιτητών στις τελευταίες εξεταστικές περιόδους. Μετά την παράθεση των επιχειρημάτων του Προεδρείου ακολούθησε ουσιαστική συζήτηση.

Στη συνέχεια το Προεδρείο αναφέρθηκε στα υπομνήματα που έχουν υποβάλει τα Πανεπιστήμια στην πολιτική ηγεσία ως προς τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των Α.Ε.Ι. και στον προγραμματισμό στο άμεσο μέλλον ειδικότερων συζητήσεων με κάθε ένα Πανεπιστήμιο ξεχωριστά. Η ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας ήταν θετική. Συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από αυτό, με ιδιαίτερη αναφορά σε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, αναγκαίο για την υλοποίηση των δράσεων αυτών.

Ετέθη επίσης προς συζήτηση το εκκρεμές θέμα των matching funds. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των συντηρήσεων των κτηριακών υποδομών, ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα στην σημερινή συγκυρία, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι οδεύει προς την οριστική του διευθέτηση. Άλλα θέματα τα οποία ετέθησαν αφορούσαν στη στελέχωση των πανεπιστημίων, σε θέματα κινητικότητας και επιμόρφωσης του διοικητικού προσωπικού καθώς και στην άμεση ανάγκη επιχορήγησης για την αντιμετώπιση των δικαστικών εξόδων των πανεπιστημίων. Η όλη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα γόνιμου διαλόγου στο πλαίσιο της εποικοδομητικής επικοινωνίας που έχει αναπτυχθεί στη Σύνοδο Πρυτάνεων με τον Υπουργό Παιδείας.

Το Προεδρείο μετέφερε στον Υπουργό την ικανοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας όσον αφορά την εξαιρετικά έγκαιρη έγκριση των προϋπολογισμών των ΕΛΚΕ καθώς και των Τακτικών Προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων, όπως επίσης και τη σημαντική αύξηση των πιστώσεων για προκήρυξη νέων θέσεων μελών ΔΕΠ. Ο Υπουργός εξέφρασε την επιθυμία του για συνέχιση του διαλόγου σε κλίμα εμπιστοσύνης, κατανόησης και συναίνεσης, καθώς και τη διαθεσιμότητά του σε ό,τι χρειαστεί για τη λήψη μέτρων και την ανάληψη δράσεων για στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου.

Τα μέλη του Προεδρείου της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων

Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Προεδρεύων

Αθανάσιος Κατσής, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Χριστίνα Κουλούρη, Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου

 

Αναγγελία 108ης Συνόδου Πρυτάνεων

Η 108η Σύνοδος Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων θα διεξαχθεί υπό την Προεδρία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Προεδρεύοντα τον Καθηγητή Στυλιανό Κατρανίδη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και των άλλων μελών του Προεδρείου της Συνόδου, της Πρυτάνεως του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγήτριας Χριστίνας Κουλούρη και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητή Αθανάσιου Κατσή.

Διοργανωτής: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

SYNODOS PRYTANEON

Τα Πορίσματα της 107ης Συνόδου Πρυτάνεων

Η 107η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων πραγματοποιήθηκε στο Μυστρά από τις 10 έως και τις 13 Δεκεμβρίου 2024, υπό την Προεδρία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητή Αθανάσιου Κατσή και των άλλων μελών του Προεδρείου της Συνόδου, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητή Στυλιανού Κατρανίδη, και της Πρυτάνεως του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγήτριας Χριστίνας Κουλούρη.

Στις εργασίες της Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024 συμμετείχαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού ο Υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Νικόλαος Παπαϊωάννου. Επίσης συμμετείχε ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας και η Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Άννα Ροκοφύλλου. Η συνάντηση επιβεβαίωσε την ειλικρινή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία με στόχο την ενίσχυση του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Στη Σύνοδο συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια, όπως θέματα πόρων (ανθρώπινων και οικονομικών), καθώς και θέματα θεσμικού πλαισίου, το κυριότερο εκ των οποίων είναι η εφαρμογή της διάταξης του νόμου που προβλέπει τη διαδικασία διαγραφής φοιτητών/τριών.

Η Σύνοδος ανέδειξε τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης των Πανεπιστημίων κυρίως σε διοικητικό προσωπικό και πρότεινε τη σημαντική ενίσχυση σε διοικητικό και λοιπό υποστηρικτικό προσωπικό των πανεπιστημίων σε μόνιμη βάση, καθώς και να επεκταθεί ο κανόνας της μίας (1) πρόσληψης για μία (1) αποχώρηση στο διοικητικό προσωπικό.

Επισήμανε επίσης το μεγάλο πρόβλημα με την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και συνεπώς την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού με τον ίδιο τουλάχιστον ρυθμό όπως τα προηγούμενα χρόνια. Άμεσης προτεραιότητας είναι η καταβολή έκτακτης επιχορήγησης του τακτικού προϋπολογισμού για να καλυφθούν οι συνεχιζόμενες πάγιες και ανελαστικές δαπάνες των πανεπιστημίων. Επιτακτική επίσης είναι η ανάγκη ανεύρεσης χρηματοδότησης για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των υποδομών των πανεπιστημίων και ιδιαιτέρως των φοιτητικών εστιών, στις οποίες διαβιούν χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες σε συνθήκες, που κατά κοινή ομολογία, δεν είναι ικανοποιητικές.

Η Σύνοδος παρουσίασε τα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν από την εφαρμογή των άρθρων που αφορούν στην εκλογή και εξέλιξη των μελών ΔΕΠ και υπέβαλε προτάσεις για τη βελτίωση της διαδικασίας, ζητώντας παράλληλα εύλογο χρόνο παράτασης για την έναρξη της εφαρμογής του νέου συστήματος.

Επισημάνθηκαν επίσης οι δυσλειτουργίες που έχουν παρατηρηθεί κατά την εφαρμογή διατάξεων του Ν. 4957/2022 σχετικά με τις αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων και προτάθηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα βελτίωσής του σε συνεργασία με τη Σύνοδο Πρυτάνεων.

Αποτιμώντας θετικά την πολιτική ενίσχυσης της διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος ζήτησε περαιτέρω αύξηση των κονδυλίων ώστε να περιληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες προτάσεις ίδρυσης μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε συνεργασία με ιδρύματα του εξωτερικού.

Τέλος, η Σύνοδος Πρυτάνεων εξέφρασε την ανησυχία της για τις συνέπειες από την εφαρμογή της διάταξης για την οριζόντια διαγραφή φοιτητών/τριών.

Θεωρεί ότι δεν μπορεί να παραγνωριστεί η κρίσιμη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε εκείνους που είναι ανενεργοί και εκείνους που αγωνίζονται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Προτείνει συνεπώς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό ζήτημα με κοινωνική ευαισθησία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καλογηρου
Βασίλης Καλογήρου: Παραιτήθηκε η Ρουμπίνη Λεονταρή από την υπόθεση
Την εξαίρεσή της από την υπόθεση του θανάτου του Βασίλη Καλογήρου, ζήτησε η ιατροδικαστής Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή.
Βασίλης Καλογήρου: Παραιτήθηκε η Ρουμπίνη Λεονταρή από την υπόθεση