foitites_panepistimia
Υπουργείο Παιδείας: Στα «σκαριά» ευνοϊκή ρύθμιση για τις διαγραφές των φοιτητών μετά από πιέσεις των πανεπιστημίων - Η «έξωση» των φοιτητών από τα πανεπιστήμια θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο

Η ανησυχία των φοιτητών, η κοινωνική αναταραχή και οι πιέσεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα φαίνεται να οδηγούν το υπουργείο Παιδείας στο να επανεξετάσει το νόμο Κεραμέως για τις οριζόντιες διαγραφές των φοιτητών που έχουν υπερβεί το όριο των σπουδών τους.

Η «έξωση» των φοιτητών από τα πανεπιστήμια θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο αλλά όπως όλα δείχνουν το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο ευνοϊκής ρύθμισης έτσι ώστε να μην αδικηθούν οι νέοι οι οποίοι ενδιαφέρονται να προσπαθήσουν και να πάρουν τα πτυχία τους σε εύλογο χρονικό διάστημα, αναφέρει το ethnos.gr. Όλο αυτό το διάστημα ο υπουργός Παιδείας λαμβάνει μηνύματα από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, για την ανάγκη βελτίωσης του νόμου καθώς ανάμεσα σε αυτούς τους φοιτητές ,που χαρακτηρίζονται αιώνιοι υπάρχουν νέοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες και δεν μπορούν άμεσα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Κατόπιν αυτών φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αναγκαίες βελτιώσεις του νόμου.

Όπως μάλιστα είπε στη Βουλή και η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, αναφερόμενη στο θέμα, «έχουμε δείξει, ως Υπουργείο, ότι είμαστε και ορθολογιστές, ότι είμαστε και δίκαιοι και υποστηρικτικοί σε όσους θέλουν να προοδέψουν. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Αυτό δεν αφορά, όμως, σε όσους έχουν χάσει οριστική επαφή με το Πανεπιστήμιο.

Και θα το πω για δεύτερη φορά: Έχουμε πάρει σοβαρές πρόνοιες. Δεν είμαστε ανάλγητοι, δεν είμαστε αδιάφοροι, δεν είμαστε ισοπεδωτικοί σε εκείνους που έχουν επαφή με την εκπαιδευτική κοινότητα και θέλουν πραγματικά να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Αυτό νομίζω ότι είναι σαφές σε ό,τι μας αφορά και το έχουμε ήδη αποδείξει. Ουδέποτε το υπουργείο γύρισε την πλάτη ή έκλεισε τα μάτια σε περιπτώσεις φοιτητών και φοιτητριών που θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές και έχουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, ούτε το έκανε, ούτε θα το κάνει».

Σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή αυτή τη στιγμή 317.000 φοιτητές θεωρούνται αιώνιοι και από αυτούς ένα μικρό ποσοστό έδειξε ενδιαφέρον να λάβει μέρος στις εξετάσεις τα δυο προηγούμενα χρόνια ώστε να πάρει πτυχίο . Μάλιστα η ίδια τόνισε ότι «το κύρος των πανεπιστημίων εξαρτάται από το πόσους φοιτητές έχουν. Όταν είμαστε

πρώτοι στις εισαγωγές και τελευταίοι στην αποφοίτηση, κάτι λέει για το κύρος του πανεπιστημίου, όταν υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι λιμνάζουν τόσα πολλά χρόνια, και οι αριθμοί είναι απολύτως αποκαλυπτικοί».

Οι αντιδράσεις των πανεπιστημίων

Σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια, έχουν δηλώσει στο υπουργείο Παιδείας ότι είναι ανέφικτο να εφαρμοστεί ως έχει ο νόμος καθώς θα δημιουργηθούν πολλά και σοβαρά προβλήματα στα ίδια τα ιδρύματα αλλά και στην κοινωνία και συνεπώς ο νόμος πρέπει να βελτιωθεί με στόχο τη βοήθεια όσων θέλουν αλλά δεν μπορούν να ολοκληρώσουν άμεσα τις σπουδές τους και οι οποίοι δεν πρέπει να αδικηθούν από ένα νόμο που αντιμετωπίζει όλους τους φοιτητές με τον ίδιο τρόπο είτε χρωστάνε 2 μαθήματα είτε 50! Το θέμα αυτό έθεσαν ξανά προχτές (19-2-2025) οι πρυτάνεις στο υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη σε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, όπως και συνεργάτες του Υπουργού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι πρυτάνεις επέμειναν στην ανάγκη διαφοροποιημένης αντιμετώπισης των ενεργών έναντι των ανενεργών φοιτητών, όσον αφορά το ζήτημα της εφαρμογής του νόμου περί διαγραφών, τονίζοντας την αυξημένη παρουσία των φοιτητών στις τελευταίες εξεταστικές περιόδους. 

Οι πρυτάνεις όπως οι ίδιοι ανακοίνωσαν αναφέρθηκαν και στα υπομνήματα που έχουν υποβάλει τα Πανεπιστήμια στην πολιτική ηγεσία ως προς τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των Α.Ε.Ι. και στον προγραμματισμό στο άμεσο μέλλον ειδικότερων συζητήσεων με κάθε ένα Πανεπιστήμιο ξεχωριστά. Η ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας ήταν θετική. Συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από αυτό, με ιδιαίτερη αναφορά σε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, αναγκαίο για την υλοποίηση των δράσεων αυτών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα