onaseia_sxoleia
«Ας προσπαθήσουμε, όμως, να δούμε το παρόν, ή μάλλον το μέλλον, των σχολείων αυτών, όπως το διαφημίζουν οι εταίροι»

Τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία (ΔΗ.Μ.ΩΣ) εμφανίζονται ως η «εμβληματική» πρωτοβουλία του απελθόντος υπουργού Παιδείας κου Πιερρακάκη. Το γεγονός διαφημίστηκε  δεόντως, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραβρέθηκε στην υπογραφή της «σύμβασης», η κυβέρνηση επιχειρεί  με δημοσιεύσεις στον τύπο, διαδίκτυο και επιστολές σε γονείς να πείσει την ελληνική κοινωνία για το πόσο τυχεροί θα πρέπει να αισθανόμαστε με τη δωρεά αυτή.

Πιο συγκεκριμένα το  ίδρυμα Ωνάση ήρθε σε συμφωνία με το Υπουργείο Παιδείας και προβλέπεται να διαθέσει σε 22 δημόσια σχολεία για 12 χρόνια 160 εκ. καλύπτοντας  τον εξοπλισμό και την ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών  έχοντας, όμως, τον αποφασιστικό ρόλο για  το πρόγραμμα,  για τον τρόπο εισαγωγής  μαθητών και μαθητριών, για τον  τρόπο διοίκησης και λειτουργία, για τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών; Οι όροι παραπέμπουν σε ένα πλαίσιο ‘’αποικιοποίησης’’, καθώς αφαιρούνται από την ευθύνη και κυριότητα  του κράτους δημόσιοι πόροι (σχολεία) που δημιουργήθηκαν από τον μόχθο του ελληνικού λαού και διατίθενται προς διαχείριση στον μέγα ευεργέτη. Επιπλέον επιδιώκεται να λειτουργήσει στην ‘’καρδιά’’ της εκπαίδευσης ένα άλλο εκπαιδευτικό παράδειγμα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν περισσότερο με μοντέλο λειτουργίας επιχείρησης  παρά  με σχολείο.

Ας προσπαθήσουμε, όμως, να δούμε το παρόν, ή μάλλον το μέλλον, των σχολείων αυτών, όπως το διαφημίζουν οι εταίροι, (Ίδρυμα Ωνάση και Υπουργείο,  στελέχη της διοίκησης, οι οποίοι  φιλοτεχνούν  μια εικόνα «γης της  επαγγελίας» στην εκπαίδευση, όπου θα γίνονται όλα όσα δεν γίνονται στα υπόλοιπα δημόσια σχολεία. Κάνουν λόγο «για υφιστάμενες σχολικές υποδομές οι οποίες αναβαθμίζονται για να προσφέρουν μια πιο σύγχρονη μαθησιακή εμπειρία».  Ας αναφερθούμε σε μερικά από τα στοιχεία αυτής της ‘’σύγχρονης εμπειρίας’’, λοιπόν!

Διαλαλούν τη λειτουργία ‘’Ομίλων’’ και ‘’Συνόλων’’ που θα λειτουργούν εκτός του κανονικού ωρολόγιου προγράμματος και θα αφορούν γνωστικά και καλλιτεχνικά αντικείμενα αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι στο ήδη φορτωμένο και γνωσιοκεντρικό ελληνικό σχολείο θα προστεθούν ακόμη 10 ώρες υποχρεωτικής εβδομαδιαίας διδασκαλία για τους μαθητές και τις μαθήτριες και 24 ώρες επιπλέον διδασκαλίας μηνιαίως σε εκπ/κούς με επακόλουθο την εντατικοποίηση, την εξουθένωση  και τον σφετερισμό του ελεύθερου χρόνου εφήβων.

Αναφέρουν, δε, ότι οι όμιλοι στη Β’ και Γ’ Λυκείου θα επικεντρώνονται στην προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλήνιες. Αυτό, δηλαδή, που παρεχόταν χρόνια τώρα στα δημόσια σχολεία και  έπαψε να προσφέρει το κράτος παρουσιάζεται ως καινοτομία του ευεργέτη! Επίσης οι πλείστες δράσεις των σχολείων στο πεδίο του πολιτισμού, του αθλητισμού, της καινοτομίας που γίνονταν με το μεράκι, την πρωτοβουλία, και την ευρηματικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών,-τριών αποσιωπούνται αφενός για να απαξιωθεί η συμβολή του δημόσιου σχολείου αφετέρου για να παρουσιαστούν ως μελλοντικό έργο των συγκεκριμένων σχολείων. 

Μιλούν για καλλιέργεια της πολυγλωσσίας ενώ ήδη στα δημόσια σχολεία διδάσκονται δυο ξένες γλώσσες.  Διαφημίζουν  ακόμη ότι  «Τα  ΔΗΜ.Ω.Σ θα διασφαλίζουν την πρόσβαση για άτομα με αναπηρία και ότι για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, θα παρέχεται υποστήριξη από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς». Διαφημίζεται, δηλαδή, κάτι το οποίο είναι υποχρεωμένα, και πρέπει να παρέχουν όλα τα σχολεία, και κάτι που ήδη υπάρχει, σε μικρότερη κλίμακα φυσικά, και στα δημόσια σχολεία. Αντιθέτως  και τεχνηέντως αποσιωπούν ότι δεν θα επανεγράφονται οι ‘’αποκλίνοντες’’ και ‘’αποκλίνουσες’’ μαθητές και μαθήτριες και θα τίθενται εκτός σχολείου όπως αναφέρει το συμφωνητικό μεταξύ των εταίρων.

Στην επιχειρηματολογία τους προσθέτουν και τη συνεργασία με σχολεία της αλλοδαπής κα της ημεδαπής , κάτι που ήδη εκτυλίσσεται στα Δημόσια Σχολεία που  μετρούν πολυετή εμπειρία στον τομέα.

Καθορίζει, επίσης, ο χρηματοδότης ως τρόπο πρόσβασης στα συγκεκριμένα σχολεία την διενέργεια εξετάσεων ή τεστ δεξιοτήτων ή συνδυασμού των δύο. Οι ξετάσεις για εισαγωγή στο Γυμνάσιο αποτελεί τον πλήρη αναχρονισμό καθώς εφαρμοζόταν πριν τη δεκαετία του -80 στη χώρα μας η δε χρήση των τεστ δεξιοτήτων είναι ένας συνήθης τρόπος επιλογής σε θέσεις εργασίας. Εσχάτως, οι δεξιότητες,  έχουν εισαχθεί με τυμπανοκρουσίες και στην εκπ/ση, συντείνοντας  στην έκπτωση από το ζητούμενο που είναι η ολόπλευρη γνώση σε επιφανειακές ληξιπρόθεσμες δεξιότητες.

Η διοίκηση των σχολείων αυτών θα γίνεται από εννεαμελή Επιτροπή, στην οποία πέντε μέλη θα ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας,  ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα υποδεικνύονται από το Ίδρυμα Ωνάση. Πέραν του κύριου διαχειριστικού φορέα ένα σύνολο από συμβούλια (7μελές συμβούλιο σχολικής μονάδας, 7μελές κοινό εποπτικό συμβούλιο) εισάγουν ένα πυραμιδωτό εταιρικό μοντέλο λειτουργία εξοικειώνοντας τη σχολική κοινότητα περισσότερο με την αγορά παρά με την εκπαίδευση.

Στην κρίση, δε, αυτού του μηχανισμού εποπτείας και ελέγχου θα βρίσκεται η τύχη σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών καθώς και τα σχολεία μπορεί να αποχαρακτηριστούν από ΔΗΜ.Ω.Σ, εάν δεν πληρούν τα στάνταρτς  που έχει θέσει ο δωρητής, αλλά και εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορεί να εξοβελιστούν ψάχνοντας για καινούριο σχολείο.

Τελικά πιστεύουμε ότι τα ΔΗ.Μ.ΩΣ. θα προσφέρουν, όντως, μια αναβαθμισμένη και ξεχωριστή μαθησιακή εμπειρία; Από πού συνάγεται αυτό; Οι ανάγκες, τα τεράστια προβλήματα και τις προκλήσεις της Παιδείας του 21ου αιώνα θα καλυφθούν από τις προσφορές των ιδιωτών-ευεργετών; Τελικά τα πολυδιαφημισμένα ΔΗΜ.Ω.Σ έρχονται για να επεκτείνουν αυτό που ήδη πραγματοποιήθηκε στην Υγεία, στην ενέργεια κτλ. Την απόπειρα συνδυασμένης ορμητικής διείσδυσης των πολιτικών ΣΔΙΤ και στην εκπαίδευση. Και εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς όπως, αναφέρει ο Γ. Μαυρογιώργος, τα σχολεία αυτά που αναφέρονται στα πρότυπα ούτε πρότυπα είναι, ούτε πειραματικά. Πρόκειται για εύρημα εμπέδωσης και παραπέρα έντασης της κοινωνικής διάκρισης και του ανταγωνισμού στην εκπαίδευση. Ένα κράτος "επαίτης" και στο βάθος συρρίκνωση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, ανοιχτής σε όλους. Με το δέλεαρ των εκατομμυρίων και ενός τάμπλετ δώρο… Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας!

*Γιαννακίδου Χαρίκλεια, δασκάλα, μέλος του ΔΣ, του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα