Σε μετωπική σύγκρουση με το Υπουργείο Παιδείας έρχεται η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, με αφορμή την πρόσφατη εγκύκλιο 48877/Δ3/14-05-2024 που θέτει περιορισμούς στην παροχή ταυτόχρονης υποστήριξης σε μαθητές που έχουν ανάγκη τόσο από σχολικό νοσηλευτή όσο και από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης.
Το νέο πλαίσιο, όπως καταγγέλλεται, επιβάλλει στις οικογένειες ένα ανθρωποκτόνο δίλημμα: την υγεία ή τη μόρφωση του παιδιού τους.
Το ζήτημα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των υποστηρικτικών δομών στην Παιδεία δεν είναι νέο. Από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, οργανώσεις γονέων και φορείς ειδικής αγωγής καταγγέλλουν την ανεπάρκεια υποστηρικτικού προσωπικού στα σχολεία. Η παρούσα εγκύκλιος θεωρείται κλιμάκωση αυτής της πολιτικής κατεύθυνσης.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν είναι πλέον επιτρεπτό να διατίθεται ταυτόχρονα σχολικός νοσηλευτής και εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για τον ίδιο μαθητή. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως παιδιά με σύνθετες ανάγκες – π.χ. με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η αιμορροφιλία Α και ταυτόχρονα μαθησιακές δυσκολίες – καλούνται να "επιλέξουν" ποια ανάγκη τους θα καλυφθεί στο δημόσιο σχολείο.
Η αντίδραση της Ομοσπονδίας: «Απάνθρωπη και επικίνδυνη εξοικονόμηση»
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής χαρακτηρίζει την εγκύκλιο "αντιεκπαιδευτική" και "ανήθικη", δηλώνοντας:
«Οι ανάγκες των παιδιών δεν κοστολογούνται! Η πολιτεία έχει ευθύνη να εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες μάθησης για όλα τα παιδιά, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις».
Η Ομοσπονδία στηρίζει τις καταγγελίες γονέων που, μπροστά στην απουσία κρατικής μέριμνας, καταφεύγουν στη δική τους οικονομική επιβάρυνση, προσλαμβάνοντας ιδιωτικούς νοσηλευτές ή εκπαιδευτικούς, πρακτική που εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες.
Πού βρίσκεται η παιδαγωγική και υγειονομική ευθύνη;
Η εγκύκλιος καταδεικνύει μια προσπάθεια δημοσιονομικής εξοικονόμησης εις βάρος των πιο ευάλωτων παιδιών. Παρά τις προσπάθειες να ντυθούν αυτές οι αποφάσεις με «επιστημονικοφανή επιχειρήματα», η πραγματικότητα στα σχολεία δείχνει, όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, ότι οι στόχοι δεν είναι παιδαγωγικοί αλλά λογιστικοί.
Η Πολιτεία φαίνεται να αγνοεί τις γνωματεύσεις από τα ΚΕΔΑΣΥ και τις ιατρικές υπηρεσίες, θέτοντας περιορισμούς στην εφαρμογή τους, γεγονός που υπονομεύει την επιστημονική αξιολόγηση των αναγκών κάθε μαθητή.
Τι προτείνει η Ομοσπονδία
Να επιτρέπεται η ταυτόχρονη παροχή νοσηλευτικής και εκπαιδευτικής υποστήριξης στους μαθητές, όταν αυτό προτείνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το κράτος να εγγυάται τη δωρεάν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες χωρίς αποκλεισμούς.
Κάλεσμα σε όλους τους γονείς να επικοινωνούν με τους Συλλόγους Γονέων και Ενώσεις για τη συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων των παιδιών.
Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργεί με όρους εξοικονόμησης όταν πρόκειται για την ασφάλεια, υγεία και μάθηση των παιδιών. Η κοινωνία και οι γονείς ζητούν ένα συνεκτικό, δίκαιο και ανθρώπινο εκπαιδευτικό πλαίσιο, που να μην τους φέρνει μπροστά σε τέτοια ανυπόφορα διλήμματα.
Γιατί, όπως εύστοχα σημειώνει η Ομοσπονδία: «Δεν θα περιμένουμε να συμβούν τα χειρότερα».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ