Σε μια εποχή όπου η στρατιωτική ισχύς θεωρούνταν το απόλυτο εισιτήριο προς τη νίκη, η ιστορία του Κροίσου και του Θαλή του Μιλήσιου αποδεικνύει πως η εξυπνάδα μπορεί να νικήσει την ισχύ των όπλων – ακόμη κι αν απέναντί της στέκεται ο ίδιος ο νόμος της φύσης.
Ο πανίσχυρος βασιλιάς της Λυδίας, Κροίσος, ετοιμαζόταν να εισβάλει στη χώρα των Μήδων. Ο στρατός του – πολυάριθμος, άρτια εξοπλισμένος και με ηθικό ακμαιότατο – κινήθηκε προς τα ανατολικά, βέβαιος πως τίποτα δε θα του σταθεί εμπόδιο. Όμως, λίγο πριν από τη σύγκρουση, ο ποταμός Άλυς ύψωσε το δικό του ανάχωμα. Τα νερά του, ορμητικά και βαθιά, απέκλειαν κάθε πιθανότητα διάβασης.
Παρά την υπερπροετοιμασμένη εκστρατεία του, ο Κροίσος είχε υποτιμήσει έναν βασικό σύμμαχο ή αντίπαλο κάθε πολέμου: τη φύση. Αμήχανος, κάλεσε τους στρατηγούς του σε συμβούλιο. Όλες οι λύσεις φάνταζαν μάταιες. Ή σχεδόν όλες.
Ανάμεσα στους παρόντες βρισκόταν και ο Θαλής ο Μιλήσιος, φιλόσοφος και φυσικός, που συνόδευε τον βασιλιά ως σύμβουλος. Κόντρα στο ρεύμα της απελπισίας, ο Θαλής διατύπωσε μια εξωφρενική πρόταση: να του επιτραπεί να αναλάβει ένα τμήμα του στρατού και υποσχέθηκε πως μέχρι την επόμενη μέρα, ολόκληρη η στρατιά θα είχε περάσει στην απέναντι όχθη – χωρίς να βρέξει τα πόδια της.
Οι γύρω του γέλασαν. Ο ίδιος ο Κροίσος, μοιράζοντας ειρωνεία και περιέργεια, του έδωσε την άδεια. Ο Θαλής δεν καθυστέρησε. Πορεύτηκε ανάντη, επέλεξε ένα σημείο όπου το ανάγλυφο του εδάφους εξυπηρετούσε το σχέδιό του και μαζί με τους άνδρες άρχισε να σκάβει ένα παράλληλο αυλάκι, μια νέα κοίτη για το ποτάμι.
Μέσα σε μια νύχτα, η εκτροπή ήταν έτοιμη. Η φυσική ροή του ποταμού κατευθύνθηκε σε μια χαράδρα, και το αρχικό πέρασμα έμεινε στεγνό. Ο Άλυς είχε τιθασευτεί – προσωρινά, αλλά αποφασιστικά.
Το πρωί, ο στρατός αντίκρισε με δέος το θέαμα. Το ποτάμι που λίγες ώρες πριν τους έκλεινε τον δρόμο, είχε υποχωρήσει σαν από θαύμα. Κι όμως, δεν ήταν θαύμα. Ήταν τεχνική γνώση και τόλμη, δυο αρετές που ο Θαλής απέδειξε ότι αξίζουν όσο και τα δόρατα.
Η ιστορία καταγράφηκε ως μια από τις πρώτες πράξεις τεχνολογικής στρατηγικής στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία. Και όπως σημείωσε ο αρχαίος ιστορικός, ο στρατός πέρασε τον ποταμό «ἀβρόχοις ποσίν» – χωρίς να βραχεί. Ένα μάθημα διαχρονικό: η δύναμη της σκέψης μπορεί να αλλάξει την πορεία – ακόμη και του πιο φουσκωμένου ποταμιού.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ