Αναφέρομαι στη δεκαετία 1993-2003, που είχα και θεσμικό ρόλο. Αυτή την περίοδο έχουμε σημαντικές εκπαιδευτικές εξελίξεις και ανατροπές σε βασικά πεδία της εκπαίδευσης αλλά και έντονη δράση της ΟΛΜΕ.
Με την εφαρμογή ενός τύπου «Ενιαίου μισθολογίου» από την τότε κυβέρνηση, που μόνο ενιαίο δεν ήταν, αφού διαμόρφωσε προνόμια σε κλάδους και μάλιστα με λιγότερα προσόντα. Και ενώ είχαμε αναδείξει την ιδιαιτερότητα του εκπαιδευτικού επαγγέλματος, η κυβέρνηση προχώρησε σε ονομαστικές μειώσεις μας.
Ως απάντηση σε αυτή την εξέλιξη ο κλάδος μας ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες απεργίες στην ιστορία του, Γενάρη – Μάρτη 1997. Οικονομικό αίτημα ήταν το «40% αύξηση στους μισθούς μας». Η κυβέρνηση αντίθετα προχώρησε σε μικρές αυξήσεις, που δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές. Διοργανώνονται μαζικά συλλαλητήρια κάθε εβδομάδα σε όλη τη χώρα με βασικό σύνθημα το «Να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας»!
Στη διάρκεια της απεργίας, οργανώσαμε συνέντευξη τύπου της ΟΛΜΕ, στην οποία παρουσίασαν τις θέσεις τους όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης, που αποτελεί και μοναδικό εκπαιδευτικό και πολιτικό γεγονός.
Το 8ο Συνέδριο, της ΟΛΜΕ, που πραγματοποιήθηκε το 1997, κατέληξε σε αποφάσεις για σημαντικά εκπαιδευτικά ζητήματα και εξόπλισε τον κλάδο με αναλυτικές θέσεις που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς τα επόμενα χρόνια.
Ψηφίζονται οι Ν.2525/1997 και 2640/1998, στους οποίους αντιτίθεται με μαζικές λειτουργίες η ΟΛΜΕ και ο κλάδος μας συνολικά. Παράλληλα αναπτύσσονται μαθητικές κινητοποιήσεις, με κύριο αίτημα την κατάργηση του Ν.25225 και του βασικού του στοιχείου των 28 πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων.
Είχαμε την κατάργηση της επετηρίδας και την αντικατάστασή της με ένα σύστημα διορισμού, που απαξίωνε τον ρόλο του εκπαιδευτικού. Στο θέμα μας αυτό αναδείξαμε α) τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, που είχαν κάνει έστω και μια σύμβαση και β) την παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών μέσω της οποίας θα λυνόταν και το πρόβλημα του συστήματος διορισμού.
Σε όλη τη δεκαετία η δράση της ΟΛΜΕ ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, μαχητικά συλλαλητήρια, εκδηλώσεις για τη δημόσια εκπαίδευση σε όλη την Ελλάδα. Η ένταση της συλλογικότητας συνοδευόταν και από πληθωρική δημιουργικότητα.
Διαμορφώνεται ισχυρό εκπαιδευτικό κίνημα μα πρωτοπόρο την ΟΛΜΕ με τις άλλες εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, με τις Ενώσεις Γονέων, με την ΑΔΕΔΥ, με τις Επιστημονικές Ενώσεις.
Πρωτοβουλίες της ΟΛΜΕ.
Στις 5 Οκτωβρίου 1998 οι Ομοσπονδίες Ελλάδας και Κύπρου και αποφασίσαμε από κοινού να καθιερώσουν στις χώρες μας την 5η Οκτωβρίου κάθε έτους ως ημέρα αφιερωμένη στον εκπαιδευτικό, όπως έχουν συναποφασίσει η UNESCO και η Διεθνής Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών (Education International) από το 1994 για όλο τον κόσμο.
Με ομόφωνη απόφαση η βασική ομιλία στην πρώτη πανηγυρική εκδήλωση έγινε από τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ. Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου και πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το ίδιο διάστημα η ΟΛΜΕ:
α) Συνδιοργανώνει κάθε χρόνο με το Υπ. Παιδείας τους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες (Θέατρο, Μουσική, Ζωγραφική, Χορός).
β) Συνδιοργανώνει με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη ΔΟΕ και άλλους φορείς ετήσιο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό, στον οποίο συμμετέχουν κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες.
γ) Συμμετείχε στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την Κύπρο για τους αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής κλπ
δ) Ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ανοικοδόμηση σχολείων στην Παλαιστίνη (Σάμπρα και Σατίλα), στη Σερβία και στους Κάλας
Το ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ:
Οργάνωσε το πρόγραμμα «Φιλοξενία» και εκδίδει δίτομο διδακτικό υλικό «Σχολείο Χωρίς Σύνορα» (2000). Εκπόνησε το έργο «Αγωγή του Καταναλωτή» παράγοντας αντίστοιχο διδακτικό υλικό. Εκπόνησε το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Ρατσισμός και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - δίτομο διδακτικό υλικό (2002). Παρόμοια κίνηση έγινε και για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
Συνεργάστηκε με πανεπιστημιακούς στη συγγραφή και έκδοση του «Οδηγού Αντιρατσιστικής Εκπαίδευσης» (Αθήνα 2000. Συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την Εθνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και άλλους φορείς για την εκπόνηση του επιστημονικού ερευνητικού έργου «Ομαδική βία και επιθετικότητα στα σχολεία» (διεύθυνση έκδοσης: Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου, Αθήνα 2010).
Σταθερό μέλημα της ΟΛΜΕ υπήρξε ενίσχυση των δεσμών αλληλεγγύης και συνεργασίας με τις αντίστοιχες οργανώσεις της Κύπρου. Πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Δεκεμβρίου 2002 το 1ο Κοινό Εκπαιδευτικό Συνέδριο της ΟΛΜΕ και της αντίστοιχης κυπριακής ομοσπονδίας, της ΟΕΛΜΕΚ, σε δύο φάσεις, στην Αθήνα και στη Λευκωσία, με θέμα «Σχολείο του σήμερα και του αύριο».
Επισημαίνεται η μαζικοποίηση και της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τον υπεριδιπλασιασμό των εισακτέων – απόρροια της σχετικής κοινωνικής δυναμικής αλλά και του πάγιου για εκείνη την περίοδο αιτήματος της ΟΛΜΕ. Είναι μείζον εκπαιδευτικό γεγονός που οδήγησε σε μόρφωση μεγάλου τμήματος των νέων και σε κοινωνική κινητικότητα. Ήταν και επακόλουθο της μαζικοποίησης της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη δεκαετία του 1980.
Έχουμε αύξηση του καθηγητικού πληθυσμού (από περίπου 60.000 σε 90.000). Αυτή αποδίδεται αφενός στη διεύρυνση της συμμετοχής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τη σημαντική ενίσχυση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και αφετέρου σε μια σειρά βελτιωτικών ρυθμίσεων στην οργάνωση και λειτουργία της εκπαίδευσης που συνεπάγονται αύξηση του εκπαιδευτικού δυναμικού (μείωση του διδακτικού ωραρίου, διευκόλυνση της συνταξιοδότησης). Το ίδιο διάστημα επιτυγχάνουμε τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 30 χρόνια υπηρεσίας.
Θεωρώ ότι ο ρόλος της ΟΛΜΕ και όλων των παρατάξεων και των μελών των Δ.Σ. ήταν ιδιαίτερα καθοριστικός για την προαγωγή των βασικών μας στόχων για «Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία» και για έναν εκπαιδευτικό, που πρέπει να στηρίζεται πολλαπλά από την πολιτεία για τον κρίσιμο παιδαγωγικό, μορφωτικό και κοινωνικό ρόλο του για πρόοδο, ειρήνη και δημοκρατία.
Υπερασπιζόμαστε την Ιστορία μας σημαίνει ότι στηρίζουμε το δημόσιο σχολείο και τον καθοριστικό ρόλο των εκπαιδευτικών, ότι προάγουμε τη δυναμική του εκπαιδευτικού κινήματος και του κοινωνικού προτάγματος για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.
τ. Πρόεδρος της ΟΛΜΕ (1996-2003)
Υ.Γ.
Το κείμενο αποτελεί τη βάση της παρέμβασής μου στον εορτασμό της ΟΛΜΕ για τα 100 χρόνια της ιστορίας της.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ